Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Veronika (J. Šulcová) je krásná, ale říká se o ní, že se neumí chovat ve vznešené společnosti. Pravá podstata věci je ale jinde. Veronika je prostě upřímná a říká bez obalu, co si myslí. S výchovou dcery se ale tatínek král (I. Racek) nehodlá trápit, Veroniku se prostě rozhodne provdat. U příležitosti jejích osmnáctých narozenin se koná ples a ona si má vybrat ženicha. Kdo je ale ten poněkud legrační Tomáš (J. Abrhám), který princeznu zaujme, a bude jeho vzhled na překážku lásce, která se mezi mladými lidmi začíná rodit? (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Moc krásně zahraná pohádka. Jasná ukázka toho, že výborní herci dokážou i s průměrným scénářem, malou výpravou a cenzurou za patami udělat zázraky. Princezna krásná, leč ne nejchytřejší, princové jak z enciklopedie pro prince. Jeden kňučna poeta, druhý silný buran, třetí chytrý šereda s tak sexy hlasem, až člověka napadají nepohádkové myšlenky. Jedna z mých nejoblíbenějších již od plenek. Po letech je velmi zábavné si připomenout, jak začínali herci jako Roman Skamene atd. Naprosto excelentní byla první dvorní dáma Marie Dokoupilová, tak krásná, elegantní a diplomatická, že by se od ní i dnes mohli učit všichni politici. Když jsem tuto pohádku pustila vlastním dětem, moc se jim líbila, až na to, že je černobílá, to jim vadilo. Mně ani po letech ne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak v pohádkách bývá, král ji chce provdat a ona nechce. Alespoň ne za ty, co se jí nabízí. A přirozeně se zamiluje do někoho úplně jiného. Jenže princ Chocholouš si dá dost na čas, než princeznu sbalí a konečně se rozhodne ji pojmout za ženu. A tak mezitím princezna utíká, vzdoruje a divák trpí. Po sedmdesáti minutách se konečně stane to, k čemu se po celou dobu schyluje. Nutno dodat, že oba hlavní představitele se pohybovali již kolem třicítky a je to docela znát. Nebýt té trojice podivínských princů asi by nebylo u čeho vydržet tak dlouho. ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Pohádka se docela odchýlila od původní podoby francouzské pohádky, což bych jí neměl za zlé. Potíž je ale v tom, že vlastní pojetí princezny, která odmítala přetvářku a komformitu (takže vůbec nebyla hloupá, snad jen pro okolí), úplně pohřbí závěr, kdy se tatínek král radí s chůvou a najednou se vynoří (zcela bez logiky) původní verze o hloupé princezně a duchaplném Chocholoušovi. Zajímalo by mě, zda to tak zprasil František Pavlíček nebo Bohumila Zelenková. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých pohádkových srdečních záležitostí. Kombinace Charlese Perraulta a Františka Pavlíčka mně dokonale vyhovuje, ovšem není to už pohádka :-) spíš romantický, poetický film. Princezna si v něm nachází cestu k princi, který je jaksi trochu jiný, než čekala :-) František Pavlíček v něm načrtl myšlenky a hodnoty, které dokonale rozvinul v Princi Bajajovi, Vadim Petrov ještě skládal krásnou hudbu a Josef Abrhám - po zhlédnutí jsem měla pocit, že už se vůbec nedivím paní Šafránkové :-) Pro mě rozhodně nejkrásnější a nejromantičtější z prvních pohádek po roce 1968. Podle Charlese Perraulta byla u nás natočena také např. pohádka "A nebojíš se, princezničko?", která má tak trochu podobné téma. ()

mischa 

všechny recenze uživatele

No nevím, tahle pohádka mohla trvat klidně o půl hodiny míň. Plejáda vynikajících herců a pohádka bez nápadů, bez sebemenší zápletky, bez vysvětlení proč je ten třetí najednou krasavec... atd. atd. Dávám hvězdičku jen za krásnou princeznu. Šulcová v té době svou krásou zářila v každém díle, i v těch nepovedených ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se mimo jiné v Průhonickém parku. (Miggi90)
  • Podle pohádky vznikla v roce 1978 i stejnojmenná rozhlasová inscenace. Režisérem byl Jan Berger a hlavní roli ztvárnil Petr Svodoba. (Přemek)

Reklama

Reklama