Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex je pätnásťročná tínedžerka s neľahkým tajomstvom. Rodičia, hneď po jej narodení, opustia Buenos Aires a presťahujú sa do izolovaného dreveného domu, zastrčenom v dunách uruguajského pobrežia. Príbeh sa začína, keď Alexini rodičia vítajú priateľský pár s ich šestnásťročným synom Álvarom. Jeho otec, ktorý je plastický chirurg v Buenos Aires, prišiel poskytnúť medickú konzultáciu ohľadom Alex. Medzi oboma tínedžermi prepukne neodolateľná príťažlivosť. Malým mestom sa reči šíria veľmi rýchlo. Malú Alex susedia zrazu vnímajú ako nejaké monštrum. Pre dievča sa pozornosť ľudí stáva nebezpečnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Za největší problém filmu považuji to, že podporuje stereotypy, proti kterým chce bojovat. Pokud se snaží ukázat, že pohlavní kategorie nejsou důležité a že člověk by se měl odprostit od vnímání lidí dle pohlaví a sexuality, pak naprosto selhává, protože právě s těmito kategoriemi pracuje, a to ještě k tomu na velmi elementární rovině. Alex je nakonec jen chodící oboupohlavní bytost, pouze zhmotnění slova intersex. Je definována jen skrze vlastní pohlaví. Těžko říct, jestli je to fajn holka (?) nebo odporný fracek. Nemá charakter.___Navíc je film podivně tmavý, s nevýraznou kamerou i zvukem a také se nedá mluvit o hereckých výkonech. Nepovedeně artové, festivalové. Intersexuální a zbytečné. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Obsahuje možné spoilery! Tady jsem šel vyloženě naslepo a udělal jsem velice dobře, jedním slovem hodně neotřelé! Patnáctiletá dívka a šestnáctiletý hoch, to jsou dva hlavní hrdinové našeho příběhu. Jejich životní cesty se protnou ( a to doslova) v tomhle bizarním příběhu plném citů, smutku, sexu i bolesti, kdesi na blíže neurčeném místě v Ururguayi. Klasický milostný příběh, tak trošku nebo spíše hodně jinak, než na co jste zvyklí, ve většině podobných filmů. Nejvíc mně v hlavě asi utkvěla jedna věta filmového otce našeho chlapeckého filmového hrdiny : Udělal jsem si velkou radost, už jsem si myslel, že jsi teplouš. Co na to dodat? No přece nic. Rodiče mají vždycky pravdu! ()

Reklama

Teebo 

všechny recenze uživatele

Příjemně komorní a poutavé drama, zároveň také ale nepropracovaná psychologie postav a některé myšlenkové pochody plus nedotažené nebo zbytečně rozehrané dějové linie. Ale i přes všechny zmíněné, a to vskutku závažné neduhy pro mne nebylo XXY zbytečným mrháním času, protože ten námět po shlédnutí prostě přímo vybízí k tomu, aby člověku ještě chvíli vrtal hlavou a dokonce v ní možná ještě nějakou dobu zůstal. Což je zase docela fajn, ne? ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Mnoooo, zajímavé to bylo! Odtažité ale přitom i vtahující, smutkem i tápáním prostoupené komorní drámo o nelehkém životě jednoho dospívajícího človíčka a jeho nejbližšího okolí. Nic pro ty co maj rádi vše nalinkované, doslovné a přímé. Tento film nabízí naopak více otázek než odpovědí a podnětů k zamyšlení se. Plyne to pěkně pomalu a nic tu není černobílé a jednoduché, ani hlavní postava v podání výborné Inés Efron. Tuhle seňoritu už jsem viděl ve dvou filmech a je fakt dobrá, dokáže hrát i jen mimikou a výrazem v očích. A když tenhle zajímavý příběh dokonale dokresluje prakticky neustále svištící a zpívající mořský vítr a moře samotné, nemohu jinak než hodnotit hodně vysoko. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už na základnej škole sme sa učili o pohlavných chromozómoch. XX predstavuje ženské pohlavie, XY zase mužské. Teraz jedna otázka: akého pohlavia asi bude jedinec, ktorý má chromozómy XXY? Trikrát hádajte... To len na margo názvu filmu, ktorého hlavná postava je charakteristická tým, že disponuje práve spomínanými troma chromozómami. Je teda ženou alebo mužom? Je mužom aj ženou zároveň? Je to normálne? Je to abnormálne? Mala by si vybrať, čím chce byť a prispôsobiť sa? Musí jej záležať na tom, čo si o nej myslí okolie? To sú hlavné otázky, ktoré si film kladie. Medzi nami žijú ľudia, ktorí sú „iní“, ako väčšina. Ako najčastejšie pristupuje väčšinová spoločnosť k tejto inakosti? Bojí sa jej a preto reaguje (väčšinou) negatívne. Rodičia Alex tento fakt rýchlo pochopili a hneď po jej (jeho) narodení radšej dobrovoľne volia relatívnu sociálnu izoláciu. Schovávajú sa pred nástrahami okolia. Alex má však už 15 rokov a začína pomaly, ale iste objavovať (a naplno si uvedomovať) svoje telo a pocity s ním spojené. Začína hľadať samu seba a divák má možnosť naplno prejaviť svoju schopnosť empatie... Téma intersexuality mi prišla originálna a interesantná zároveň. Režisérka odviedla veľmi kvalitnú prácu. Na jej filmový debut tak skoro nezabudnem. Z hercov dominuje Inés Efron v roli Alex (perfektný výkon!), hneď za ňou nasleduje tradične výborný Ricardo Darín. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama