Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer 1
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele PanCitron k tomuto seriálu (20)

Pán času (2005) 

Můj nejoblíbenější seriál vůbec. 50 let historie, která si občas dost protiřečí, ale prostě pokaždé se tam najde něco co příjemně překvapí. Jsem rád, že to v roce 2005 obnovili, asi bych se k tomu nikdy nedostal. S1 Těžký začátek. Eccleston byl skvělý, škoda těch pří během natáčení. Většina příběhů první půle byla sice dost zlá, ale naštěstí se to zvedlo ku konci a parádnoě to vygradovalo. S2 Zatím nejhorší série po obnovení. Na Tennanta jsem si musel chvíli zvykat, ale jak se vžil do role byla to paráda sledovat. S3 Asi nejsilnější série Daviesovy éry. Příběhy druhé půlky série jsou nezapomenutelná jízda a Martha nebyla vůbec zlá asistentka.S4 Škoda dějové zápletky sezony, která zbytečně navracela postavy, které jsem snad ani vidět nepotřeboval. Přesto poměrně povedná řada s horšími i lepšími díly. Speciály 2009 Popravdě za něco stálo tak Waters of Mars. Zbytek speciálových dílů byla bída zakončená pro Tennanta dost nedůstojným End of Time. S5 Steven Moffat nový showrunner, Matt Smith začíná jako Doktor. Pátá série měla pár kiksů, ale jako celkem to byl start jak má být. S6 Kontroverzní rozdělení na dvě půlky, nám dalo dvě poměrně odlišné série, ale musím říct že obě mě neskutečně bavily. Smith se stále zlepšuje a Moffatovi dějové linky neskutečně baví. S7 Mám rád cliffhangery a proto jsem nebyl zprvu moc nadšený ze série bez dvojepizod. No nakonec bylo sem tam vidět, že to delší část chtělo, no pořád je sedmá řada v tom nejlepším duchu předchozích dvou sérií. Klára báješná nová společnice. Už se nemůžu dočkat výroční epizody. Smith definitivně nejlepší představitel Doktora nových sérií. Na celkové vítězství tam ještě rezervu má. S8 První série Petera Capaldiho sice měla pár momentů, ale byla jako celek strašně nevýrazná. Capaldiho Doktor se stále ještě pořádně nenašel a celá ta hra "na temnost" prostě nefungovala, hudebně to také mělo rezervy, ale věřím, že se to v další sérii zlepší. S9 Člověk, aby se pomalu bál, jak hluboko ještě jeho oblíbený seriál spadne. Hodně slabá série s jedním, dvěma lepšími momenty (a epizodou Heaven Sent). Jediné lplus je to, že na Capaldim je vidět, že konečně už našel styl pro svého Doktora. Nejzajímavější epizody:1x08 - Father's Day, 2x04 - The Girl in the Fireplace, 3x08-09 - Human Nature, Family of Blood, 3x12 - The Sound of Drums, 4x07 - The Unicorn & The Wasp, 5x01 - Eleventh Hour, 5x12-13 -Pandorica Opens, The Big Bang, 6x00- Christmas Carol, 6x08 - Let´s Kill Hitler, 7x12 - The Crimson Horror, 7x14 - The Name of the Doctor, 8x08 - The Mummy on the Orient Express ()

Rose (2005) (S01E01) 

Dost takový nemastný úvod. Autoni sice vykopávali už jiný milník seriálu (přechod na barevné vysílání), ale v nové éře působili tak trochu zvláštně. Celkově by mě seriál pouze jen na základě této části úplně nezaujal. Naštěstí se to později zlepšilo. ()

Vánoční invaze (2005) (S01E14) 

Popravdě, dovolit si, aby většinu poregenerační epizody Doktor spal, si mohli ještě tak v klasických sériích, kde na to bylo času dost. Tady je to zbytečně rušivý element celé části a celkově je tenhle vánoční díl celkem slabý. Naštěstí se jejich kvalita postupně začala zvyšovat. ()

Plavba zatracených (2007) (S03E14) 

Nutno říct že z Tennantových vánočních příběhů je to pravděpodobně ten nejpovedenější. Astrid Kylie Minogue sice nelze zařadit k těm nejzajímavějším asistentkám, přesto její závěrečný osud má něco od sebe. Epizoda zároveň celkem porušuje nějaká zažitá pravidla těchto „survival příběhů“, kdy lze například už na počátku odhadnout, kdo přežije. I tu mám skupinku méně či více sympatických charakterů, kteří jsou však vybíjeni poměrně nečekaně a přeživší jsou určitě jedni z těch méně očekávaných. Tennant tu jinak pokračuje ve své skvělé formě z předcházející série a Roboti-Andělé jsou jeho celkem stylová monstra. Snad jen finální odhalení a zúčtování s hlavním „záporákem“ působí v důsledku části celkem lacině. ()

Další doktor (2008) (S04E14) 

První Vánoční epizoda, kdy Doktor opustil současnou Zemi a její okolí. Období Viktoriánské Anglie je rozhodně příjemná změna a celá myšlenka „muže co si myslí, že je Doktor“ je rozhodně naplno využitá a zahrána skvělým Davidem Morrisseyem. Vrací se tu ještě sice Cybermeni z alternativní reality, přesto stále to ještě tolik neskřípá jako například v případě neustálého vracení Daleků. Snad jen konec s Cyberkingem je možná trochu přehnaný a i ta Vánoční atmosféra tu stále nějak nefunguje. Přesto rozhodně z Tennantových vánočních dílů ten lepší. ()

Vody Marsu (2009) (S04E16) 

Zřejmě nejlepší díl ze „speciálové série“ z roku 2009. Ano na rovinu neměl vůbec silnou konkurenci, přesto nezaostává ani mezi jinými příběhy. V důsledku se sice jedná o typickou vyvražďovačku na Marsu, no s několika opravdu povedenými nápady. Hlavní záporáci, zavodněné entity zase vypadají působivě a i díky nim dostává poprvé v obnovené sérii odkaz na Ledové válečníky. Obsazení je banda sympatických postav a to nás vede k tomu nejzajímavější z nápadů – fixní bod. Konečně to není nějaká historicky známá událost. Doktor ví, že lidé na vesmírné stanici na Marsu musí zemřít a nedá se s tím nic dělat. No se však rozhodne jinak. V té chvíli začíná asi potencionálně nejlepší zápletka, kterou do seriálu Davies přinesl. Doktor se přestane zaobírat zákonitostmi času. Chce aby on vládl jim ne ony jemu. Prostě potenciálně výborný motiv do následujícího Tennantova finále. Ač se tomu tak nakonec nestalo, nic to nemění na tom, že právě toto udělalo tento speciál nezapomenutelným. ()

Konec času - 2. část (2010) (S04E18) odpad!

Návrat Pánů času s Timothy Daltonem v roli jejich vůdce Rassilona, John Simm se vrací jako Master a poslední příběh desáté inkarnace. Ingredience, které nezní špatně, ovšem v důsledku se je nepovedlo zkombinovat v tom nejlepším poměru. Především za to může Daviesův opravdu divný příběh, který jen podtrhuje otřesný cliffhanger se změnou všech lidí na Mastera a jeho ještě hloupější vyřešení. Páni času jsou také spíš nějaká linie mimochodem a celkově celý jejich návrat působí místy až zbytečně. Přesto několik plusů se v této epizodě najde a určitě jím není zbytečně natahovaná regenerační scéna, kterou si sice RTD a zbytek týmu nemohl neodpustit, ale po pěti minutách začíná být zdlouhavá. Přesto Wilf jako asistent byl dobrá volba. Master je sice větší šílenec a jeho „super schopnosti“ působí trochu vtipně, přesto stále scéna Jeho smrti je asi to nejlepší co epizoda může nabídnout, což je u regenerační epizody celkem škoda. ()

Velký třesk (2010) (S05E13) 

Skvost celého seriálu. Společně s Pandorica opens tvoří naprosto jedinečnou dvojici epizod, které jsou sice propojeny trochu nelogicky vyřešeným cliffhangerem, ale já se musím bez okolků přiznat, že s každým sledováním si tyhle části užívám víc a víc. Projev u Pandoricy, útěk z ní, fez a celková atmosféra jsou parádní. Pro mě pomyslný vrchol celého seriálu, ale možná je to jen dáno tou nostalgií za tím vším. ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

Asi nelepší vánoční díl vůbec. Úžasný Matt Smith, výborný Michael Gambon, skvělé využití cestování v čase a neskutečná atmosféra, dělá tento díl nezapomenutelný. ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

Christmas Carol pořád považuji za nejlepší vánoční díl Doktora, ale tenhle mu určitě šlape na paty. Skvělý další (ne)úvod pro postavu Kláry, Straxovi hlášky a hlavně překvapivý návrat Great Inteligence. ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

Po prvním sledování, mě díl samotný úplně neohromil, ač regenerační scéna byla opravdu silný zážitek. Teprve podruhé jsem ji pořádně docenil a zjistil i hlavní kaz celé epizody. Je jím část s nejstarším jedenáctým Doktorem, která prostě působí místy až nechtěně směšně (spolknutí nových regenerací, poskakování atp) a kazí celou část. Osobně jsem rád, že to však nebyla regenerační scéna samotná a dostali jsme asi nejlepší regeneraci v historii seriálu. Perfektní moment, který zároveň tak trochu vysvětluje podstatu celého seriálu. ()

Last Christmas (2014) (S08E13) 

Vánoční díl byl sice hodně ve stylu Capaldiho první série, ale podle mého to mohlo být více odlehčené a vánoční. To mi osobně na tom příběhu vadilo asi nejvíc. Nejlepší moment byl jednoznačně na těch sáních (respektive poslední minuty všeobecně). Ta upřímná radost na Capaldiho tváři, byla hodně příjemná změna v dosavadním prezentování jeho Doktora. Přesto to byl spíše slabší speciál. ()

The Husbands of River Song (2015) (S09E13) 

Nepočítaje Heaven Sent, bylo to pro mě to nejlepší z DW roku 2015. Hlavně ta absence Kláry ten seriál tak nějak oživila. Zároveň to bylo celkem vtipné (scéna, kdy Doktor vstupuje "poprvé" do TARDIS byla perfektní) a odlehčené, což jsem od toho očekával, a byl jsem rád, že jsem to i dostal. A k tomu jako bonus to přineslo i zakončení linie s River. Osobně jsem si u těch věží vždycky představoval toho Smitha, ale myslím, že ta scéna i tak fungovala na výbornou. Rozhodně příjemné překvapení ()

The Pilot (2017) (S10E01) 

Z těch Capaldiho úvodů jednoznačně asi nejzábavnější. Nějak to konečně dostalo šťávu. Místy to bylo i celkem vtipné. Bill je docela sympatická a ten vztah Doktor/asistentka začíná působit trochu přirozeněji. Snad jen příběhu to zas moc nepobralo a Dalekové (a Movellani) tam byli spíš do traileru. Divné je, že mi to až tak nevadí. Možná je to ale jen tím, že to celé působilo tak svěžím dojmem. ()

Smile (2017) (S10E02) 

Hodně příjemná epizoda. Stejně jako u předchozího dílu mě mile překvapilo, jak uvolněně to celé působí a především měl člověk pocit, že skutečně se řeší příběh epizody, odkrývá se postupně záhada. Nebylo to takové to, že se to pořeší ve dvou scénách a šmitec, jak je nešvarem posledních sérií. Pár výtek bych sice měl. Trochu odfláklé finále a úvodní scéna s roboty podle mého ukázala víc než musela, ale klady stále převažují. To, že to byl vlastně jen dlouhý dialog Doktora s Bill tomu také napomohlo. Myslím, že jako druhá epizoda série to právě skvěle sedlo a docela nenásilně nám zase o trochu víc představilo Bill a zároveň neuškodilo ději. Díky tomu vlastně nemám problém, že vedlejší postavy byly jen do počtu. . Podle ukázek jsem měl dost pocit, že ten díl bude taková "vykrádačka" Beast Below. A v mnoha prvcích i byl (a to včetně onoho cliffhangeru). Přesto mám pocit, že si z toho vzali jen to nejlepší. Princip robotů, uvolněnou atmosféru a ukázání budoucnosti pro novou asistentku. Nebylo to však vůbec od věci. Hodně milé překvapení. Tahle série se fakt zatím rozbíhá překvapivě velice dobře. ()

The Lie of the Land (2017) (S10E08) 

Čekal jsem, že když se tak předchozí dvě epizody lopotí s představením Mnichů a celým tím příběhem o jejich invazi, že to bude mít i nějaké uspokojivé završení. Bohužel, Extremis asi zůstává z celé této volné "trilogie" spíše osamělým světlým momentem. První minuty byly sice hodně příjemné. Osobně tenhle motiv totalitních společností nikdy vysloveně neomrzí, jenže to ještě není základ dobré epizody. Scéna s "regenerací" byla dost hrozná a celkově jsem měl dost pocit, že Doktor se v této části chová dost podivně (myšleno i po té scéně). Což je docela škoda, jelikož člověk začal mít už pomalu pocit, že autoři už konečně přišli na to, jaký ten Capaldi jako Doktor vlastně je. Další věc, co moc nepobírám je celkově scéna s Missy. Osobně jsem čekal, že když nám byla teda představena jako obyvatelka trezoru, že pro tyhle tři epizody bude mít její postava i nějaký význam. Vlastně mi tam přišla jen jako taková scenáristická berle, aby se to rychle někam pohlo. Upřímně...tak zhruba od půlky dílu jsem se už těšil na trailer na nejnovější gatissovinu. Tohle sice mělo jisté ingredience být takový pomyslný vrchol Capaldiho éry, ale zůstává mi po tom spíš taková pachuť nenaplněného potenciálu. ()

Twice Upon a Time (2017) (S10E13) 

Skvělé dialogy mezi trojicí Gatiss-Bradley-Capaldi a celkově to tak nějak příjemně utíkalo. Možná až moc příjemně, na to že to měl být regenerační díl. Závěr nechal docela chladným, ale to neznamená, že závěrečný monolog nefungoval. Velice pěkná regenerační scéna. Moffat si prostě napsal rozlučku pro sebe a své přátele, vynechal něco jako děj a vlastně i tak to bylo docela fajn. Éra Stevena Moffata pro mě měla svoje vrcholy (pátá a šestá série) i pády (osmá a devátá série), přesto na ni budu rozhodně vzpomínat docela rád. A to asi i díky této závěrečné tečce. ()

The Battle of Ranskoor Av Kolos (2018) (S11E10) 

Finále série je hodně podobné jejímu zbytku. Je to taková sázka na jistotu. Chibnall se nesnaží ukotvit něco nového do historie seriálu, jen tak nějak vede všechno k očekávanému konci a je to opět trošku zdlouhavé. Úplně takový styl mi moc nesedí, ale vlastně ani nemůžu říct, že by to bylo zlé. Ten příběh podle mého vcelku fungoval. Jen se to nějak nedokáže dostat pod kůži. A tomu Grahamovi jsem osobně většinu času tu touhu mstít se ani moc nevěřil a i když to konec víceméně potvrdil. Alespoň ta Doktorka Jodie Whittaker je zábavná. Yaz je stále trochu navíc. ()

Resolution (2019) (S11E11) 

Novoroční speciál dává naději, že možná nakonec bude Chibnallova éra i za něco stát. Sice bych, na rozdíl od něj, neoznačil díl jako "epic", ale určitě se řadí k tomu lepšímu, co se zatím v seriálu během jedenácté série objevilo. Sice si občas neodpustil pár utahaných srdceryvných momentů a maličko vykrádal scény z minulých dílů, bylo tam však něco, co většina dílů jedenácté maličko postrádala - zábavnost. Mělo to spád, napětí a navrch tu Dalekové zase působili jako pořádná hrozba. ()

The Power of the Doctor (2022) (S13E09) 

"Adric." Chibnalova éra se víceméně uzavírá se všemi neduhy, které s sebou tento showrunner do seriálu přinesl. Absence jakéhokoliv nápaditého příběhu, absolutní nevyužití postav a papírově zajímavé nápady, kterým však podraží nohy totálně nudné provedení. Samozřejmě, pár věcí tuto smutnou bilanci narušuje, ale stále dostáváme spíše průměrné dobrodružství, při kterém má člověk tendenci neustále kontrolovat, kolik času ještě zbývá do konce. Alespoň je tu skvělý Sasha Dhawan, jehož Master je opravdu zábavný a především v polovině epizody zachraňuje notně rozpačitý dojem z celého dílu. Což je trošku škoda, vzhledem k faktu, že je to právě Jodie Whittaker, která se primárně s rolí loučí. Bohužel se však zdá, že Chib stále vlastně netuší, co s ní má dělat, takže ji za neustálého provolávání slova "fam" horko těžko dovede až k regeneraci. Zbytek postav je tu pak bohužel navíc, snad s čestnou výjimkou Yaz, která jako jediná občas vypadá, že ví co tam dělá. Pomrknutí na staré série jsou fajn, ale jsou to spíš letmá vyskytnutí bez reálného významu pro příběh. Není to sice úplná tragédie, jako třeba některé skvosty jedenácté série, stále však zůstává nepříjemná pachuť, že díl opět nenaplnil svůj potenciál. Což je docela škoda, ty ingredience to opět tak špatné nemělo. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama