Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britsko-americký film anglického režiséra Charlese Jarrotta Tisíc dnů s Annou zavádí diváky do anglické historie první poloviny šestnáctého století, do doby vlády krále Jindřicha VIII., kterého filmoví diváci znají jako manžela šesti žen – tak ho alespoň vylíčil režisér Alexander Korda ve své slavné historické komedii Šest žen Jindřicha VIII. z roku 1933 – kterého však historie zaznamenává jako představitele počátku absolutismu v Anglii a zakladatele anglikánské církve. Pouhých tisíc dnů prožila po Jindřichově boku jeho druhá žena, mladičká Anna Boleynová. A z tohoto tisíce dnů byl jenom jediný, kdy se jejich láska potkala a kdy byli oba dokonale šťastni. Králova přelétavost se Anniny krásy brzy nasytila, a když mu ani ona nedokázala dát vytouženého syna, začal přemýšlet, jak by se jí mohl zbavit... Jindřicha VIII. ztvárnil slavný britský herec Richard Burton, jeho druhou manželku ve filmu hraje kanadská herečka Genevieve Bujoldová. Návrhářka kostýmů Margaret Furseová byla za svou práci oceněna Oscarem. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

emma53 

všechny recenze uživatele

Před projekcí tohoto filmu jsem si přece jen šla něco přečíst o těchto postavách do wikipedie i když jsem měla možnost číst i knihy, kde se nám spisovatelé snažili oživit tyto postavy. Byla jsem nadmíru spokojená, protože nejen že Jindřich s Annou odpovídali historickým faktům co nejvěrněji, ale hráli bezkonkurenčně výborně. Ta posedlost Jindřicha, který udělal maximum pro svou nalezenou krásku, kde na něj působilo asi i její vystupování, či šarm a jistý půvab, ale i vášeň, že z toho málem zešílel. Richard Burton byl vynikající. A pak Anna, která to měla vše velmi dobře spočítané, ale kdo ví, co my víme, třeba ho nakonec také přece jen trochu milovala. Genevieve se této role ujala také výborně a tu její až krutou tvrdohlavost, hrdost, vypočítavost, ale nakonec smutný konec jsem jí věřila. Co jsem si asi neměla číst, byl fakt o jedné její ruce, protože jsem tomu věnovala víc pozornosti než bylo nutné, ale holt ta ženská zvědavost.....Zkrátka nádhera a nenechte si to ujít, stojí to za to. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že Richard Burton je v roli Jindřicha VIII. bezchybný, propůjčil hlavní postavě ohromné charisma, lásku i vášeň, pochyby i zklamání.. Tuším, že tento výsek z historie britských dějin patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla.. Touha po synovi zdá se býti mocným hybatelem událostí.. Mimochodem Jindřich VIII. je pro mě přece jen jaksi komplexnější.. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že historické témy nie sú mojou parketou, som si Tisíc dní s Annou užil, ako keby to ani nebola história. Pretože záujmy, politika, intrigy, úklady, zrada a napríklad aj výroba priznaní mučením sú tu prítomné dodnes. Menia sa iba kostýmy. Za tie dnešné síce nikto nedostane Oscara, ale dnes je ťažké aj zohnať takého presvedčivého predstaviteľa Henricha VIII., akým bol Richard Burton. Napriek tomu, že film bol neokázalý, bez veľkolepých a masových scén, skvelé herectvo, výborné dialógy a divadelné ladenie mohli prikovať diváka na 145 minút ku kreslu. So mnou sa im to podarilo. A Richarda Burtona zaraďujem do svojej Top Ten. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli filmu byla za předlohu divadelní hra, ale propracovanost dialogů by tomu odpovídala. Nebo byly dřív lepší scénáře. Hra s city se tu opravdu rozehrála, ač šlo o nenávist či lásku. Odpustím i Annino prorocké prohlášení ohledně malé Alžběty (vítěz píše dějiny). Za vším hledej ženu a za každou nepravostí právníka ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Další jedinečná historická záležitost s Richardem Burtonem (nedávno jsem viděl Becketa) a samozřejmě nejen s ním. Geneviève Bujold coby Anna Boleynová je mu rovnocennou spolu/protihráčkou, a to tak rovnocennou, že mě to překvapilo. Oba dva herci dali do svých postav naprosto vše, král i královna jsou díky nim uvěřitelní v každé scéně, v každé náladě... A totéž platí i o zbytku obsazení, ačkoliv jeho členy ústřední duo poprávu zastiňuje. Z příběhu je cítit vášeň, láska, zklamání, naděje, strach - asi neexistuje emoce, která by v Tisíci dnech s Annou nebyla. Úchvatná podívaná.__P.S. Skvělý televizní dabing z roku 1977. Richard Burton s hlasem Luďka Munzara je sázka na jistotu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama