Reklama

Reklama

The Oxford Murders

  • Španělsko Los crímenes de Oxford (více)
Trailer

Na Oxfordské univerzitě se profesor společně s absolvujícím studentem pokoušejí zamezit sérii potencionálních vražd, které se zdánlivě řídí podle matematického vzorce. V hlavních rolích John Hurt a Elijah Wood. (Lavran)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Belbo 

všechny recenze uživatele

U Iglesiových filmů jsem to už nejednou napsal: nemusí sedět každému, jsou specifické uchopením tématu, zpracováním jednotlivých částí, pointováním scén a hlavně rušením zaběhlých narativních topoí. Oxfordské vraždy z tohoto rámce ničím nevybočují (jen nají míň humoru). Ze zprvu rozehrané detektivky o hledání vraha se přesouvají ke snaze nalést a interpretovat vrahův kód, aby to pak všechno bylo trochu jinak. V rámci tvorby jsou méně hravé, takže jen za 3. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to horší... Ale ona to byla docela fajn kriminálka. Jasný, ten konec nebyl kdo ví jak světobornej, dokonce mám takovej pocit, že jsem v průběhu filmu přišel na lepší :-) Ale i tak, pěkný, fajn chytrý řečičky, solidní herci a příjemné prostředí... (navíc se mi potvrdilo, že angličanky opravdu krásou neoplívají) :-) ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Hra s čísly a falešnými stopami, které kolem sebe trousí jednotlivé postavy příběhu, jehož zápory a klady jsou v relativní rovnováze. Několik výborných scén a na druhé straně několik zbytečných, občas zajímavá práce s kamerou a stejně často lehké herecké či režijní úlety. Jako laik netuším nakolik jsou tu matematicko-filozofické rekvizity mimo realitu, ale pomohly mi naladit se na atmosféru a náladu příběhu. Pátrání mělo občas švih a překvapení, občas ztrácelo dech, nechybělo ani několik zajímavých myšlenek. Žádný zázrak, ale také nic co by vedlo k pocitu ztraceného času. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně špatné. Kdysi jsem se o logiku a filozofii zajímal, takže mě potěšilo, že scénárista si dal tu práci a pospojoval několik zajímavějších tezí do kriminálního příběh, zde je ale mým pozitivním emocím konec. Už dlouho jsem neviděl tak příšerné herce ve vedlejších rolích - Beth a ruský student podávali tak dramaticky neumělé výkony, až to někdy vypadalo jako karikatura. Přes snahu o zpestření vizuální stránky z toho nakonec vylezl mdlý zelený brčál, rozuzlení je sice trošičku netradičně pojato, ale scénáristické utrpení, které k němu vedlo, na mne zpětně dohlehlo a srazilo hodnocení na velmi slabou dvojku. Díky bohu, že už je to za mnou. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ak si človek s priemerným IQ oblečie tričko z nápisom E=mc², ešte to z neho nespraví Einsteina. Ani prostredie Oxfordu ani citáty z Witgensteina nezakryjú fakt, že namiesto matematickej olympiády súťažíme v okresnom prebore v preťahovaní lanom. Klasický príklad filmu sediaceho na dvoch stoličkách. Intoušov zrazí na zem priehľadnosť zápletky, milovníci thrillerov sa unudia k smrti. Iglesia bol pre mňa doteraz čosi ako horrorový Einstein, ale tento thriller z neho robí senilného učiteľa fyziky na základke v Hornej Lehote. Drž sa šuster kopyta! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Když Martin (Eliah Wood) ohlašuje telefonicky na policii první vraždu, tvrdí, že je na 3 Cunliffe Close. Taková ulice v Oxfordu opravdu je, ovšem zcela jinde, než je v dlouhém záběru na začátku naznačeno. Zmiňovaný záběr působí dojmem, že je bez střihu, ve skutečnosti to tak nemůže být, protože místa na něm zobrazená (knihkupectví Blackwell, Bridge of Sighs a dům na Cunliffe Close) jsou od sebe ve skutečnosti podstatně více vzdáleny. (PhillM.)

Související novinky

Britská herecká elita na stopě zločinu

Britská herecká elita na stopě zločinu

10.06.2008

Thrillerem The Oxford Murders s Elijahem Woodem v hlavní roli španělský režisér Álex de la Iglesia kdovíjak rozměrnou díru do světa neudělal, ale my ještě tomuto pošukovi přece jen dáme další šanci … (více)

Reklama

Reklama