Reklama

Reklama

Averyho jediným životním potěšením byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Pak mu ho zpovykaní výrostci zabili. A tím rozpoutali pomstychtivou bouři. V hlavní roli Brian Cox.Avery Allan Ludlow, veterán z války v Koreji s ošklivými vzpomínkami, žije životem stárnoucího samotáře v malém venkovském městečku, kde provozuje svůj obchůdek s nářadím. Od svého okolí nic nežádá, o pozornost nestojí, jen si chce sem tam v klidu vyrazit na ryby se svým věrným přítelem, čtrnáctiletým psem Redem. Víc nic. Právě během jednoho takového výletu se ale stane zbytečná a krutá tragédie, jejíž obětí je právě Red. Tři dospívající mladíci ho zcela bez rozmyslu odstřelí brokovnicí. Bolestí zdrcený Ave nakonec s pomocí místního novináře vypátrá viníky a žádá spravedlnost, ale jak městské autority, tak rodiče výrostků a sami teenageři se mu jen vysmívají. A tím podněcují skrytý plamen, který již dlouho nezahořel, ale i tak je stále stejně nebezpečný. Avery ví, co je právo. Ale také zná význam slova pomsta. V dramatickém thrilleru Trygvea Allistera Diesena a Luckyho McKeeho mu charismatickou tvář propůjčil skotský držitel cen Emmy a BAFTA Brian Cox. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Uvažuji mezi dvěmi a třemi hvězdami. Po přečtení obsahu a hodnocení jsem očekával něco jako Eden Lake do lidského rozměru uzemňován Gran Torinem. Zbylo z toho vlastně lokální drama, ale ne toho typu, které mám rád. Nebyl to film ani o pomstě, ani s nějakým vyšším morálním apelem (jen jednou s celkem klišovitým, kdy reportérka v televizi řekla, že morálka dané země se měří tím, jak lidé této země zacházejí se zvířaty - to stejné už jsem slyšel i o zacházení s vězni). Za úvahu stála skutečnost, že se osamělý pán snažil o principiální dobrání spravedlnosti. Jednou ale řekl, že mu stačí, když se kluci omluví a budou svého činu upřímně litovat, když se mu ale jeden z nich omluvil, řekl mu: "A co dál?". Takže vlastně člověk ani neví, zda tu omluvu chtěl prioritně nebo zda se mu jednalo o pomstu anebo prostě ani nevěděl, co chce. Já osobně jsem čekal, že kluka utáhne na vařené nudli (akce, kdy jej kluk napadl s baseballovou pálkou) a při sečtení všech těchto provinění - za účasti svědků - si kluk půjde na nějaký čas sednout do lochu aby měl čas uvažovat co a jak dál se svým životem. Nestalo se tak a film postoupil dál, a to už jsem si říkal, jestli se kvůli zabití jednoho starého psa nedělá moc velký rozruch, (což nakonec i retrospektivně uznává i sám hlavní hrdina) což mělo za následek smrt dvou chlapců v celkem stupidní zápletce v lese. Jediné, co jsem si ze smrti těch chlapců vzal byla analogie se smrtí obou synů hlavního hrdiny, což nás "moralisty" musí nutit k zamyšlení, jak můžou mít dva lidé s naprosto odlišnými principy výchovy podobné výsledky ve výchově samotné. Možná toto cítil i hlavní hrdina a tak situaci příliš nehrotil, i když se tak smutnou shodou okolností nakonec stalo. Film sám o sobě byl v některých fázích utahaný, v některých obrazech mi připadalo jako by se herci usmívali, prostě nemělo to (pro mě jako diváka) tu sílu jako dva výše uvedené filmy. A protože mě film dostatečně nenaplnil, dávám dvě hvězdy, přestože mi z toho není zrovna nejlíp. PS: Citace z filmu: "Mladé srdce je někdy zlé, později lituje". ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ten pes si o to řikal, když se jmenoval Red. Až ho zabili, tak už pak byl docela red. Kdyby tenhle film nebyl natočen z úhlu milovníků zvířat, mohli by z dědoucha udělat poměrně solidního psychopata, kterýho by Cox určitě uměl taky docela solidně zahrát. Novodobá láska ke zvířatům se docela dost přeceňuje (stačí se kouknout, jak mají rádi zvířátka například takoví zoofilové), ale kdyby mi někdo zabil psa, tak by mě to taky asi naštvalo. Holt bych to tak nehrotil, ale taky nejsu američan, bejvalej voják, vdovec a postihnutej rodinnou tragédií, jak ten hlavní hrdina. Film se odvíjí sice ne moc svižně, ale čék je zajímavej, jak to dopadne. Nemrzí mě, že jsem to viděl. Mrzelo by mě, kdybych to musel vidět znovu. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj nadštandardne natočený príbeh so zápletkou, ktorá nie je na ihrisku žiadnym nováčikom, a ani nepredvádza tú najdokonalejšiu hru, ale poctivosť autorov a efektívnosť thrillerovej zápletky majú veľký vplyv na konečnom výsledku. Podstata filmu je jednoduchá, ale o to účinnejšia. Záporákov sa vo filme nájde hneď niekoľko, no trošku trvá, kým poriadne vystrčia pazúry, takže nejakú polhodinku si divák musí vystačiť s pokojnou krimi-drámou. Potom však prichádza prvému kontaktu a po zaiskrení medzi Coxom a druhou (zlou) stranou sa oheň podarilo zahasiť až s korektne zakončenom závere, ktorý znovu potvrdil inteligentnosť tvorcov. Tá si dokonca našla miesto aj v akčných okamihoch snímku. No a keby mal film o päť minút dlhší úvod, v ktorom by bol citovo vykreslený Avyho vzťah ku svojmu hafanovi, tak by mal film u diváka určite väčší úspech aj po emočnej stránke. 85%. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Red patří k těm filmům, po jejichž zhlédnutí se vám sevře hrudní koš a onen stisk jen tak nepovolí. Je mi smutno, uvědomím-li si, že jsou mezi námi lidé jako Avery - lidé, ke kterým osud nebyl milosrdný, kteří přišli o všechno a jedinou jejich potěchou a důvodem, proč ráno vstát z postele, je psí společník. Ještě smutnější ale je, že jsou mezi námi taky lidé jako Danny - lidé, kteří nemají žádnou úctu k člověku, k životu. Film mnou otřásl a zanechal hlubokou stopu. Mrzí mě jen, že mi ten (un)happy end nedovolil pocítit kýženou satisfakci. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Stojí všechen ten čas za starýho voříška?.…. ,,Malé“ drama o hledání spravedlnosti, z kterého se stane soukromá válka bez pravidel. B.Cox táhne (a utáhne!) celý film a když už by jednoduchý děj začínal klouzat k nudě, vytáhne historku, během které by se ve mně ,,krve nedořezal“. Filmové fanoušky potěší také Mr.Doust (R.Eklund) a že každý dostane, co si zaslouží. Vlastně ne tak docela… PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** Co uvidíme (možná) příště? Řeknu hodně málo: ,,Mám psa! Podělaní parchanti, pracky od něj pryč!“ ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou napsal Jack Ketchum. (Terva)

Reklama

Reklama