Reklama

Reklama

Síla srdce je skutečný příběh britského reportéra Daniela Pearla, který byl 23. ledna 2002 unesen islamistickými teroristy v jižním Pákistánu a o měsíc později popraven. Celý svět byl šokován brutálním činem a nikdo si neuměl představit utrpení v té době šest měsíců těhotné Mariane, která do poslední chvíle věřila, že se Daniel vrátí. Příběh zachycuje celý měsíc, kdy byl Daniel nezvěstný, vyjednávání o jeho propuštění a je protkán vzpomínkami na jejich společný život. Jak může terorismus bolestně zasáhnout do života naprosto nevinnných lidí a změnit jej navždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

larelay 

všechny recenze uživatele

Nech si kazdy mysli co chce, ale tento film bol skvely...A silny...Na konci som cez slzy ani nevidela. nevadila mi stopaz, nevadilo mi ani autenticke prostredie (co mi v normalnom realnom zivote vadi, konkretne prostredie kde klaksony trubia nepretrzite, kde je spina, chaos a kde si nemozete byt isti svojim holym zivotom). A asi prave preto to bolo skvele. Lebo pocas celeho filmu som videla pred sebou skutocneho Daniela. Spomenula som si na tie hrozne chvile, ked bolo zverejnene video s popravou Dannyho...Pre mna rozhodne velmi emocne... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pátrání po Danielu Pearlovi reportážní kamerou. Při prvním pohledu útržkovité - scéna - střih - vteřiny, minuty, hodiny, dny, které nespatříme - "konec střihu" - scéna další... Při druhém pohledu stále útržkovité, ale už jsme si vědomi, že vidíme celý příběh - nastrkaný do 100 minut jak sardinky do plechovky. Síla srdce vypráví převelice úsporně. Přirozeně, správnými jazyky. Herci se nenutí k výkonům co nejdojemnějším, co nejdrsnějším, co nejcharismatičtějším, co nejromantičtějším, ale k co nejautentičtějším. Někomu snad proto přijdou tuctoví, nezajímaví, neohromí... ale měli by snad? Proč by při hraní obyčejných lidí nemohli působit obyčejně? Mně se líbí třebas už jen to, že často mluví urdsky. Kamera se nesnaží být, co nejfotogeničtější. Žádné sexy filtříky, žádná volba úhlu, z kterého vás scéna ohromí, žádná gradace akce, žádné budování napětí. Někdo to nazve nudou a šedí, já tomu budu vznešeně říkat uměřenost, byť nejsem schopen posoudit, zda náhodou nejde o z nouze ctnost. Uměřenost a úspornost = důstojnost. Téma si ji zaslouží spíš než trochu egoistické a nabubřelé: "Já vám teď ukážu jak jsem dobrý fimař!" O snaze po důstojnosti svědčí už to, že tu nejtvrdší část celého příběhu, video, v němž Daniel Pearl přichází o život, předkládá nám film pouze nepřímo. Je-li přítomen dobrý filmařský nápad, skromně postává v pozadí. Třebas neustále se komplikující diagram osob, které jsou v únosu zapleteny - nádherný příklad informačního zhuštění obtíží, s kterými se boj s terorismem potýká - na té fixou počmárané tabuli visí frustrace. Musíte si ji ale sami vzít, Winterbottom vám ji tentokrát do ksichtu nevmetne, jak HW s emocemi běžně činí. Tak tedy závěrem: když skutečná událost vypadá ve filmu skutečně, nebudu ho hanět. Ani tehdy když působí jen jako věrný záznam. Slabé ****. ()

Reklama

dawe04 

všechny recenze uživatele

To, že Angelina Jolie přestala špulit rty i prsa, je asi nejvýraznější prvek Síly Srdce. Winterbottomovi se dostal do rukou bezesporu silný a zajímavý příběh, obsahující spoustu emočních zážitků a vypětí. Ty se ovšem ze scénáře téměř vytratily. A není to chyba Angeliny, jejíž minimalistický výkon vyobrazuje Marianne jako silnou a odhodlanou (pro někoho možná chladnou) ženu, kterou byla a není to chyba ani stavby scénaře či dialogů. Tak čí? Možná potom měli tvůrci pátrat dřív, než po Danielovi. Ačkoli je Síla natočena svižně, vzdušně a nehollywoodsky až dokumentárně, šedý sled rozhovorů, telefonátů, flashbacků a zmatených nočních honiček nezachrání od celkového zklamání ani dojemné finále, kde dostaly emoce konečně šanci dýchat. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jeden z říjnových filmů, které prostě musím vidět. Nějaké bližší info jsem o něm dopředu neměla, proto mě překvapil a docela nadchnul, když o něm psali v poslední Premiere. Začala jsem se těšit. Drama je to určitě silné, ale popravdě jsem čekala, že se mnou budou více cloumat emoce. Jenže necloumaly. Samozřejmě mi dění filmu nebylo jedno, ale že bych se z toho zabořila do židle, kousala si nehty a na povrch se mi draly slzy, tak to rozhodně ne. Ale to nic neubírá na tom, že film je to kvalitní. Takové syrové drama, které ještě více umocňuje to, že je podle skutečných událostí. Bohužel si ale nějak nepamatuju, že bych tyto události vnímala v televizi, novinách, když se opravdu staly. Moc mě překvapila Angelina Jolie, kterou jsem jako herečku doposud moc neuznávala, protože když běhá po plátně v sexy oblečku, případně se producíruje v sexy šatičkách, to na mě fakt nepůsobí. Tady ukázala (málem k nepoznání), že hrát umí a je v ní něco více. A vzhledově se mi taky líbila více tady než ve skutečnosti. Fajn film, který jsem určitě neviděla naposledy, pocta skutečným obětem tohoto atentátu. Myslím, že se to povedlo. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Mě osobně to nepřineslo žádný silný zážitek, ze kterého bych měl být na větvi. Je to pomalu plynoucí příběh, ve kterém bych čekal na konci pořádnou dávku emocí, místo toho se mi dostal jen konec, který byl hodně vlažný. Rozhodně znám jiné filmy, které umějí z tohoto prostředí vytáhnout víc. Za mě hodně slabota a dávám 40% :( ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Ze strachu o bezpečnost filmového štábu byly scény z Pakistánckého města Karáčí natočeny v indickém Mumbai, ostatní scény pak ve Francii. (Terva)
  • Bollywoodský herec Irrfan Khan (kapitán) měl velké problémy s tím, aby dostal vízum do Pákistánu. (HappySmile)

Reklama

Reklama