Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to marné, ale Carrey pro mě zůstane navždy komikem, ty vážné polohy mu nesedí. Možná, že kdyby ve filmu hrál herec zkušenější na poli charakterního herectví, byl by film ve výsledku daleko přesvědčivější. Nechci tvrdit, že je Carrey vyloženě špatný, ale každou chvíli jsem čekal, že předvede do kamery nějakou svou pověstnou grimasu. Film měl pevný základ v podobě zajímavé režie Joela Schumachera, kterému nedělá nejmenší problém navodit hororové temno a vzbudit v divákovi zájem o další vývoj v ději. Scénář je tajemný a číslo 23 je možná jen předivem k tomu, jak řešit složitější otázky lidského bytí a nebytí. Mnoho zajímavých momentů však nedokáže spláchnout fakt, že Carrey sem moc nepasuje a finální zvrat byl možná očekávaný. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na režiséra Joela Schumachera sa môžem spoľahnúť. Jeho filmy, ktoré som doposiaľ videl, ma vždy dokázali zaujať. Výnimkou bolo len štvrté pokračovanie Batmana z roku 1997. To veru za moc nestálo. Jeho zatiaľ posledný snímok "Číslo 23" je opäť podarené dielo. Kvalitný mysteriózny thriller. Hlavnú úlohu si tu zahral Jim Carrey. Už sú dávno preč tie časy, keď tento Američan len robil grimasy v primitívnych komédiach. Stal sa z neho naozaj všestranný herec. *** ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller se zajímavým vizuálem, hodně dobrým Jimem Carreym v nezvyklé roli a několika působivými scénami. Joel Schumacher se snaží, jak se dá, aby ukuchtil působivý "napínák", rozplizlý scénář mu ale až na pár světlých chvilek ve většině stopáže zákeřně podráží nohy. Výchozí námět přitom není vůbec špatný, mohla z toho být setsakra zajímavá story, jenže ono tu je jedno velké ALE - mysteriózní film o záhadě je většinou postaven na šokující pointě, která by vás měla v závěru posadit na zadek a dodat všemu, co předcházelo, ještě větší působivost. Pointa v tomto filmu o posedlosti číslem 23 a tajemné červené knížce se dá odhadnout už v polovině filmu a nejedná se o nic světoborného nebo originálního. Jim Carrey si zaslouží velkou pochvalu, Joel Schumacher poplácání po zádech za snahu, námět si zaslouží lepšího scénáristu a scénárista by si zasloužil jednu přes držku. 50% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Atmosférická jednohubka, ktorá sa musela zhusta prepisovať za pochodu. Záver odhadne 80% publika, v prípade, že sa bude vyznať v dovtedajšom mišmaše. Asi bol film inšpirovaný Arronofskeho debutom Pí, lenže kvalitatívne je v jednotkovej sústave filmovej kvality číslo 23 oveľa nižšie ako 3,14....Keď už sme pri tých číslach, tak presne 50%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Začíná to nadějně. Zajímavý námět i jistá atmosféra se tomu zpočátku upřít nedá. Jenže scénář se v druhé polovině filmu naprosto "zblázní" a tak jde veškerá atmosféra do kytek. Překvapivě to tentokrát není až tak chybou Schumachera, který se snaží seč může a do nejedné scény nějaký vizuální nápad či atmosféru procpal, ale čistě scénářem. Přitom z námětu by bezesporu šlo udělat dobrý základ k filmu, jelikož pointa sama o sobě není až tak hloupá. Jen je velice špatně podaná. Výsledkem tedy je průměrný thriller jakých jsou na poličkách videopůjčoven desítky. Další z řady nevýrazných snímků v nevyrovnané filmografii Joela Schumachera. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Nepřiznanou inspirací filmu je německý snímek 23 (1998) režiséra a scénáristy Hanse-Christiana Schmidta o mladém hackerovi Karlu Kochovi (August Diehl), jehož obsese z čísla 23 dohnala k sebevraždě. Zabil se 23. května 1989. (imro)
  • Pes se jmenuje Ned. N je 14. písmeno abecedy, E je páté a D je čtvrté. 14+5+4=23. (rafix)
  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama