Reklama

Reklama

Tango

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Polsko, 1981, 8 min

Obsahy(1)

V rytmu tanga odehrávající se příběh kuchyně a jejich hostů za celou dobu jejího života... aneb jak to vypadá, když se lidé všech generací spojí do jediného záběru. (ČSFD)

Recenze (38)

swamp 

všechny recenze uživatele

Jojinecko, myslím, žes vůbec nepochopil, oč v tomto kraťasu šlo. Rozhodně ne o 'velký "organizovaný chaos"'.. Režisér se spíše pokusil (a dle mého názoru se mu to podařilo) představit si, co všechno může zažít jeden jediný pokoj v průběhu věků..i ona symbolika je jasná, celé to začíná chlapcem a končí stařenkou.. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tango staví na rafinované choreografii souběžných dějů na jednom jevišti. Hru s variacemi, kombinacemi a konfrontacemi snižuje Rybczynského obvyklá úporná snaha dosáhnout groteskního účinku a únavný filmový idiolekt, jak si jej vytvořil již v předešlé dekádě (a ponížil v pouhou snůšku floskulí). Neméně protivný je mi i jeho nadhled, s nímž pozoruje člověka, který se již v jeho starších filmech stal pouhým potenciálně směšným objektem jeho povýšené manipulace. S touto poetikou se míjím snad ještě úspěšněji než ony snímané figury mezi sebou. ()

Reklama

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

V jediné místnosti (a jediném záběru) se současně pohybují postavy všech generací, aniž by se střetly: načasování každého pohybu je tak dokonalé, že se vždy těla vyhnou a v rytmu tanga 8 minut bez přerušení rotují v prostoru. Zbigniew Rybczyński za úchvatný snímek získal Oscara, Velkou cenu v Annecy i 4. místo mezi nejlepšími animovanými filmy podle asociace ASIFA. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Surrealisticky laděný rytmus činností postav v jednom pokoji, jež pomocí nekonečné smyčky rozmnožují svoje činnosti v obdivuhodném a neskonale precizně provedeném filmečku, kde se bezmála každou další vteřinu přidávají další a další postavičky ke sledování a vy jste stále překvapováni novými a novými podněty, vtipnými, nápaditými a veskrze fascinujícími... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Originální nápad, který končí ve chvíli, kdy je postav na scéně příliš, divák je jimi - a jejich neustále opakovaným chováním - zahlcen, a čeká už jen útrpně nějakou jinou pointu, než že chlápek spadne ze stolu. V jednu chvíli už jsem koukal jen na tu nahou babu, jak se furt obléká a natahuje si kalhotky, a pak na souložící dvojici, kde jsem se snažil odhadnout, jestli ona má kalhotky a on slipy. Konečná pointa s babičkou a balónem mi nakonec přišla poněkud slabá. Technicky navíc jsou vidět často probliky mezi postavami. ()

Zajímavosti (3)

  • Bylo nahráno 16000 černých masek. Tyto obrysy herců byly ručně vybarveny na 35mm filmu a mnohoticíckrát exponovány. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Tento cenami ověnčený film vznikl pod speciální kamerou v sedmiměsíčním produkčním maratonu při šestnáctihodinovém pracovním dni. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Zbingniew Rybczynski získal za tento snímek v roce 1982 Oscara v kategorii nejlepší animovaný film. V průběhu galavečera si pak zašel ven zakouřit a ochranka ho následně odmítala pustit dovnitř. Námitky, že má Oscara, nepomohly a byl po potyčce dokonce odvezen na policejní stanici. (hippyman)

Reklama

Reklama