Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tahle adaptace trpí na tři věci: 1) Animaci dostali do rukou Japonci. Proto jsou trolové či zlobři podobní velkým tlustým opicím, skřeti zmutovaným žábám, elfové hnusnější než skřetí stolice a především Glum vypadá jako výsledek znásilnění mloka od nadrženého šimpanze. Trpaslíky vlastně nerozeznáte, protože vystupují vždy jen 2 až 3 a zbytek je zahozen do stínu. Jediné, co se animačně povedlo je pouze pozadí. Toho si však nebudete všímat. 2) Okleštění knihy je zde tak brutální, že z toho nezbude nic. Události se stanou a mávnutím proutku je vše zcela jinde. Medděd je vynechán. Souboje a bitvy jsou okrouhány jen na pár záběrů meče a dále nic. Jako vzít Hobita a začít z něho bez rozmyslu trhat stránky. 3) Režiséři si usmysleli, že to celé bude dětská pohádka pro předškoláky. Nemám nic proti písním, protože v hobitovi se neustále zpívá. Jenže folkové halekání zhulence mi ani za mák příběh nepodbarví. Mimochodem tvůrci South Parku tuto adaptaci znají a tak v epizodách s drozdím králem se parodují stejné zpěvy! Tohle je děsná adaptace a jednu hvězdu jsem dal jen , že jsem fanoušek Tolkiena. Ač někteří nemají rádi adaptace od Jacksona, tak se podívejte i na jiné. Pak budete Jacksonovi tleskat! ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Starý animovaný filmek, asi sem přehnal trochu hodnocení, je to jedíný zfilmovaný hobit, kterého sem viděl... Musim říct, že v tom všem ať už jde o zvuk, nebo animaci sem našel něco kouzelnýho. Ale viděl jsem ještě dlouho před pánem prstenů a to se takové filmy pojídali zcela jiným způsobem, než dnes po Jacksonovi ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně hrozné zpracování. Je více než jisté, že by se to dalo provést i hůře. Největší chybou filmu je jeho krátká stopáž, což vedlo k velkému zkrácení děje a mnohdy až k nesrozumitelnosti. Jednotlivé úseky knihy se odehrávaly až příliš rychle. Taky bych měl ještě výtky k animacím. Vykreslení jednotlivých postav bylo opravdu trapné. Povedený se mi zdál snad pouze Gandalf, avšak Bilbo vypadá spíše jako malé dítě, než jako hobit, Smaug vypadá jako kočka (heh, opravdu pěkný dráček :D), elfové jako skřeti (jediným jakž takž povedeným elfem je Elrond :)), skřeti úplně divně a ujetě (to si opravdu pán režiséři takhle představovali skřety???!?!?!?) a Glum vypadá jako nějaká ropucha (když je v jeskyni, tak to moc poznat nejde, ale když se přiblíží k východu a osvítí jej světlo, tak docela zezelená a vážně vypadá jako nějaká žába .D ). Ale některé momenty jsou zase docela fajn :) Například začátek filmu se mi líbil, hádanky ve tmě (Bilbo vs. Glum :D) taktéž a konec byl taky docela hezký (a zdá se mi, že se právě tímto koncem inspiroval PJ při natáčení LOTRa :)). Doufám však, že se jednoho dne dočkáme nové a povedenější filmové verze Hobbita :) 6/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Má to svoje momenty ( umocňuje to hlavne animácia, na ktorú si vlastne treba iba zvyknúť ), ale že pri zhruba hodinke štvrť dlhom animáku budem upadať do letargie, to som ozaj nečakal. Keby sa tu veľmi nepozeralo na mladých a keby sa vynechali všetky tie ´´sladko´´ znejúce piesne, mohlo ísť o dielo lepších proporcií. Tak ostala iba rarita. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Podivná animace sice nebyla zrovna podle mého gusta, ale dalo se na ni zvyknout a nakonec v sobě i nese určitou milou patinu. Hůř jsou na tom songy, které nejen že se mi nehodily do fantasy pohádky, ale byly dost mizerné. Nejhůř ale dopadl příběh... Knihu jsem nečetl, trošku jsem se bál, jestli se nedozvím pár spoilerů, které by mi snah jednou mohly pokazit jak plánovanou četbu, tak očekávaný Del Torův film, ale obavy byly nakonec úplně zbytečné. Film je tak neuvěřitelně zmatečný a očividně osekaný (77 minut?!), že o nějakém souvislém ději se nedá ani mluvit. Už těsně po dokoukání jsem nevěděl, co se dělo. Kolosální nedostatek invence projevil jak režisér, tak výtvarníci. Krom pár okopírovaných profláklých kreseb všechno působí jak narychlo spíchnuté a nedomyšlené. A postavy také nevyvázly... Glum vypadá jak vyhublá ropucha, elfové připomínají pokroucené skřety a pohled na ně je krapet... no "znepokojivý". Jsem asi moc rozmazlený Jacksonovou trilogií jako produkčně geniálního díla, kde i ta nejmenší drobnost měla téměř rodokmen. Tohle dílko je jen pro nejmenší, kterým absenci příběhu vynahradí "divné věci" na obrazovce. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V 60. letech připravoval animovanou verzi Hobbita Jiří Trnka, k realizaci však nedošlo (Přemek)

Reklama

Reklama