Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Fíma

Fíma (hodnocení, recenze)

Tak já bych netvrdil, že to byla největší jaderná katastrofa na světě. Hirošima i Nagasaki byly daleko horší. Lze namítnout, že to nebyly katastrofy, ale plánované útoky, ale i tak... Krom toho největší civilní jadernu katastrofou byl roku 1957 výbuch zásobníků radioaktivního odpadu u města Osjorsk na Urale. Ta oblast je (narozdíl od Černobylu) uzavřená dodnes, což samo o sobě dostatečně vypovídá o množství uvolněné radiace. Ten incident není moc známý, protože ho SSSR dokonale ututlal a ani mu to nedalo moc práce, protože ta oblast byla prakticky liduprázdná (žilo tam asi 10 000 lidí na území o rozloze Moravy).

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

Lumpy: to si nemyslím. Mezi lety 1992-2004 bylo spuštěno 52 nových reaktorů o výkonu 45 GWe. V současnosti jsou ve výstavbě reaktory jen o celkovém výkonu 21,5 GWe. Žádný rekordní růst a v budoucnosti spíše naopak (viz např. http://i119.photobucket.com/albums/o157/liborek_/1-1.jpg a http://i119.photobucket.com/albums/o157/liborek_/3-1.jpg . Vždyť taky stavba jaderné elektrárny je investičně extrémně náročná a obvykle končí s velkým překročením rozpočtu (viz americké elektrárny od firmy Westinghouse, kde to překročení bylo až pětinásobné...) Nemluvě o nákladech na likvidaci odpadu případně vysloužilého reaktoru (většina dnešních je už za zenitem - viz http://i119.photobucket.com/albums/o157/liborek_/2-1.jpg )... Navíc když se k tomu přičte omezené množství uranu (což je neobnovitelná surovina - tuším že zásoby jsou při dnešním tempu těžby na cca 250-300 let, při radikálním přikročení k jádru by se to snížilo tak na 70 let), hrozba teroristických akcí (což je teď v módě) a také hrozba zneužití plutonia k výrobě zbraní... s jadernou energetikou to nevypadá moc růžově....takže Bean zase takové kraviny nekecá...

Lumpy

Lumpy (hodnocení, recenze)

Díky uživateli Bean za komentář. Nevěděl jsem, jestli dát 4 nebo 3 hvězdičky, teď už je to jasné. Těch informací tam bylo opravdu pomálu, tak se není čemu divit, že laik Bean kecá takový kraviny. Celosvětově pochopitelně naopak roste počet elektráren, ve stavbě a plánování je rekordní počet reaktorů. Já doufám, že některá z budoucích vlád dostane rozum a dostaví 2 reaktory Temelína. Spolu s obnovitelnými zdroji (ne opravdu se spotřeba nedá pokrýt z vodních elektráren), úsporami a dalšími bloky Temelína a ukončením vývozu elektřiny by bylo možné uzavřít alespoň část tepelných elektráren, nejen největších znečišťovatelů ovzduší, ale i producentů radioaktivních látek uvolňovaných z uhlí. K nehodám dochází po celém světě, Temelín není výjimkou, ale to, co se stalo v Černobylu nebyla nehoda, ale totálně zbabraný, proti předpisům nestandartně vedený test na starém typu reaktoru (např. byly vypnuty všechny automatické zabezpečovací systémy).

Rodriguez

Rodriguez (hodnocení, recenze)

Vynikající dokument o této jaderné elektrárně...vřele doporučuji shlédnout... :-)

Reklama

Reklama