Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele VitaG k tomuto seriálu (16)

Pán času (2005) 

Mohl bych vám tady napsat román o tom proč je tenhle seriál veledílo ale ne to musíte vidět. Ne nad tím tolik přemýšlet jestli tohle je nebo není reálné, ne tenhle seriál posouvá vlastní hranice a hlavně od nástupu S. Moffata vás nepustí. "Deamons run and the night will fall when the good man goes to the war." Podle mě nejlepší sci-fi seriál nejen z britské produkce. ()

Vánoční invaze (2005) (S01E14) 

Tohle je těžké. První vánoční speciál zklamal. Tennant se objeví usne, něco řekne a zase usne. Zápletka je béčková a vánoční tematika je tam jen tak aby to "vánoční" v názvu nebylo úplně k ničemu a celé to působí lacině jako by to RTD. napsal na kus papíru pět minut před začátkem natáčení. Mohlo by to stát na Rose ale scénář jí tak úplně nepomáhá a tak se musí Billie Piper snažit co to dá. No a někdo jako Tennantův Doctor si zaslouží víc než to všechno prospat a nakonec všechno zachránit v nic moc mečovém souboji. No ale speciál nese poselství do 2. řady a nasazuje nejsilnější Daviesovu zbraň - Desítku. Nemůžu to hodnotit tak špatně když to znamená začátek jedné fantastické éry. ()

Nevěsta na útěku (2006) (S02E14) 

Ach jo tenhle speciál trpí tím čím trpěl i ten před ním - Vánoce jsou tam nacpány jen tak aby se neřeklo a zápletka jen tam jen tak, že tam má nějaká být. Záporák je opět nějaký ještěrkoid, co se jen tak objevil a chce zničit lidstvo. Co je ovšem velkým plusem a co drží Nevěstu na útěku nad vodou je sama nevěsta - Dona, Zpočátku jsem jí neměl rád ale ke konci jsem si tuhle mašinu na hlášky zamiloval a bylo mi líto, že na konci na řadu odešla. No a abych nezapomněl Tennant je prostě Tennant což je druhé plus. Není to nic skvostného ale D a D je prostě jízda. ()

Plavba zatracených (2007) (S03E14) 

Russell měl něco napsat, tak něco napsal. Ale co tím myslel? Zápletka byla poprvé aspoň trochu tajemná dokud nedošla do konce. Ono je pěkné když Doktor, K. Minogue a parta sympaťáků hledá "cosi" v útrobách vesmírného Titaniku (jo to byl dobrej nápad) a vy se třesete a smutníte po tom co ten červenej skřet umře. Jenže oni dojdou ke konci a znovu se ukáže jak Davies neumí do speciálů strčit dobré hlavní záporáky. Abych nebyl jen kritický, děj je až na ten konec napínavý, hlášky dokonalé - profesor co mluví o Zemi kde Santa je zlá bestie a v UK vládne sv. Václav (potěšilo) + věta "Information: Kill" to je něco. No a navíc se zde poprvé objeví nejlepší děda Doktorova univerza - Wilfred. Jako celek je to o ničem ale po kouskách se na to dá dívat. ()

Další doktor (2008) (S04E14) 

Jako by se Davies poučil a napsal něco co má hlavu, patu, styl a je to koukatelné od začátku do konce. Člověk nevěděl co se může dít teď ale tohle bych nečekal. Doktor potká někoho kdo si myslí, že je on, teda ten dotyčný Doktorem není aleTennanta to zajímá tak nic neřiká. Ten druhý je obrovské plus tohoto speciálu - "What is sonic on it? It makes sound." Další klad je poprvé vánoční atmosféra, navíc viktoriánská Anglie, co si víc přát? Inu přál jsem si dobrou zápletku a záporáka. To jsem dostal - Cybermeni jsou záruka kvality a zápletka s druhým Doktorem hezky vyústí. Konec je sice taková přehnaná sranda ale já to beru. Konečně vánoční speciál! ()

Planeta mrtvých (2009) (S04E15) 

Zajímavé, celkem chytré ale takové příliš vsunuté dle mě. Chudák Doktor nemůže ani jezdit autobusem aniž by se něco špatného nestalo, skončil s partou pasažérů na pouští s obr mouchama a lítajícíma železnýma rejnokama a vytřískal z toho docela dost. Toto se mi nechce tolik komentovat takže: záporáci i zápletka celkem originální, společnice, co se mohla vrátit, tajemná věštba na konci a létající autobus - prostě 4* ()

Vody Marsu (2009) (S04E16) 

Věci se mění a speciály také. Tento speciál byl velké překvapení a dobrá předehra pro spíše zpackané finále Daviesovy éry. Všechno vypadá hororově: skupina lidí uvězněná na mimozemské základně a děsivý, originální zabiják. Doktor ukazuje co se v něm celou dobu skrývalo a jde proti zákonitostem času, už nechce být ten kdo hasí co se stalo, chce být ten kdo o tom může rozhodovat a být opravdu Pánem času. Ta změna na konci je skvělou tečkou za tímhle fantastic speciálem! Ach proč to nemohlo pokračovat i dál? ()

Konec času - 1. část (2009) (S04E17) 

Tohle se špatně hodnotí, ale zkusím to. Nejsem žádný velký odpůrce Daviese, ale tady zklamal. Nápad byl dobrý, ale způsob jakým jej RTD přenesl už horší. Návrat Vládce je perfektní volba. John Simm ho hraje famózně ale co mu to scénář provedl??? Místo aby hned začal konat svůj geniální plán na ovládnutí světa, tak tam jen tam jen tak poskakuje hned od svého naprosto debilního "znovuzrození" a chybí snad jen věta "Já jsem malej, ale šikovnej". Tohle si nezasloužil. Doktor jako takový si jede svoje a Tennant se snaží ze svých posledních scén vytřískat co to de. Největší hvězdou je ale Wilfred, jako společník. Celý příběh je nepochopitelně doplněn vyprávěním nejvyššího TL a místy protkán amnézovanou Donou a trapně vsunutým mluvením o záchraném plánu Barracka Obamy. Korunu nasazuje Daviesovo oblíbené "Deus ex machina" čili stroj nesmrtelnosti nějakých obyčejných ufonů, co se vzali kde se vzali. Finále dílu s namnoženým Vládcem by se hodilo do prostřed třetí řady jako hezký vtip, ale ne na konec jedné éry. Ono finále trochu pozvedává konečný proslov nejvyššího Pána času, který přeci jen motivuje kouknout se dál. Inu jako dvojdíl na konci někde první, čtvrté řady by to bylo skvělé, ale na konec RTD éry je to zatraceně nepovedené, jenže Doktorovi přece nedám 2* ()

Konec času - 2. část (2010) (S04E18) 

Tak po dlouhé době zase komentuji. Tenhle díl se stejně jako jeho předchůdce hodně špatně hodnotí. Je tam akce, pár srdcervoucích scén. David Tennant je prostě Doktor. Jenže ten scénář, ten to kazí. Nebudu říkat, že je RTD špatný scénárista, to on rozhodně není, ale tady se mohl prostě vymáčknout v něco dobrého. Čekat na Doktorovu smrt je těžké, zvlášť když vám do toho leze ubohá zápletka naklonovaného záporáka. Vládci ani v tomto dílu nelze nic vytknout. Navíc Dalton jako Time Lord je další klad tohoto dílu. Jako negativum vidím (nevěřím, že to píšu) Donu. Její linku měli definitivně ukončit ve 4. sérii a ne s ní tady ještě strašit, když vůbec nic neudělá a ani dobrou hlášku nehodí. Hovořil jsem o Pánech Času a jejich návratu. I kdyby se vám první díl nelíbil sebevíc tohle vás k druhému muselo přilákat. Návrat Gallifrey je hodně dobrá věc akorát to lépe podat. Co asi někteří považují za nehoráznost, já uznávám, myslím tím, že nám konečně řekli kdo je Vládce, tedy jak tento šílenec vzniknul. Ani to ale finále nezachránilo a museli jsme jen čekat, kdy už ta blbost s koncem času odezní, abychom se mohli rozloučit s Tennantem. Jeho konec je prostě parádní. A celkem dobře vymyšlený na to jak všichni nadávali.Nádherné nostalgické loučení se všemi, na kom Desítce záleželo a vlastní regenerační scéna rozhodně není nijak přepísklá. Naopak je nejlepší z těch co jsem od roku 2005 viděl. Hodně lidí se divilo, proč s tou regenerací dělá Davies takové velké řeči a smutnění o konci. Inu kdyby vaše já umíralo a vy zůstali pak navěky uvězěni v někom, kdo je vámi jen z části tak by se vám to také nelíbilo. A tak Tennant řekne všem "Goodbye" a nakonec vysloví nejlepší větu, jakou mohl RTD vymyslet: "I don't want to go" to je parádnost. Samotná regenerace působí efektivně a ne tak megalomansky jako regenerace Tennantova nástupce. Abych to shrnul, tak Konec času jako celek nepůsobí až tak špatně jak všichni říkali a je to jen né příliš důstojný konec jedné velké éry. ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

Tenhle díl si nezaslouží tak rychlý a odfláknutý komentář jako bude tenhle, ale musím napsat aspoň něco. Takže tady pojem "vánoční speciál" konečně dostál v plné míře svému významu. Přeformulovat slavný Dickensův příběh tak aby ho mohl prožít Doktor se povedlo na výbornou. Všechno herci, kulisy, scénář, to vše ve vás evokuje touhu mít zase v domě ten ozdobenej strom. Ještě ke scénáři, ten je parádní (jak lze od Moffata očekávat) některé hlášky jako hluboká otázka o vynalezení nudy jsou jen hvězdičkou na obrovském stromě tohoto speciálu. Tohle byla od Moffata prostně trefa do sněhově bílého. Moc hezký dárek od Britů. ()

Doktor, vdova a skříň (2011) (S06E14) 

Tenhle speciál byl trochu úlet a byl pro mě po Vánoční koledě dost velkým zklamáním. Ano mělo to dobré a velmi vtipné momenty (první scéna například), hlavní záporáci čili doktorovsky pojatí Enti z Pána prstenů byli vcelku originální, ale tady to všechno tak nějak nefunguje. Příběh mě prostě nezaujal. Nevím nějak jsem prostě chtěl aby už ty stromy rozštípali a mohlo se jít někam dál. Nejhorší je, že tenhle speciál je i na DW moc divné sci-fi. Jako by to napsal Davies v nějakém tom měkčím rozpoložení a Moffat se pod to jen podepsal. To opravdu museli to letadlo zachránit. Dám tomu 3* protože to rozhodně není špatné, jen trochu nepovedené. (A neříkejte, že byste takový dům jako byl tam nechtěli) ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

Vánoční genialita v Moffatově podání. Tenhle speciál mám radši než Koledu a to z několika důvodů. Koleda ač byla úžasná a nejvánočnější jako mohla být, tak sem u ní neměl tak silný pocit, že to chci vidět znova jako tady. Doktor tady jaksi "oddoktorovatěl" a je moc zlomený na to aby zase zachraňoval světy a poučoval emzáky. Ale na scéně se objevuje nová společnice, nejlepší společnice vůbec, Clara. A tu si musíte zamilovat už tady. Podaří se jí vytáhnout Doktora z depky a společně se pustí do vyšetřování vraždících sněhuláků. Ano je to tento originální nepřítel, který je dalším důvodem mé velké obliby tohoto dílu. Žádné trapné stromy jako v předchozím speciálu. Vyvrcholení je famózní, Inteligence působí jako slušný zloduch, zvlášť když ovládne jednoho všenesnášejícího ňoumu. Přidejte si k tomu počátek Clařiny záhady a máte epizodu jak víno. Jo a abych nezapomněl Strax je prostě nejlepší vedlejší postava v Moffatově éře. ()

The Day of the Doctor (2013) (S07E15) 

Očekávaný a opěvovaný Day of the Doctor pro mě nebyl tím čím asi pro spoustu skalních fandů. Potenciál byl velký.. co velký, byl obrovský a Moffat se s tím popral zdařile ale mohl zdařileji. Časová válka, tři Doktoři, Dalekové, to je něco co přímo nutí k tomu pustit si to. ALE! Tři Doktoři jsou spíš na okrasu, ve skutečnosti využili pořádně jen toho současného a Hurt s Tennantem tam jsou kvůli příběhu (Hurt) a kvůli tomu, že je to výročí (Tennant). A co ty Zygoni? Sice populární nepřátelé připomínající staré série, ale mohli by se dohodnout s Daleky, kdo, že je nepřítel. Co mi vadilo asi nejvíc byla Alžběta. Nevadil mi Gogh kreslící vybuchující TARDIS ani Churchil jako Říman, ale tady to bylo jen na pěst a k vzteku. Proč tam ta ženská lezla, když její čas mohli využít pro Tennanta nebo něco podobně dobrého? V 7. sérii nám nandali něco o Doktorově strašném činu, a tady se nic neděje. Vlastně veškerý děj tak nějak směřuje přes všechno možné k tomu aby si páni Doktoři stoupli k velkému červenému tlačítku a mi zjistili, že je to zase všechno jinak. Uff to jsem byl nějak moc kritický. Musím uznat, že Moffat to sice mohl vymyslet lépe, ale nikdy mu nemohu vyčítat, jak skvěle zvládnul speciál pro všechny. Ano zkuste si napsat něco čím zaujmete fanoušky padesátiletého seriálu. A konec konců člověk vždy rád vidí staré tváře s těmi novými a tento speciál je pořád jeden z těch nejlepších. I když mohl být o hvězdičku lepší. ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

Moffat pletl, pletl dlouho a upletl příběh co se jen tak nevidí. Jenže přes všechen svůj um a důslednost se do toho nakonec zamotal a když viděl, že to musí rozmotat tak napsal Time of the Doctor. Mno rozpletl to tak dobře, že se až divím jak to mohl vůbec motat tak dlouho. Celý děj vysvětlit v jedné větě, to je úžasné i straštlivé. Udělat z nepřítele, který vás trápí tři sezóny najednou docela kamarády je geniální a nečekané. Inu Doktorův návrat na místo, kde má zemřít je jasný a nutný. To co se tam ovšem stane je dokonalá klička, Steve nevěděl jak to udělat epické, tak nechal všechny se porvat. Co se mi líbilo a co mě dostalo bylo Doktorovo postupné umírání, nechat Doktora stárnout a nakonec ho hodit Dalekům. My samozřejmě víme, že neumře, že se jen změní ale jak když už je poslední. Řešení této otázky si Moffat nemohl odpustit a vyřešil jí chytře. Dal Doktorovi takovou regenerační scénu, že všem spadla pusa. Tedy na mě moc megalomanské. Nejlepší je vlastně samotná poslední scéna, kdy vás Smith prostě dojme ať chcete nebo ne. A nástup Capaldiho je nejlepší nástup Doktora, co jsem kdy viděl. Smithova éra skončila dobře a epicky, i když od toho konce jsme všichni čekali víc. Moffat dokončil vše co začal. Nyní se může jen čekat s čím nás zase překvapí. ()

Last Christmas (2014) (S08E13) 

Asi nejtemnější vánoční speciál ze všech. Na Capaldiho o Vánocích jsem byl velmi zvědav a: Zápletka dílu není nic mozek vypalujícího ale dobrá. Stačí na hororové Vánoce. Taková Moffatova klasika. Všichni se bojí, všechno je temné, nikdo nic neví dokud to Doktor neřekne. Záporák je obluda, se kterou nejde vyjednávat a která si nedá pokoj dokud vás nezabije. Capaldi je skvělý, i k takovému morousovi sedí christmas atmosféra ale vnáší do ní něco za svého cynismu. Vedlejší postavy "vědátorů" na Severním pólu jsou zajímaví a i docela sympatičtí. Santa Claus, ten všem vrtal hlavou asi nejvíce inu, je velmi dobře zahraný, co se týče jeho zakomponovasti do děje sem tam působí trochu rušivě, ne špatně, na druhou stranu je s ním a jeho elfy (nebo jak, abych nebyl rasista) je dost sranda. A nakonec Clara. Ach ta Clara, já jí mám rád a nebýt toho jejího laškování se snovým Pinkem byl bych z ní nadšen. Jen co s ní chce Moffat dělat dál? Už podruhé jsme se s tou "nemožnou holkou" dojemně loučili, ale ona se stejně vrátí. Je li tohle britský humor tak ho nechápu. A tady se dostávám k poslednímu neduhu tohoto dílu a to ke snům, o které tam celou dobu šlo. Sny dávají scénáristovi prakticky možnost psát si co chce (Santa) ale to věčné probouzení se a zjišťování, že to je ještě pořád sen bylo nakonec dost otravné. Abych to shrnul: Last Christmas není špatný ale ani dechberoucí. Dalo nám to jako obvykle pár hádanek, které nás budou trápit. Dalo nám to pár opravdu dobrých scén (let saněmi nad Londýnem). A kvalitní vánoční podívanou. Jen za ty věci, o kterých jsem psal výš to bude o tu jednu vánoční hvězdu méně. ()

The Husbands of River Song (2015) (S09E13) 

RIVAHHHH! Další vánoční zářez našeho cestovatele časem. Upřímně jsem se zpočátku na tento speciál úplně netěšil. Z nějakého důvodu mi postava profesorky/doktorky/manželky/záhadné sexy střelkyně Songové nijak k srdci nepřirostla a byl jsem trochu na rozpacích co tedy čekat. Byl jsem však velmi mile překvapen. Nebylo tu žádné počáteční srdcervoucí setkání River a Doctora ani žádné otravné flirtování přes celý zbytek dílu. Ne, líbilo se mi, jak ona netušila, že ten, koho hledá je hned vedle ní, a z toho vznikaly krásné humorné situace. A já jsem vždy rád, když Capaldi dostane možnost uplatnit svůj nesporný komediální talent. Bez komedie by to tentokrát opravdu nešlo. Příběh o dvou (ne)známých co utíkají s hlavou krutého krále a diamantem v ní před zbytkem těla je ehm britská vánoční jízda. A hlavně v první půlce jsme tuhle taškařici dostali plnou mírou. Za humor si tento díl zasluhuje palec nahoru (Is there anything on my head?; minibar v TARDIS) Vánoční atmosféra zde sice byla lehce na začátku a lehce na konci a ten král taky nepůsobil tak zle jak se o něm vykládalo (co byste taky chtěli od hlavy na stojánku) a Riveřin proslov ala! Doktor mě nemiluje, Doktorovi jsem ukradená, ale stejně ho miluji a stejně je to bůh! byl trochu přehnaný. Nakonec ale do sebe vše zapadlo a posledních pár scén v restauraci bylo čistě na ždímání všech emocí,co v nás přes Vánoce zbyly. A to se povedlo. Zpívající věže a hlavně darovaný šroubovák byla tečka za velkou story a všichni víme, jak to bude dál. Tento sladký konec s hořkým jádrem byl trefa do černého. Jsem rád, že se díl soustředil na D a R protože jim to spolu jde neuvěřitelně. A také jsem rád, že tu nebylo mnou očekávané fňukání nad ztrátou Clary. Prostě se uzavřel kruh a ano možná to bylo čistě aby fandové dostali River ještě jednou, ale povedlo se. A na rozdíl od jiných doufám, že tohle byla definitivní tečka za příběhem River Song, protože dál by to bylo už jenom ždímaní značky a to my nechceme. Chtěli jsme vánoční jízdu a tu máme. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama