Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři dcery má chudá vdova, dvě šikovné a pracovité, třetí línou. Když se jednou v chalupě objeví pohledný mladík, všimne si Barušky, která v koutě podřimuje. Zajímá se o pěkné děvče a mámu napadne Barču vychválit až do nebe. Mladík v úžasu poslouchá, jaká je Baruška pilná přadlena, která přede i v noci a navíc zlatou nit. Tak pilnou ženu chtěl mladík mít a že byl králem, Baruška se stala královnou... V pohádce podle Boženy Němcové si v roce 1975 zahráli ústřední dvojici Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

otík 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka s dost praštěným námětem, kdy král si vezme línou Barušku a doufá, že mu upřede zlaté nitě, jinak ji dá do temné věže. Zjeví se jí jakási potvora, naučí ji příst zlaté nitě a za rok si pro ni přijde. Pokud uhodne jeho jméno, nechá ji být, jinak půjde s ním. Jak to skončí, to víme. Ale co mi vad je to, že král i vlastně ona Baruška včetně její matky jednají fakt jak zdravého rozumu zbavení. Prostě bylo to scénáristy divné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako učitel jazyka českého mám slabost pro svou mateřštinu, která tak lahodně zní tentokráte v severovýchodním nářečí... ,,Cák na to Barče?" ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Z této čarovné, v krkonoštině zahrané pohádky vane láska, něha, radost, úcta k poctivé práci, je prodchnuta nádherným češstvím. Na minimální časové ploše s minimem zdařilé výpravy se narodil krásný klenot, jehož démanty jsou vedle scénáře i režie herci. Je to jeden z vrcholů československé televizní klasiky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hop, hop, duli, duli ať mi někdo vysvětlí, jak se spředením z té hnědo šedo cosi koudele stanou jemné bílé nitě. Proměna na zlato mi je v tomhle ohledu snad i jasnější, to je prostě kouzlo. Nářečí, kterým mluví i král týhle širý země, je tentokráte milé, jednoduchá kulisovost tomu nijak neubírá na půvabu a král Jaromír s napraveným Barčetem představují jeden z těch sympatičtějších královských manželských párů českých pohádek. Navíc byli skromní, když jim zámek po pradědovi nakonec stačil. Následováníhodná ušlechtilost. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak buď hezky pilná, Baruško, vrátím se za tři dny !! Sem zvědavej, jesli napřadeš tolik zlatejch nití, abychom si za nich mohli novej zámek koupiť.. Potřebáli bychom ho jako sůl, tulencta královská chalupa už se nám nad hlavou zrovna rozsejpe.." ;) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná studiová pohádka. Pobavilo mě krkonošské nářečí. Hodilo se sem přesně akorát, i když bylo takové dost zvláštní. Hezky obsazené. Hanzlík s Kolářovou si sedli. Skřet byl pěkná potvora. Luděk Kopřiva překvapil. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Morální pohádka poudaná v nářečí. Je natočena v jednoduchých kulisách a má jednoduchý děj. Je to však klasika od Boženy Němcové a pranýřuje lidskou lennost. Toto televizní dílo se zařadilo k dalším, kde se, coby herečtí partneři setkali Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Divna pohadka. Myslim, ze feministky by skripaly zubama - Hanzlik-kral jede na lov, zatimco Barce-kralovna musi prist asi milion zlatejch niti...a kdyz to nestihne do 3 dnu, tak ji Hanzlik zavre do Cerny veze. Ona mu rika "muj pane"...atd. Husty. A podivny nareci jako bonus k tomu... ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Skřetovi Rampelníkovi propůjčil svůj hlas Luděk Kopřiva. Je z podivem, že ani není uveden mezi herci, kteří se na této pohádce podíleli ! ()

burton 

všechny recenze uživatele

Rampelnik je hnusnej. Viděla jsem tuhle pohádku snad stokrát a je mi z toho dřevěnýho mektajícího skřeta čím dál hůř. No a ještě tohle: představte si, že je vám 18, chcete hezky lenošit a spinkat a snít, ale matka má jiné plány, ospravedlněné nějakýma pindama o vaší skvělé budoucnosti a že to s váma myslí dobře a blá blá blá. Provdá vás za krále a nakecá mu, páč jináč by si vás král nevzal, že vám ruce vyrábějí zlato. Takže to je jaká výchova? Jako že matka lže a vy pak máte traumatické zážitky s králem hamounem, kterej z vás ždíme zlato a úchylnym skřetem v skříni? To nedávám, fakt ne, to není vůbec výchovný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už kolikátá verze pohádky Rumplcimprcampr nebo Rampelník apod. Tato je ovšem obohacena o krajový jazyk a je obdivuhodné, jak se herci vyjadřovali, že to občas lámalo jazyk. Tato pohádka opět není špatná, hlavně díky Daniele Kolářové a Jaromíru Hanzlíkovi, kteří už bůhví pokolikáté hrají pár. Pohádka děti učí, že lhát se nemá a že jen prací se člověk bohatství dobere. I když...ale myslet si to v dětském věku můžou. Není to špatná pohádka, ale zase taková ta lepší studiová. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Škoda, že autoři nedodrželi více knižní předlohu u hádání onoho skřeťáka (v podání skvělého pana Kopřivy), ale jinak jde o příjemnou a dobře udělanou pohádku. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Vtip a překrásné nářečí, které mazlí ouška. Příběh je moc krásný a i vtipný. Baruška je líné a drzé dííuča, které život naučí. Král je nejdřív kapku skrblíček, ale láska zvítězí a už ani nitku navíc nechce upřísť :-) A loutka Rampelníka je malý zloprcek, který vlastně ke štěstí dovede dva mladé lidi. Za mně jednička s hvězdičkou :-) ()

Reklama

Reklama