Reklama

Reklama

Tango

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Polsko, 1981, 8 min

Obsahy(1)

V rytmu tanga odehrávající se příběh kuchyně a jejich hostů za celou dobu jejího života... aneb jak to vypadá, když se lidé všech generací spojí do jediného záběru. (ČSFD)

Recenze (38)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Protože, jak nedávno trefně poznamenal můj guru, hodlám Džezince zrevidovat mezikopytní prostory, záhyby a zákoutí, nemohl jsem odolat její decentní prosbě o zhlédnutí tohoto veledíla (,,debile, máš mezery, koukej si to pustit a moc mě neser"). Poloomalovánka o retardovaném chlapci, který leze oknem, babě, rodící hysteriky rychleji, než se u nás střídají ministři války a o ťulpáskovi, montujícím žárovku, dostane skrytý smysl teprve ve chvíli, kdy !SPOILER! bloncka vyndá dudany. Při troše fantasie si v tom jeden najde toute une longue vie, tedy celý žiDot! Má romantická duše na chvilinku povstala z popela, odložila bůček a pivní nápoj, koukla na to a - pokrčila rameny. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Taká obyčajná kuchyňa je svedkom mnohých príbehov, události. Ako by to vyzeralo keby sa dialy všetky naráz? V rytme tanga? Odpovie tento veľmi originálny poľský kraťas. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se postavy postupně prolínají, zcela fyzicky by to byl opravdu nářez. Vtip a nápad se ovšem upřít nedají - skákající míč, oběšenec, uklízečka, nosič nejen toaletní mísy, nahá slečna, milující se dvojice, lupič....jeden velký propletenec. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no tak zezačátku to je vtipné a orginální, ale když se z malé místnosti stane václavák, začíná to být dost nepřehledné... ale když uvážím, jaký s tvorbou těch pár minut bylo mnohoměsíční sraní, nemůžu jít prostě pod 60%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvtipnejších, najoriginálnejších a zároveň myšlienkovo bohatých a zároveň najvtipnejších experimentálnych filmov všetkých čias, oscar absolútne zaslúžený. Divák sa zameria na jednu postavu, zacyklí sa v jej sledovaní, potom sa zrazu uvdomí a začne sledovať ďalšiu, aby zistil, že na scéne je tých dejov omnoho viac, ale stále je čas sledovať všetko a všetkých a nakoniec sa možno vrátiť aj k pôvodnému obrazu. Rybczynski reaguje na rôzne sociálne neduhy socializmu a vtip vidím aj v tom, že tieto životné stereotypy pripomínajú skôr rytmické kvapkanie z kohútika ako elegantné tango. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jojinecko, myslím, žes vůbec nepochopil, oč v tomto kraťasu šlo. Rozhodně ne o 'velký "organizovaný chaos"'.. Režisér se spíše pokusil (a dle mého názoru se mu to podařilo) představit si, co všechno může zažít jeden jediný pokoj v průběhu věků..i ona symbolika je jasná, celé to začíná chlapcem a končí stařenkou.. ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

V jediné místnosti (a jediném záběru) se současně pohybují postavy všech generací, aniž by se střetly: načasování každého pohybu je tak dokonalé, že se vždy těla vyhnou a v rytmu tanga 8 minut bez přerušení rotují v prostoru. Zbigniew Rybczyński za úchvatný snímek získal Oscara, Velkou cenu v Annecy i 4. místo mezi nejlepšími animovanými filmy podle asociace ASIFA. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Surrealisticky laděný rytmus činností postav v jednom pokoji, jež pomocí nekonečné smyčky rozmnožují svoje činnosti v obdivuhodném a neskonale precizně provedeném filmečku, kde se bezmála každou další vteřinu přidávají další a další postavičky ke sledování a vy jste stále překvapováni novými a novými podněty, vtipnými, nápaditými a veskrze fascinujícími... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nesmierne originálny nápad pretavený do zaujímavého kraťasu, v ktorom sa v jednej kuchyni deje veľký "organizovaný chaos" v rytme tanga... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Originální nápad, který končí ve chvíli, kdy je postav na scéně příliš, divák je jimi - a jejich neustále opakovaným chováním - zahlcen, a čeká už jen útrpně nějakou jinou pointu, než že chlápek spadne ze stolu. V jednu chvíli už jsem koukal jen na tu nahou babu, jak se furt obléká a natahuje si kalhotky, a pak na souložící dvojici, kde jsem se snažil odhadnout, jestli ona má kalhotky a on slipy. Konečná pointa s babičkou a balónem mi nakonec přišla poněkud slabá. Technicky navíc jsou vidět často probliky mezi postavami. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tango staví na rafinované choreografii souběžných dějů na jednom jevišti. Hru s variacemi, kombinacemi a konfrontacemi snižuje Rybczynského obvyklá úporná snaha dosáhnout groteskního účinku a únavný filmový idiolekt, jak si jej vytvořil již v předešlé dekádě (a ponížil v pouhou snůšku floskulí). Neméně protivný je mi i jeho nadhled, s nímž pozoruje člověka, který se již v jeho starších filmech stal pouhým potenciálně směšným objektem jeho povýšené manipulace. S touto poetikou se míjím snad ještě úspěšněji než ony snímané figury mezi sebou. ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Ještě teď hledám upadlou dolní čelist a srolovávám zpátky jazyk, protože ho chudinku už nemělo co držet poté, co jsem dokoukal tuhle genialitu. :) Néé kecám, upadla mi už v půlce ;)) Jak jednoduché, jak úžasné :o))) ()

Reklama

Reklama