Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (74)

Trailer 1

Recenze (3 241)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Na kinoverzi HOBITA: NEOČEKÁVANÉ CESTY panují rozporuplné názory, od opatrné chvály přes obhajobu adaptačního přístupu až téměř k úplné spokojenosti. A prodloužená, o skoro čtvrt hodinu delší verze "téměř" z uvedeného hodnocení smazává. "Přídavky" výrazně pomáhají tomu, že každý ze šesti větších bloků vyprávění je rytmicky vyvážený, i když je celek v podstatě sledem nápaditých a vzhledem k zacílení na celé rodiny i podvratných atrakcí. V delším sestřihu je každou čtvrthodinu do vyprávění uvedena důležitá postava, díky čemuž je udržována divákova pozornost, flashbacky jsou rovnoměrně rozmístěny a komické i muzikálové vložky plní svou retardační funkci s ohledem na to, aby byl každý zlom precizně načasován. I přes zřetězení série atrakcí tak jde o soudržné dílo, které je svou organizací vyprávění důmyslnější, než se může jevit. Postupně se proměňuje počet protagonistů, od jednoho ke skupině, která je ale v předposledním aktu rozdělena (jeden - Bilbo, skupina - trpaslíci), aby se ve vyvrcholení mohli sjednotit. A vedle toho se od vydání se na cestu pracuje s Bilbem a Thorinem jako dvěma hrdiny (jeden tohoto statusu nabude, druhý ho již má a místy je relativizován), jejichž vývoj je v paralelním vztahu. Přitom se celou dobu jedná o vzpomínku, která obsahuje flashbackové pasáže a narativní odbočky naznačující, že tato dobrodružná fantasy by se mohla stát pěkně temnou. ŠMAKOVA DRAČÍ POUŠŤ nebude žádná pohádka, kterou oproti Tolkienově knize není ani filmový HOBIT. Více (o přidaných a prodloužených scénách a Blu-ray vydání) ZDE. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Veľmi podarený štart nového eposu postaveného na kvalitnom príbehu podaného výpravne a rozprávkovo. Opantáva zmysly svojou audio vizuálnou šťavnatosťou a rastie s každou minútou. Tento krát sa nám však okrem nádherného vizuálu a silnej hudobnej výpravy dostáva viac nostalgie a rozprávkovej podstaty príbehu čo je proste jemne odlišný pohľad na vec. Hlavným dôvodom bude neexistencia majestátneho a hrozivého zla, ktoré pri LOTR spĺňalo nosnú časť kostry a pridávalo filmu na temnej hĺbke. Je to ľahší film než bol LOTR, avšak spôsob akým nás previedol svojou dejovou líniou je stále výnimočný a plnohodnotný, hoci mäkší a svetlejší než sme mali možnosť zažiť pri Lord Of The Rings. Je to však film, ktorý rovnako ako aj jeho predchodca unáša diváka do Stredozeme a ponúka možnosť vychutnať si každý detail do jeho úplnej podstaty a to sa len tak nevidí. Let orlov radím medzi najkrajšie top scény filmu - nádherné! [4.5 *] Loyalty, honor, a willing heart, I can ask no more than that. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro / Based on The Hobbit by J.R.R Tolkien | Hudba: Howard Shore | Produkcia: Carolynne Cunningham, Zane Weiner, Fran Walsh, Peter Jackson | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WigNut Films | Rozpočet: 270 miliónov $ | Tržby: 980,734,992 $ || Začiatok bol taký nadupaný a vizuálne úchvatný, že som mal pocit, že to vlastne kôli predlohe a faktu, že to bude na tri diely, nebude možné prekonať počas celej stopáži. A bolo to tak. Intro z Erebor dosahuje výšin kinematografickej dokonalosti, a svojou epickosťou súťaží s úvodnými scénami všetkých LotR. Naopak všetko ostatné je len krásnou prechádzkou v Stredozemi, miest doposial nevidených i dobre známych - hlavne Roklinky. Jediné, čo mi vadilo, boli do nebies preexponované bitky čo len i s malou skupinkou účastníkov. Inak to bola ale radosť najsilnejšieho zrna - možnosť návratu do tohoto sveta - aj napriek faktu, že väčšina účinkujúcich musela byť digitálne upravená kôli plynnutiu času :) CGIčka je tu samozrejme omnoho viac, než v LotR, doba pokročila, kasička sa naplnila, takže Jackson sa mohol hrať jak na pieskovisku, ako v jeho KingKongovi, možno aj trochu na úkor čistej kostímovej a kulisárnej skutočnosti. Hudba využíva príslušné motívi z predošlej trilógie, jedinou výraznou novinkou je motív trpaslíkov Misty Mountains, ktorý je ale výborným skladateľským kúskom. Ako úvodný diel trilógie to bolo viac než dobré (avšak trochu i na môj vkus dlhé), a verím tomu, že správnemu tempu dejového napredovania a spádu sa dočkáme už v druhej pólke The Desolation of Smaug, a hlavne, v There and Back Again. Teraz už len vyčkať nebude ľahké... :) Ps: Potrebujem to vidieť ešte raz... | Videno v CinemaCity Praha, 3D, 13.12.2012 0.01h | Napodruhé sa moje dojmy potvrdili, ale remeselná dokonalosť Nečakanej cesty ma pohltila viac, než poprvý krát, na pólnočnej premiére. Jacksonov zmysel pre detail a záber je neuveriteľný. | Videno v Ster Century Cinemas Košice, 25.12.2012 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý a pompézny návrat do posvätnej krajiny všetkých milovníkov fantasy žánru (menom Stredozem) sa nekoná. Uvidíme ako sa bude vyvíjať ďalší priebeh hobitského dobrodružstva, ale zatiaľ som voči tomu skeptický. Kvality filmu však nemožno poprieť, problém je v tom, že sa jedná o Tolkienovu adaptáciu a zároveň Jacksonovu a del Torovu kolaboráciu, a moje očakávania boli teda automaticky na úrovni LoTR-a. Byť toto iný film, tak by som plesal blahom. Mnoho záberov scenérií poteší, kamera fascinujúca, grafika a efekty prekonávajú limity a hudba krásne podmanivá. Takže po technickej stránke podľa očakávaní - bravúrne odvedená práca. Z hľadiska deja a celkového feelingu je to trošku horšie, miestami som mal z filmu dojem vykrádačky LoTR-ovskej trilógie, čo ale vlastne Jacksonovi ani nemožno vyčítať, pretože na to má autorské právo :). Atmosféra na jednotku, trošku pomalší rozjazd, podobne ako v prvom diely trilógie, ale ak bude dej, napätie a príbeh gradovať tak ako pred desiatimi rokmi, tak sa máme na čo tešiť. 85%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

LOTR bol nakrúcaný z lásky a bez prachov, Hobit je nakrúcaný pre prachy. Prvé zhliadnutie ma pocitovo potešilo návratom do Stredozeme, obalenej do tónov Howarda Shora. Po druhom ale znižujem na tri hviezdy. Aby aj scény s Glumom, ktorý bol pred desiatimi rokmi highlightom fenomenálnej trilógie, pôsobili rozťahane a neudržali každým slovom moju pozornosť, je neodpustiteľné. Prvý Hobit je neskutočne rozťahaný. Zatiaľ čo v LOTRovi ste mali pocit že by zniesol viacej, a toto viacej priniesli rozšírené edície, prvý Hobit pôsobí ako prepchaný vatou. Byť hutnejších vzťahov medzi postavami, ako bolo napr. priateľstvo Froda so Samom, bola by snímka pútavejšia. Ale tých tu niet. A kľúčový problém v porovnaní s LOTRom je ten najočakávanejší: Jackson sa tu nemôže oprieť o ultimátne zlo a hrozivú temnotu, ktorých zobrazenie bolo vždy jeho najsilnejšou režijnou devízou. Nemá tu Saurona, Sarumana, Mordor či uruk-haiov, proti ktorým sú hlavní hrdinovia bez šance. Najsilnejším motívom LOTRa bola odvaha mierumilovných, malých hobitov, postaviť sa neporaziteľnému, kolosálne mocnému nepriateľovi. Hobit toto nemá. Hlavný záporák s jeho bandou škretov síce je najstrhujúcejším prvkom filmu, ale v príbehu zatiaľ nezohráva väčšiu rolu než kdejakí záporáci z Narnií, Zlatého kompasu a podobných digitálnych povrchností. Martin Freeman výborný, a najkrajšou scénou filmu je pre mňa let na orloch. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (143)

  • Někoho by mohlo napadnout, proč Glum (Andy Serkis) nepronásledoval Bilba (Martin Freeman) poté, co mu hobit sebral Jeden prsten, přestože Glum věděl, že je Bilbo z Kraje. Je to proto, že Glum během staletého života v izolaci kromě svého jména zapomněl i to, kde se Kraj nachází. (Nick321)
  • Úvodní scéna filmu byla pro účely vydání na digitálních nosičích znovu vyrenderována kvůli drobným změnám těla draka Šmaka (Benedict Cumberbatch), které byly původně provedeny mezi jednotlivými díly. (SimcaJB)
  • Glum v knižní předloze při hledání prstenu říká, že "ztratil dárek k narozeninám". Podobnou větu použil Sméagol (Andy Serkis) na začátku filmu Pán prstenů: Návrat krále (2003), když si kladl nárok na prsten. (vyfuk)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama