Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (726)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete numerologický thriller pusťte si Pi, pokud chcete filmového hrdinu potácejícího se v příběhu literárního textu pusťte si Stranger than Fiction, pokud chcete rozervaného detektiva pusťte si Maltézského sokola, pokud chcete jima Careyho pusťte si Masku, pokud chcete Joela Schumachera pusťte si Telefonní budku... ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller se zajímavým vizuálem, hodně dobrým Jimem Carreym v nezvyklé roli a několika působivými scénami. Joel Schumacher se snaží, jak se dá, aby ukuchtil působivý "napínák", rozplizlý scénář mu ale až na pár světlých chvilek ve většině stopáže zákeřně podráží nohy. Výchozí námět přitom není vůbec špatný, mohla z toho být setsakra zajímavá story, jenže ono tu je jedno velké ALE - mysteriózní film o záhadě je většinou postaven na šokující pointě, která by vás měla v závěru posadit na zadek a dodat všemu, co předcházelo, ještě větší působivost. Pointa v tomto filmu o posedlosti číslem 23 a tajemné červené knížce se dá odhadnout už v polovině filmu a nejedná se o nic světoborného nebo originálního. Jim Carrey si zaslouží velkou pochvalu, Joel Schumacher poplácání po zádech za snahu, námět si zaslouží lepšího scénáristu a scénárista by si zasloužil jednu přes držku. 50% ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla tragédie. Napětí veškeré žádné. Jim Carrey se do filmů tohoto typu zoufale nehodí, a hodnotil bych to jako castingový omyl desetiletí. Ale úplně nejhorší ze všeho je naprosto dementní námět, dřeněný už úvodními titulky plnými "šokujících" odhalení čísla 23 ve světě kolem nás. Něco takového může připadat napínavé snad jen lidem, co čtou horoskopy v novinách a odebírají SPIRIT. Z lidí, co věří na podobnou číselnou symboliku, si krásně dělá legraci Umberto Eco ve Foucaultově kyvadle (nalistujte pasáž s kioskem). On totiž není žádný problém vzít jakékoli číslo, a nacházet ho všude kolem, i kdyby to měly být sebevětší kraviny. Počet osob na hrací ploše na začátku každého fotbalového utkání je 23 !!! To je, co? Uživatel Matty ohodnotil svůj první film na CSFD dne 28. 08. 2003 (2+8+0+8+2+0+0+3=23). WOW!! Když sečtete v názvu právnické osoby POMO Media Group s.r.o. všechny znaky včetně mezer, dostanete 23! No není to ÚŽASNÉ? Odpověď zní: "Ne, není." ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už od Věčného svitu neposkvrněné mysli vím, že Jim Carrey zvládne těžší role, než ty, kterými začínal (Blbý a blbější). Proto mě nepřekvapilo, že i tento film táhne dopředu hlavně jeho výkon. Ještě dvacet minut před koncem jsem uvažoval mezi 4 a 5 *, protože mě to jednoduše bavilo, ale pak přišel tak neuvěřitelný logický kiks, že jsem málem po televizi mrsknul ovladačem. Totiž POZOR, SPOILER! Beru, 23. kapitolu napsal na zeď v hotelu, ok. Ale když to psal, jak mohl vědět o své ženě, resp. že bude vůbec ženatý, když chvíli potom, co to dopsal, skočil z okna a AŽ potom ji potkal??!! KONEC SPOILERU! Takže po tomhle jsem měl o hodnocení jasno. Pevně věřím, že se na tento film někdy podívám, ale obávám se, aby to nebylo až za 23 let… ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zvláštní, hrozně zvláštní. Ze začátku jsem si totiž říkal, že vypadá dost zajímavě. Pak jsem se začal utvrzovat v tom, že číslo 23 je strašná sračka a ještě jsem neviděl zfilmovanou horší konspirační teorii o nějakým pitomým čísle, ale ve výsledku to zase až tak blbě nevyznělo. Divný. Do toho i Jim Carrey byl herec, který se do filmu vůbec nehodil, ale nakonec mně tam taky ani moc nevadil. Moc divnej film na to, aby si zasloužil lepší, i horší hodnocení. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)
  • Poznávací značka auta Waltera Sparrowa (Jim Carrey) má číslo 906 8TC (9+0+6+8=23. T je v abecedě 20. a C 3. písmeno – 20+3=23). (Okurka89)
  • 11.9.2001: 9+11+2+0+0+1=23 (Siriuss)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama