Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

zette 

všechny recenze uživatele

Namet s obrovskym potencialem, ktery se promenil v totalni brakovy film. Hvezdicku davam pouze za namet a herecky vykon Mc Dowella. Velice neverohodny snimek masoveho vraha Cikatila, jak by to asi dopadlo, kdyby Italove nebo Americani chteli natocit film o spartakiadnim vrahovi? Myslim, ze podobne... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Psychicky narušená osoba, která se nikdy nesmířila s tím, že ji otec opustil a z celé své duše ho nenávidí. Žil dvojím životem. Měl tři děti. Lidé ho považovali za velmi slušného člověka a byl příkladným komunistou. Pak znásilňoval a vraždil. Pod svícnem bývá největší tma. Je šílené, co dokáže udělat člověk jinému člověku. Ani se mi nechce uvěřit, že ten člověk skutečně žil. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele

Film nie je zložitou psychologickou štúdiou schizofrénneho Čikatila alias Evilenka. Je iba nekonkrétnym temným obrazom spoza železnej opony, ktorého depresivita je však dostatočná na navodenie skleslej nálady. Výrazne tomu dopomáha tríznivá fyziognómia McDowella a nadherný-tajomný-psychedelický hudobný motív Badalamentiho a Dolores O'Riordan - Angels go to heaven. Príjemné výkony ponúkajú aj Ronald Pickup (Aaron Richter) a rodák Marton Csokas... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatný film, který nezachrání ani herectví Malcolma McDowella – kde nic není, ani Čikatilo nebere. Většina prvků „fikčního“ světa masového vraha Evilenka ve filmu funguje špatně: naprosto směšná psychologie postav, špatně uchopená a naivně prvoplánová politická metafora. Postavy ve filmu se chovají, jako by se Rusko v r. 84 s komunismem dávno vypořádalo a na Evilenka, jako zapáleného komunistu, se dívají zpočátku jako na fanatika „staré“ ideologie, po-té co je odhalena jeho zvrácená podstata, jako na „nakaženého“ zvráceným myšlením: první zástupce/produkt patologické éry – krize osobnosti „člověka-komunisty“, jenž za sebou přitáhne další takové, které je třeba především „pochopit“, abychom se před nimi mohli účinně bránit atd. Naivita tvůrců, s jakou tuto „velkolepou tragédii dějin“ předvádějí, by mohla být docela zábavná, kdyby zde nešlo o inspiraci životem skutečného masového vraha Andreje Romanoviče Čikatila, který byl obviněn z vraždy více než 50-ti osob. Je škoda, že když už se někdo pokusí tyto hrůzné události umělecky zpracovat a vykreslit nejtemnější oblasti lidskosti, musí to celé takto neuvěřitelně zprznit. Ve věci formy jde film ruku v ruce se svým zhůvěřilým obsahem: herecké výkony jsou (až na McDowella) strašné a o nějakém narativním rámci a dramatizaci bych raději vůbec nepsal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Film byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší debutní celovečerní snímek. (Terva)

Reklama

Reklama