Reklama

Reklama

Bathory

  • Maďarsko Báthory - A legenda másik arca (více)
Trailer 1
Slovensko / Česko / Maďarsko / Velká Británie, 2008, 138 min (Alternativní 135 min)

Režie:

Juraj Jakubisko

Scénář:

Juraj Jakubisko

Hrají:

Anna Friel, Karel Roden, Vincent Regan, Hans Matheson, Deana Horváthová-Jakubisková, Bolek Polívka, Jiří Mádl, Anthony Byrne, Lucie Vondráčková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Nový pohled na největší vražedkyni v dějinách lidstva Alžbětu Báthoryovou očima režiséra Juraje Jakubiska. František Nádašdy (Vincent Regan) bojuje ve válkách s Turky. Jeho žena, krásná Alžběta Báthoryová (Anna Friel), dohlíží na správu majetku a na výchovu svých dětí. Její manžel jí jednoho dne posílá dárek v podobě italského malíře Merisiho Caravaggia (Hans Matheson), který zůstane na dvoře Bathoryů několik let. Mezi ním a osamělou ženou vzniká zvláštní pouto. Tou dobou se nad hlavou Alžběty začnou stahovat zlověstná mračna, která ještě víc potemní po smrti jejího manžela. Mocná a bohatá žena musí čelit nepřátelům, kteří jsou schopní čehokoliv, i vlastním vnitřním běsům. Zvěsti o šílené vládkyni, která se ve snaze zastavit stárnutí koupe v krvi nevinných panen, začínají sílit… (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

kekesko

kekesko (hodnocení, recenze)

Po prečítaní komentárov mám dojem že to hodnotila Oskarovská akadémia a pritom sú to len nuly ktoré nič nedokázali. Nechápem ako môže niekto kritizovať niekoho prácu keď ju v živote nerobil.

davidosik

davidosik (hodnocení, recenze)

Dnes (28.4.2018) v rámci narodenín p. Juraja Jabiska odvysiela tento film ČT1 o 21:10 hod. Rovnako v rámci tohto jubilea odvysiela v tento deň česká ČT1 na svojich obrazovkách aj populárnu rozprávku Perinbaba o 14:55 hod.

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Neuvěřitelné, jakou slátaninu dokázal stvořit autor skvostů jako je Tisícročná včela a Sedím na konári... Přes dvě hodiny nudy...

me22dec

me22dec (hodnocení, recenze)

Zase chyby, které chyby nejsou. :) 1. Mezi chybami ve filmu je psáno, že Lucka Vondráčková má v jedné scéně odřeninu na levé tváři... ne, vždy je pouze na pravé tváři. 2. Ucho mladého mnicha Cyrila je i ve flashbacku "ukousuté", stačí se pořádně dívat. 3. A když jsme u Cyrila, Alžbětu Bathory navštíví v jejím "domácím vězení" mnich, ale je to Bolek Polívka (ale ten prsten má opravdu pak ještě na prstě). --- Když už někdo vypisuje chyby druhých, neměl by je dělat sám, že?

Uživatel me22dec smazal svůj příspěvek.

Aberforth

Aberforth (hodnocení, recenze)

Pre mňa ako rodené čachtičana ktorý tým vlastne žije, to bolo zaujímavé pozerať a prijať aj inú pravdu, ako tú, že bola len krvavá vražedkyňa.

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

Jsem nestranná, je to pro mě film třeba jako Císařův pekař, nehledě na žánr.... prostě jsem to skoukla, něco mi vadilo (např. camera obscura) a něco mě nadchlo (asi jako jedinou zápletka s Caravaggiem).

Je to jako kdyby někdo natočil film o Titaniku, kde všechno dobře dopadne. Určitě by to bylo stejně kontroverzní.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

adnar: Máte v té historii pěkný bordel! Tohle ani omylem NENÍ "temný středověk". Je to konec 16. století. Středověk skončil o více než jedno století dříve! Caravaggio, kterého Jakubisko naprsoto nesmyslně z Říma a slunné Itálie přenesl do sychravých horních Uher (jen na okraj, pokud by dotyčný vážně měl v té době důvod směřovat do střední Evropy, tak jednoznačně do Prahy, na dvůr Rudolfa II, ani omylem do Vídně nebo kamkoliv jinam), je vůbec nevýznamnějším představitelem raněbarokního malířství. Persona pro barokní malížství zhruba stejně významná, jako Leonardo nebo Rafael pro malířství Renesanční.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Ještě jsem neviděl, ale už jen ta nucená alternativa mě odrazuje. Pochybuji, že by se dalo toho tolik v minulosti zmanipulovat, když je tolik faktů. To je jako tvrdit, že Vlado Dracula byl obětí a žádný tyran to nebyl.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Věrohodnost jednoduše neřeště. Ten film přece není ani trochu reálný, je to v podstatě pohádka, i když dost překombinovaná a nepovedená.

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

Mám knihu, která je přesný opak, že byla vražedkyně, ta kniha je určitě lepší.

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

No tak to rozhodně nebylo, byla jsem na to v kině a líbilo se mi to, ale asi ne moc, zapomněla jsem na to pak docela brzy a ani toho nelituji, stejně si myslím, že Alžběta byla psychopatička a pokud se nekoupala v krvi, čemuž zrovna moc nevěřím, tak určitě nebyla milá ke svým poddaným a mohla zabít dost lidí.

Vault_13

Vault_13 (hodnocení, recenze)

Tak šlechticům a církevním hodnostářům bych nevěřil, možná i proto že oni sami často mučili a vynucovali si vymyšlená přiznání. Navíc já nechápu ty kritické reakce, že "to není pravda!"...nevím, jestli Jakubisko někdy tvrdil, že to pravda je. Já to beru jako jiný pohled na věc, alternativu, která nutí k zamyšlení a to je dobře. Vždyť třeba Formanův Amadeus je taky docela fikce. Fakt nechápu tu až militantní zlobu.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

adnar: A co když bylo v pozadí její odstranění a vzniklo tak ohromné spiknutí? Je to už přece nějaká doba, i když některé povídačky, jako zašití úst hlučnému služebníkovi, jsou nesmrtelné. 

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

určitě podhodnocený film,jinak z historických filmů jeden z těch vydařilých... 4*
adnar: no já mam dojem že nikdy neměli důkazy že Bathoryová vraždila mladé holky

 (hodnocení, recenze)

Historia nepustí a proti báthoričke vypovedalo viac ako 300 svedkov od ktorých sa dochovali záznamy, bolo tam hodne vyššie postavených cirkevných hodnostárov viac ako polovica boli šlachtici ktorých pri výsluchoch nemohli mučiť a ich svedectva sú preto považované za hodnoverné. Len to že pochádzala z najdôležitejšieho uhorskeho rodu a palatín Thurzo ju uchránili od popravy panovník chcel Bathoryčkinu smrť a Thurzo ho z pozície palatína presviedčil aby bola ušetrená o tom su pisomné zmienky. Niektorý kňazi a šlachtici upozorňovali celé roky na jej ukrutnosti podanný sa sťažovať nemohli pretože by na to kruto doplatili. A toho sa chytil Jakubisko a chcel vo filme dokázať že ju vlastne mali radi :-)

 (hodnocení, recenze)

Osobne si myslím že postavy Madla a Polívky vôbec nezapadli do deja temného stredoveku. No hold Jakubisko ma už 72 rokov a podľa mňa týmto filmom dokázal že úplne stratil súdnosť. Úplne prekrútil dejiny nabudúce nech mu dajú natočiť Jánošíka a dozvieme sa že Ďula Jánošík pochádzal z Maďarska a bol to pedofil :-) . Historický je tento film blud. Hlavne v Maďarsku sú však veľmi citlivo brané zmienky o krvavej grófke keďže to berú akože to bola ich šľachtičná a ukrutnosti páchala v celom Uhorsku to znamená aj v dnešnom východnom rakúsku v rumunskej časti Sedmohradska a na Slovensku všade kde mala panstva. Hoci niesu na takúto interpretáciu histórie žiadne historické podklady film vyvolal v Maďarsku určitú úľavu. Asi sa neni čomu diviť veď tento film financovala aj Maďarska republika. Za tie peniaze by šikovný režisér dokázal natočiť viac dobrých filmov. Čo sa týka historických scén je to absolútny odpad tie kanóniky s ktorých pálili zo stanov veď to boli detské hračky cca 40 cm vysoké :-) . Celkovo komparzy kulisy a historická vernosť 0 bodov. Žiadne veľké scény len pár splašených jazdcov a bezduchý smiech tak typický pre Jakubiskové filmy.

Malarkey

Malarkey (hodnocení, recenze)

sankacoffee: +1 :) jen do teďka nechápu přínos filmu v podobě Mádla a Polívky...ale to už asi ani nikdy nezjistím

zlattucky

zlattucky (hodnocení, recenze)

Ja som bol sklamaný z tej chaotickej kamery a hlavne z toho chaotického strihu! Podľa mňa strih bol hlavným problémom tohoto filmu, všetko ostatné bolo v rámci priemeru ale to ako sa skákalo zo scény na scénu a dej medzi tým utekal ako voda medzi prsty, to bolo proste hrozné... často krát som neveril, že to vôbec Jakubisko mohol takto zostrihať. No čo budem hovoriť, tešil som sa, že to bude mať šmrnc, ale nedočkal som sa toho... :-/ škoda, pretože tento film mal podľa mňa na viac, a určite väčší potenciál!

T2

T2 (hodnocení, recenze)

v Anglicku to malo premieru až teraz 3-decembra-2010 a to len v jednom kine

waxtrax

waxtrax (hodnocení, recenze)

Opravdu se divím, že na tohle dal někdo panu Jakubiskovi peníze. Nejenže to je zčásti vykrádačka Jméno růže, ale hlavně je to režijně nezvládnutá práce s topornými herci i kamerou. Akční scény vypadají tak trapně, že mi připomínají rádoby akční filmovou tvorbu socialistických let. Že špatně nalepeným vousům Bolka Polívky neuvěří ani dítě, to je to poslední.

Fajt

Fajt (hodnocení, recenze)

Veledílo za všechny prachy, zvláště Polívkovo zeměměřický "kinoautomat" !!!

kolzeera

kolzeera (hodnocení, recenze)

Nevydržela jsem ani do konce. Dvě hvězdy za snové scény. Ale jinak...

mis-ko

mis-ko (hodnocení, recenze)

Trvalo mi trochu dlhšie, kým som sa odhodlal pozrieť sa Bathory a čiastočne za to mohli negatívne komentáre tu na csfd. Ak vidím, na komentáre však netreba veľmi dbať, lepší je vlastný názor. A môj názor je, že Bathory je veľmi dobrý film.

A.C.C.B

A.C.C.B (hodnocení, recenze)

počas sledovania tohto drahého veľkofilmu som neustále videl miesta kde boli scény, exteriéry nebo interiéry pekne lacné... otras

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Souhlasím s Dolin1, je to úplná chujovina. Pamatuju se, jak jsem se na to těšil protože v trailerech to vypadalo moc dobře, pamatuju se, jak jsem vyrazil do kina hned jak to do nich přišlo a pamatuju se, jak se mi hned na začátku, při scénách z bojiště s Turky vybavili exteriéry ze Třech veteránů. Mám něco dále dodávat? Snad jen, že ještě více mě přes hřbet vzala herecká účast Bolka Polívky a Vytřizadka Mádla. Tento film poprávu skončil v propadlišti zapomnění...

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Tak hlavně natočil těžce nepovedenou megalomanskou chujovinu s nulovou invencí, tragickym scénářem, šílenym castingem atd atd atd...

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Jakubisko hlavne natočil polemiku na tému "historická pravda"

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Natočil svuj pohled na tu legendu. Nikdy už asi nezjistíme pravdu, jestli to bylo tak jak se obecně tvrdí, tak jak to načil Jakubisko nebo ještě nějak uplně jinak. ;)

Zelenáč

Zelenáč (hodnocení, recenze)

Zdá se mi to, nebo Jakubisko udělal ze sadistické vražedkyně oběť intrik?

Matts

Matts (hodnocení, recenze)

@Frosberg11: Tak to doufám, že ta éra hodně rychle přejde. :)

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Dobre. :) Heh. Ale prisahal by som, že na STV už nedávno jedna Báthorička bola. :)

marek.stone

marek.stone (hodnocení, recenze)

breeder - ty si fak nechápavý?! Veď sme ti povedali, že Bathory čo bude na STV je tá od Juraja Jakubiska a tá čo bola na TV Markíza nemá s tým čo bude na STV nič.. tam išlo o Bátoryčku čo slovensko ani nevidela. STV bola koproducent tejto Bathoryčky čo natočil Jakubisko a vysielacie práva má len STV tak mi vysvetli ako by mohla byť na TV Markíza!!! Tu máš trailer na film Bátoryčka: Krvavá grófka http://www.youtube.com/watch?v=ckLuPgC7VQg a tu je csfd profil pre tento film http://www.csfd.cz/film/231069-batorycka-krvava-grofka-countess-the/ a konečne už pochop rozdiel! Že nejde o reprízu ale o premiéru!

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Tak, pokiaľ ma pamäť neklame, ide STV dávať v poradí už druhú Báthoričku, kým TV MA dávala len jednu. Takže definitívne ide zo strany STV o reprízu TV MA Báthoričky, a to po tak krátkej dobe. :((

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Nie priamo na bátoričku, ale na STV si dovolím utrúsiť, že to čo STV predvádza sa nedá inak nazvať než zlodejina. Takýto nie-bohvie aký film ide bohviekoľká najsledovanejšia TV, naša STV dávať, pričom už ho NEDÁVNO dávala TV MA. No dovi dopo prajem :((((

Nicole_Ven

Nicole_Ven (hodnocení, recenze)

Plusy: Anna Friel v hlavnej úlohe, režijné prevedenie, kostýmy Mínusy: chaotický sled udalostí, priemerný scenár, z historickej vrahyňe sa stala liečiteľka

Síček

Síček (hodnocení, recenze)

zvláštní splácanina všeho možnýho.. poeticko-eroticko-dobrodružný-fantasy příběh na pozadí 15i leté války s Turkem.. vykrádání Jména růže bije do očí..

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Majo: To zni uzasne, nemas tuseni, kdy by teoreticky serial mohl byt hotovy?

p.á.j.a

p.á.j.a (hodnocení, recenze)

Já osobně se nechci rozepisovat ale podle mě je to dost dobrej film ale na druhou stranu nechci nadávat těm kterým se to nelíbí ale zase nazívat to fraškou si myslim že byste nemuseli

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

To je hodne zvlastni, ze neukocirovali takove "drobnosti" jako je prechazeni do x reci, osobne mi nejvic vadi ty popisky primo v obraze filmu, kdyby to bylo alespon celou dobu anglicky, dobre... ale tak snad vse idealne bude v tom serialu, ve ktery doufam :) Hodne me prekvapila ta scena s malou Lucii, s ni je hned jasne, ze mela k Bathory tak vrely vztah.

marek.stone

marek.stone (hodnocení, recenze)

NinadeL - No ten začiatok z Kornom by bol otrasný! A tej Hilmerovej je veľká škoda, snáď sa objaví v TV seriáli. Ale pri tej scéne sa mi nepáčilo to, že kombinovali reč raz hovorili po anglicky a Hilmerka občas slovensky!

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Krev a mlíko za tvrdou měnu

Krev a mlíko za tvrdou měnu

27.04.2006

Už i Slováci (plus my, Briti, Rakušani a Maďaři a o spolupráci uvažovali ještě Němci, Turci a Italové) mohou říci, že mají vysokorozpočtový velkofilm a to ještě o spoustu milionů dražší (10 milionů… (více)

Reklama

Reklama