Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozsáhlá poema "Máj" básníka Karla Hynka Máchy patří k stěžejním dílům české literatury a je považována za vrchol českého romantismu. Autor vypráví tragický příběh lásky dvou mužů k jedné ženě zasazený do přírodního rámce kvetoucího jara. Syn pro lásku zabije svého soka, aniž tuší, že jím nebyl nikdo jiný než jeho otec. Romantické dílo převedl do filmové mluvy F. A. Brabec, autor úspěšné filmové adaptace jiného českého klasika – K. J. Erbena a jeho Kytice. Ve svém filmovém ztvárnění Máje posílil režisér a spoluautor scénáře dějovou linii vytvořením nové postavy kata – aktéra i vypravěče děje. Zásadním vkladem filmu je však jeho obrazová složka, jak u kameramana a režiséra F. A. Brabce bývá dobrým zvykem. Krajina a romantická zákoutí Českého ráje tu souznějí s poryvy duše všech hlavních postav. Důležitou složkou filmu se stalo i zhudebnění známých veršů skupinou Support Lesbiens. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (793)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Byl pozdní večer, první Máj, večerní Máj, byl lásky čas.. Tato slova zná v dnešní době každý. A tak Brabce napadlo, že podle toho natočí film. A dopadlo to všelijak. Kytice, (jeho předešlé dílo), se mi líbila, ale tohle již bylo divné. Možná je Brabec dobrý kameraman, ale režisér nikoliv. A ta hudba? Základní motiv, který tam hrál téměř pořád, se mi líbil. Ale v té jedné scéně (Matěj Stropnický vidí mrtvé), tak co tam strčili za písničku!!! To musel chudák Mácha rotovat v hrobě, jako kuře na grilu! Závěrečné zhodnocení u mě vypadá takto: Tříska - 9/10, Kamera - 8/10, Hudba 5/10, Lehnertová - 6/10. Doporučení? Čekal jsem hrůzu, ale naštěstí to NENÍ zase tak špatný. Mimochodem: Kde přišli na 80 minut? Vždyť ten film má tak hodinu a pět minut.. ()

3497299 odpad!

všechny recenze uživatele

Máj se odehrává v nějakém podivném paralelním vesmíru, v němž se nacházejí těžko pochopitelné prvky a probíhají obtížně dešifrovatelné události: v okolí popraviště se vznáší klobouky, loďka pluje sama po řece, skupinky teenagerů ("strašný lesů pán" a jeho banda) přepadávají listonoše a hledají u něj jídlo nebo peníze, kat mlátí před popravou loukoťovým dřevěným kolem o popraviště za pokyvování okolostojících a tentýž kat v průběhu celého filmu recituje verše, ve kterých lze lehce rozpoznat slavnou lyricko-epickou báseň K. H. Máchy (Máj se jmenuje i celý film, takže jakási spřízněnost s Máchovými verši na symbolické rovině celého filmu je zřejmě autorským záměrem - jméno „strašného lesů pána“ Viléma a jméno Jarmily, společné milenky Viléma a jeho otce, se shodují s jmény postav Máje, rovněž syžet filmu má k Máchovu Máji určitou afinitu), když Vilém symbolicky naznačí popravu svého otce, vše kolem začne jakoby rudnout krví, pomiňme již celkem banální fakt, že hlavní hrdinka je němá nymfomanka, trpící zřejmě abulií.___________ Na rozdíl ku příkladu od "zóny" ve Stalkerovi, se mi však nahodilost konfigurace prvků a událostí v čase jeví nepříjemně vykonstruovaná a ne zcela soudržná. Už jeho nanicovatě pohlednicová materie působí poněkud zatěžujícím dojmem, takže divák se pak nesoustředí ani tak na uměle vyvolanou surrealistickou tvůrčí hru, jako spíš na "hezké barevné obrázky". Nejsem si úplně jistý, jestli jsem Máj správně uchopil - možná se jedná o jakousi podvratnou estetiku kýče a hnusu. Nějak se mi v tom celku ztrácí sjednocující prvek. Snad se skrývá v samotném názvu - ve spojitosti s verši K. H. Máchy, nejsem ovšem takový znalec tohoto našeho jediného romantického básníka, takže mi mohly některé spojitosti lehce uniknout...__________ Možná se klíč skrývá v dialogu, který zazní ke konci filmu pře popravou Viléma: "Už to brzy skončí, pán Bůh je milosrdný." - "Neskončí, milosrdný, to tedy není...". A bylo tomu skutečně tak - film trval ještě dlouhých deset minut. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý ľudský čin sa dočká odplaty... ale kto potrestá kata?“ Kebyže vidím trailer (a spomeniem si na úchvatnú KYTICU), určite by som sa na MÁJ tešil. Bohužiaľ, ako film to vôbec nefunguje: rozpadáva sa, je nepresvedčivý a zbytočne „prehnaný“ (na rozdiel od podobnej KYTICE tým ale ubližuje sám sebe). Niektoré scény sú poetické, nežné a krásne. Ale ako príbeh to nedrží pokope už preto, že sa skoro nič nedeje (má to hodinu desať aj s titulkami) a to, čo sa deje, nemá logiku (ako môže osem trápnych tínedžerov s nožíkmi terorizovať dedinu?). Pardály Tříska a Kukura nemajú čo hrať a miestami je snímka až kŕčovito smiešna (v každej druhej scéne prsia). Na rozdiel od KYTICE, ktorú režisérovi a kameramanovi Brabcovi produkovali monštruózni Jakubiskovci, MÁJU pravdepodobne chýbala práve silnejšia producentská ruka/vízia. Lebo nádherná príroda nestačí. Zďaleka najlepší bol totálne katastrofický (v podstate až komický) spôsob „jazdenia“ na koni ústredného frajírka (ani neviem, ako sa volal, ale snáď už preboha nikdy nebude v ničom „hrať“ a pôjde radšej, čo ja viem, do zámoria darovať orgány). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Máje jsem došel k jasnému rozhodnutí, F. A. Brabec by se měl v budoucnu držet jen a pouze kamery. Exteriérové záběry působí opravdu malebně a, dalo by se říct, romanticky. Ovšem co se týče dějové stránky, kdybych o Máji nic nevěděl, téměř nic bych nepochopil. Vše je příliš zmatené a je zde mnoho rozporů s předlohou (tam Vilém do poslední chvíle neví, že zabil svého otce) a s jednáním postav (z Jarmily udělali v podstatě kurvu). Herci jsou až na výjimky (Jan Tříska, Vladimír Javorský, Jan Přeučil) afektovaní - Matěj Stropnický vypadá jako holka, Juraj Kukura spíš jako otrapa než mlynář a loupežníci spíše jako zfetovaní hippies. Na druhou stranu Sandra Lehnertová je sice hodně toporná, ovšem roli to nijak nevadí a její půvab všechny nedostatky vynahrazuje. Hudba skupiny Support Lesbiens působí místy opravdu nevhodně a přes krátkou stopáž jsem se nudil. V každém případě doporučuji spíše Máchovu báseň, než tento videoklip (filmem se to skoro nazvat nedá) s hezkými obrázky, charismatickou Třískovou recitací a místy nevhodným hudebním doprovodem. 35%. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no úplnej propadák to nebyl, přestože majoritní podíl na mém hodnocení mají zejména krásné a bohudík hojně se vyskytující dvě hvězdičky sandry lehnertové... ale i když k tomu přičtu ještě spektakulárně nasnímané scenérie, vyhrabu se jen na průměrných 50%... víc v tomhle snímku prostě nebylo... p.s.: a dovolím si nesouhlasit s oficiálním textem distributora, myslím, že nejde zrovna o "film pro celou rodinu"... :-P ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Přestože se děj odehrává v 18. století, mají Jarmila (Sandra Lehnertová) i Hynek vyholené podpaždí a Jarmila oholené nohy. (Novalinda)
  • Ve scéně, kdy Vilém (Matěj Stropnický) na kopci čeká na Jarmilu (Sandra Lehnertová), má na nohou tenisky. (Maty.tekk)
  • Originální hlas Matěje Stropnického se režisérovi nezdál dosti romantický, a proto jej v postsynchronech namluvil Josef Pejchal. (funhouse)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Staň se hercem!

Staň se hercem!

22.03.2007

Česká televize a Beltfilm hledají dívky a kluky ve věku od 15 do 20 let pro obsazení hlavních rolí nového filmu Máj režiséra F. A. Brabce. Konkurz proběhne v neděli 25. března v čase od 9:00 do 18:00… (více)

Reklama

Reklama