Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Působivý, napínavý a velmi drsný film, když se zamyslíme nad tím, že jde více či méně o rekonstrukci pravdivého případu! Méně známých tváří v tomto snímku dodává na autenticitě a výpovědní hodnotě, chválím také výběr prostředí, v němž se snímek odehrává. Skvělé herecké výkony podávají jak Stephen Rea s Donaldem Sutherlandem, tak Max von Sydow a Jeffrey DeMunn. Místy má snímek tendenci být dojemný a až na šíleně americký závěr (tleskání davu) nemám výtek. Silný film a hrůzný svoji podstatou. 5*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený film o ruském sériovém vrahovi Čikatilovi, který vraždil ještě v dobách SSSR, tedy v období, kdy vyšetřování případu nemohlo být kvůli politickému systému takové, jaké by bylo v demokratické společnosti. Víckrát se na to člověk asi nepodívá, ale za jedno zhlédnutí to stojí. 75% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno na HBO jsem z tohohle filmu byla nadšená, včera večer jsem si ho po letech zopakovala a pozitivní dojmy přetrvaly. Teda tak pozitivní dojmy, jaké může vyvolat film o skutečné postavě ruské historie, která má na svědomí desítky brutálně zavražděných dětí. Televizní zpracování "Občanu X" nijak neuškodilo - prostředí působilo autenticky jako "blahobytný Sovětský svaz", hudba příliš nezaujala ani nerušila a podařilo se získat do rolí dobré herce... pokud teda pominu, že většina z nich nevypadala vůbec rusky: Sutherland v uniformě působil jako přiteplený esesák, Stephen Rea zas připomínal polského žida a Jeffrey DeMunn nevyhlížel tak maniakálně jako skutečný Čikatilo. Film byl hodně krotký co se násilí týká, což úplně nevadilo - jen chorý mozek by toužil vidět detailně zpracované scény toho, co Andrej svým obětem dělal. Ale jedna věc mě v konečném účtování kopla tak silně mezi nohy, až to rozhodlo o sundání hvězdičky: záběr na vraha bezprostředně po činu. Tak on rozbodá, vyloženě bestiálně roztrhá člověka na cucky a když ho pak zabere kamera zblízka, má kabát jako z čistírny a ručky jak od manikérky, nikde ani flíček krve?! Vážně byl takový problém pocákat DeMunna kečupem? S takovou mírou věrohodnosti mi teda vysrkněte morek z prostředníčku, páni (a dámy) filmaři. Pár procent dolů šlo i za ten pateticky tleskavý závěr a zbylo mi krásných 85%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu jezdí motorové vozy řady M152.0, které však nikdy nebyly do Sovětského Svazu dodány. Tyto jednotky jezdí pouze v Maďarsku, kde se film natáčel... (alanwilder)
  • Kým všetky tabuľky a nápisy na budovách či inštitúciách sú v azbuke, spis Občana X je viditeľne napísaný v angličtine. (BlackTom)
  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)

Reklama

Reklama