Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

oje 

všechny recenze uživatele

Sonda do života boubelky mou hlavu nakonec v depresi tolik nevymáchala. Zajímavá byla ve filmu zejména náruč milující matky a domácí prostředí, kde dostávala „plnoštíhlá“ Precious sodovku nejtěžšího kalibru. Domov ale ve snímku tolik prostoru nedostal a protože školou nebo nemocnicí se boubelka protloukala odevzdaně, jakoby smířená se svým hrůzným osudem, nedostává divák od filmu až tolik deprese, jak by mohl čekat. I přes její příšerný úděl sem tak velkou citovou angažovanost necítil, zato jsem se občas nudil. Nelehké dospívání měl i Josef v estonské Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Mudge Boy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka vo vedl. ulohe Mo´Nique + 2 nominacie: Herecka v hl. ulohe Gabourey Sidibe / Adaptovany scenar _______ Macochy v rozpravkach su odporne, ale to, co matka robila svojej vlastnej dcere v tomto filme som mal pocit, ze tie macochy boli este mile. Najhorsie je na tom to, ze taketo svinstva sa deju aj v skutocnosti, ze je to tvrda realita a najradsej by som tu Mary v podani skvelej Mo´Nique asi prizabil, ale to by mi za to väzenie nestalo :-) Oscara za najlepsiu herecku si podla mna zasluzila, avsak film mal dalsie nominacie. Aj Gabourey Sidibe, ktora si Precious zahrala bola nominovana na Oscara, avsak cenu za hlavnu herecku v hlavnej ulohe ziskala Sandra Bullock za dramu ZROZENI SAMPIONA (2009). Precious bola nominovana aj za najlepsiu reziu a film, avsak v oboch kategoriach zvitazil film SMRT CEKA VSUDE (2008) reziserky Kathryn Bigelow. _______ Gabourey Sidibe - (Precious) +++ Mo´Nique - (Mary) +++ Paula Patton - (Pani Rainová) +++ Mariah Carey - (Slečna Weissová) +++ Lenny Kravitz - ("Zdravotná sestra" John) +++ Stephanie Andujar - (Rita) +++ Chyna Layne - (Rhonda) +++ Produkcia: Lee Daniels, Oprah Winfrey +++ Hudba: Mario Grigorov +++ ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Postupné rozkrytí toho, co se děje v hlavě jedné negramotné černé 16leté maxitlusťošky....Univerzální příběh o tom, jak děti nemají a nebudou mít asi nikdy šanci obrany před týráním ze strany rodičů. Naštěstí se o těchto tématech už alespoň mluví, ale stále mi zůstává rozum stát, kolik perverzních chlapů nejčastěji ve vlastní rodině "przní" děti od útlého věku (zde od 3 let pod "dohledem" matky). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tento film na mne zafungoval dokonale. V určitou chvíli jsme zmáčkla stop, šla do dětského pokoje a vzala svou spící dceru do náruče. Být v kině, musela bych utíkat domů. :-) Myslím, že Gabourey Sidibe měla dostat Cenu americké akademie. A když by náhodou nikdy v ničem jiném nehrála, zůstane pro mě stejně nezapomenutelná jako například Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. :-) Mimořádný výkon. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Produkčne naplánovaný plán. Doň sa vnáša všetok chromatický cyklus privlastňovania-opakovania, lehota zapôsobenia upresňujúca vzostupnosť apatie voči degradačnému utláčaniu matky-tyranky a nenahraditeľný "všeliek" na dokaličovanie knižných predlôh-súcit s príslušným postihom. Veď kto sa nezarmúti nad traumatizujúcim trápením okolím zavrhovaného individua, koho nepobúri situačné hnanie do krajností alebo kamže by sa podel ten katarzný prídel proamerickej sekcie "patetické pako" bez tej slávnej metodiky zadosťučinenia. Opätovná osveta o defektnom rodičovstve, o mentálnej obmedzenosti ľudstva nijako neškodí, ale radšej si o tom zalistujem v literárnych riadkoch, ako si to takto na silu obzerať v scénografických súvislostiach. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Mo'Nique si zahrála postavu jménem Precious v předchozím filmu režiséra Lee Danielse s názvem Stín zabijáka (2005). (Kreeki)
  • Dívky ve třídě nevěděly, že Precious dá facku Consuele za to, že řekne „F for Fat“. Jejich překvapení tak není předstírané. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama