Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Až zpětně člověku dochází, co vše má tenhle film v sobě. Jeho děj se krásně loudá, ale stejně jsem nebyl schopen spojit si hned všechno, co k sobě patří. Velmi nenásilnou a chytrou formou, dokonce pomocí jakési metafory, jsou zde odvyprávěny dva příběhy. Jeden knižní a druhý "skutečný". A kdo hledá, ten si svoje najde. Musím přiznat, že po dlouhé době opět film, u kterého se člověk musí pořádně zamyslet. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě film nijak nechytl už od samého začátku a všechno se zdálo stále horší a horší a navzdory tomu, že proti romantickým filmům nic nemám, jsem se hodinu nevýslovně nudil, avšak druhá polovina aspoň trochu napravuje reputaci a dělá z tohoto filmu snesitelnou záležitost. Samozřejmě k tomu přispěla moje neznalost knížek Jane Austen, které tady hrají velkou roli a pokud se člověk ztrácí v těch věčných řečech o postávách z knih, musí se zákonitě začít nudit. Samozřejmě kdo to má načtené, tak se jistě bavit bude. U mne za 50 %. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná variace na postavy a osudy hrdinek a hrdinů Jane Austenové. Není to variace nijak úporná, spíš inspirace jejím dílem a jeho přenesení do současnosti. Což se filmařům povedlo dokonce s elegancí, protože vztahové romány Jane Austenové jsou nadčasové, a proto dobře fungují dodnes. Spisovatelka byla velmi vnímavá pozorovatelka charakterů a lidská povaha se od doby vzniku jejího díla téměř nezměnila. __ Není to nijak převratná filmařina, ale příjemný film, který diváka neurazí. /26. 11. 12./ ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Ač neznalec Jane Austenové (mno, tak ještě názvy děl), film o malém knižním klubu jejích obdivovatelkyň (a tak trochu i modernějších kopií postav z knih) jsem si opravdu užil. Zpočátku bylo trochu těžké se v postavách vyznat a urovnat si kdo s kým, ale postupně byly všechny krásně vykresleny a podbarveny skvělým citlvým humorem. Vše krásně šlape, nemáte nutkání se koukat na hodinky, a po 100 minutách se blíží kýžený happy-end, který je možná až moc sladký...ale budiž, hezké to bylo = 4*. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný film o síle knihy a o nesmrtelnosti jedné autorky. Navíc s dobrou hudbou a vydařeným obsazením. Proč tedy dávám jen 3*? Za prvé proto (přiznávám se bez mučení), že mě knihy Austenové poněkud minuly, a tak jsem se u mnohých (zřejmě) odkazů příliš nechytala a tu a tam se ztrácela, za druhé proto, že závěr byl až tak neuvěřitelný a sladký, že to rozhodilo i mě, za třetí proto, že se mi nelíbí využívání/zneužívání lidí jako nástrojů (takže jsem celou dobu litovala především Grigga v zajetí jeho romantické lásky). Co naplat, snad si jednou přečtu něco od Ursuly Le Guin. :-) P.S.: I kdyby se tu objevilo milion chyb a nedostatků (a tolik jich fakt nebylo ;-)), tak je zapomenu spíš než onu památnou větu: "Nikdy nepodceňuj dobře napsaný dopis!" ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Každý herec byl požádán, aby si přečetl dané knihy, o nichž se ve filmu diskutuje. (Morien)
  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)

Reklama

Reklama