Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (74)

Trailer 1

Recenze (3 239)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie - a je na co koukat! Ale to bylo vlastně i u Pána prstenů. Hobit je ale jiný, takový pozvolnější, či jak to říci. Každopádně jsem těch skoro 3 hodin v kině nelitoval, i když je pravdou, že člověk se tak nějak hůře ztotožňuje s některou z hlavních postav. Btw. To se mi stalo snad poprvé po 15 letech, že jsem byl v kině hned další den po české premiéře... ;-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Je to veľký čarodejník, alebo je ako vy?" Niektoré scény dokonalé, intenzívne, mrazivé, výborné a úžasné. Spev trpaslíkov, prenasledovanie v podzemných baniach (povedal niekto Moria?), dojemné finále, kedy družina vezme Bilba konečne na milosť. Skvelý Ian McKellen, akceptovateľný Martin Freeman. Parádne temný vodca bandy, Thorin. Návrat "starých" postáv síce samoúčelný (Galadriel, Saruman...), ale prečo nie, rád som ich po Návrate kráľa znova videl. Bohužiaľ, nejde o to, že film je dlhý a že obsahuje veľa dialógov. Naopak, koľkokrát je Jackon silnejší v dialógoch, než v trikových momentoch (a že ich tu je). No a práve to je asi najúhlavnejší nepriateľ Neočakávanej cesty:  triviálne počítačové scény, ktoré sú po technickej stránke OK, ale sú strašne dlhé a nudia (Gloch, bojujúce skaly, trolovia). Paradoxne, hoci to má sto hodín (dobre, 169 minút), tvorcovia nedokážu adekvátne predstaviť členov družiny. 5 - 6 je výrazných, ale zvyšok tvorí anonymná masa (miestami až trápna: týpek s prakom wtf). Peter si nedokázal ustrážiť ani logické kiksy (hlučne táboriaca skupina trpaslíkov pár metrov od trolov, ale ani jedna zo skupín o sebe nevie?) a nadväznosť na "pôvodnú" trilógiu (Gandalf sa predsa až v Spoločenstve Prsteňa dozvedel o Sarumanovej zrade a bol z nej totálne šokovaný, no pritom už v Neočakávanej ceste je náznak toho, že ju tušil, tak ako to teda bolo?). Cinemax TN 2012 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jackson se vrací k milovanému světu a postavám, Novému Zélandu, dlouhým přeletům kamery, (skoro identické) dunivé hudbě Howarda Shorea... Hobit je tak z principu pro všechny fanoušky typický návrat domů, kdy si člověk užívá i přes rozvláčeněné tempo a výraznější pohádkovost celý příběh do poslední minuty. Co na tom, že ta osudovost Frodova putování tu není, stejně jako to, že pohádkovost jde ruku v ruce s trochou té morbidity (když se to tak vezme, tak v té pohádce umře tolik zlých potvor tolika různými úmrtími...). Zažívání deja vu (motýli, Roklinka, Galadriel,...) se tady stává jen třešničkou na dortu. Mě osobně Hobit připomíná lucasovu E1 (prequel, nový začátek ságy, který může změnit vnímání "původní" trilogie, deja vú, ...), ale současně výrazně něco nového (poučení z vlastních chyb, rozšíření nápadů, fantastický Martin Freeman). Tady nelze mluvit o zklamání, je to neuvěřitelně dobře odvedený kus filmařiny, která je chvilkami megalomanská a dává navědomí, že tohle putování je teprve první třetinou. Jen tajně doufám, že toho Šmaka s mincemi ještě doladí, protože ta pohádkovost by tak šíleně počítačová být nemusela... PS: jediná škoda je té prázdnoty po filmu, jako návštěva pěkné, jako trvalka v srdci těžko obstojí... PSS: nečekal bych, že Galadriel bude mít tak krátké nehty...na takovou sličnou dámu:) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak se tento film může někomu nelíbit. Já jsem si to jako Tolkienovský fanda nehorázně užíval. To propojení s Pánem Prstenů je velice dobře provedené a oceňuji scénu zasedání bílé rady v Roklince. Celá epizoda s vyhnáním nekromanta z Dol Gulduru byla v knihách spíše jen naznačena a jsem rád že někdo s takovou fantazií a talentem jako je Peter Jackson nám to konečně ukáže. To jsem ale poněkud odskočil od tématu. Hobit je prostě dobrodružná jízda par excellence. Úvodní hostina v Hobitíně jakoby z knihy vypadla a v dalším putování není slabé místo. V tom filmu se fakt furt něco děje. Dokonce tam jsou zakomponovány i ty písničky. Jedinou výhradu mám ke scéně s nalezením Prstenu, nevím jestli Bilbo viděl, jak Glumovi Prsten upadl, ale doufám že ne. Alespoň že ale bylo jasné, že ho potom nehledal. Celé je to totiž o tom, že Bilbo našel Prsten náhodou, a proto ten nad ním nemá takovou moc a neuvede ho do zkázy jako ostatní. Dost ale knihomolských debat, ten film je prostě nehorázná bomba, která si zaslouží vydělat nechutnou sumu peněz. Je skvělé že to točí zrovna Peter Jackson, protože málokdo rozumí Středozemi tak jako on. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Hobit: Neočekávaná cesta byl solidním startem nové trilogie, avšak už zde jde cítit, že dva filmy by bohatě stačily. Přesto si tyto filmy přináší spoustu kvalit Pán prstenovské trilogie, které fungují. Skvělá režie a cit pro vyprávění, úžasný obsazení a herecké výkony, hromada kouzla a hmatatelnosti. Přesto digitální kamery předávají filmu určitou gumovost a nevítanou uhlazenost, akci chybí napětí a postavy jsou dost prázdné. Většina z nich se neprojeví, což začalo být problémem hlavně až u pokračování. Protože zde je aspoň vynikající Martin Freeman jako Bilbo, který tu má rozpor s vůdcem trpasličí smečky Thorinem. Přesto je to pořád solidní a povedený start, plný zapamatovatelných momentů. Škoda že zbytek už tak slibně nedopadl. Sice to není Pán prstenů, ale pořád šlo o kvalitní fantastiku! 8/10. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (143)

  • Radagast Hnědý (Sylvester McCoy) se zmíní o Ungoliantě – matce Oduly, která se objevila v Návratu krále (2003) –, jejíž vnučka jménem Saenathra, Královna mluvících pavouků z Temného hvozdu, ho málem sežrala ve videohře s podtitulem "The Lord of the Rings: War in the North". (ČSFD)
  • Při bitvě hromových obrů jsou členové výpravy rozděleni. Thorin (Richard Armitage) se o druhou skupinu bojí - v jednu chvíli to vypadá, že všichni zemřeli. A tak zakřičí: "Kili!" (Aidan Turner). Ten ale stojí v pořádku za ním, v ohrožení života je Fili (Dean O'Gorman). (Sachiko)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama