Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (969)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tento komentář obsahuje spoilery (pro těžce nedovtipné jedince)! Když chcete mládeži ukázat výhody demokracie a zároveň konkrétně demonstrovat, jak fuj-fuj je diktatura, neměli byste být příliš schopný učitel. Protože zatímco skupina "anarchie" pod vedením nudného prófy pospává, vaši žáčci "autokracie" už dychtivě hajlují v uniformách. Stádní efekt je mocný čaroděj a se zdatným manipulátorem v čele je zaděláno na pořádný průser. Přesto se mi nechce věřit, s jakým nadšením a rychlostí by banda zhýčkaných spratků podlehla přísné (z jejich svobodomyslného hlediska) buzeraci. Vážně si na západě smradi s učiteli tykají a přijde jim nehorázný požadavek vstát, když s nimi mluví? Sedět tiše, vzpřímeně, s rukama za zády a titulovat drába "soudružko učitelko" by se jim určitě líbilo, mazánkům;-). Jakkoliv bylo jasné, k čemu film spěje, příliš mi to moralizování a odsuzování nevonělo - což je zvláštní; vždyť být tady stále totalita, dávno bych fárala v Jáchymově a nepotřebovala po nocích světelný zdroj... Každopádně si u mě germáni trochu spravili reputaci, koukalo se na "Die Welle" nečekaně dobře. 75% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Poučili jsme se z historie? Na to se snaží odpovědět Die Welle, film krásně ukazující, jak snadno jde s lidmi manipulovat. Dost mrazivé je, když si představíte, že by se chyby minulosti mohly znovu opakovat, protože jak film napověděl, tak je to skutečně dost pravděpodobné Stačí prostě správnému člověku vnuknout správný nápad. Stačí jen jeden člověk, který se ozve. Dnešní generace se o to, co bylo, nezajímá, mladí prostě chtějí někam patřit a být něčeho součástí a už jim nezáleží na tom, jaké jsou další okolnosti, nebo jestli bude někomu ublíženo. Opravdu zajímavý německý film, i když bych i tak neřekla, že nejlepší. Doporučuji všem! Po shlédnutí už jen tak neřeknete "Fašismus,diktatura? To by se dneska stát nemohlo"... ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalsich zaujimavych nemeckych filmov podla skutocnej udalosti o tom, co sa moze stat, ked sa ucitel gymnazia rozhodne ukazat ziakom obycajnym jednoduchym testom vznik diktatury. Najprv to zacne nevinne nosenim bielych kosiel do skoly, logami alebo nazvu projektu Vlna. Avsak niektori studenti pod tym rozumeju nieco ine, viac menej v jednote je sila a zacnu sa spravat drzo a povysenecky. Jürgen Vogel zahral ucitela vynikajuco, prva polovicu filmu bola trosku nudna, ale postupne sa to zacalo dramatizovat, teda naberat na obratkach a zaver filmu bol dost sokujuci... 30.04.2008 ______ Jürgen Vogel - (Rainer Wenger) +++ Frederick Lau - (Tim Stoltefuss) +++ Max Riemelt - (Marco) +++ Jennifer Ulrich - (Karo) +++ Christiane Paul - (Anke Wenger) +++ Dennis Gansel - (Martin) +++ Hudba: Heiko Maile +++ (Videl v kine 29.04.2008) +++ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč jsem se na tento film díval. Nemám totiž rád tento typ filmů a ke všemu jsem ještě neviděl dobrý německý film. A taky to tak dopadlo. Hrozně jsem se nudil. Politické kecy - v čele manipulátor a za ním stádo vygumovaných ovcí. Těch 101 minut se táhlo jako hovno! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Autokracie je forma vlády, ve které je držitelem veškeré moci buď jednotlivec nebo úzká a sociálně uzavřená skupina lidí. Oporou moci v takovém politickém uspořádání většinou bývají ozbrojené síly a byrokratická státní správa.…. Tak tohle je film, na který dlouho nezapomenu. Ne snad kvůli filmařině (i když co vytýkat?), ale díky poznání, že i dnes je tak jednoduché stvořit ideologické monstrum. Nejsem naivní, ale že to jde tak lehce, jsem si uvědomil až při tomto filmu. A určitě je to i tím, že byl natočen v Německu, protože je to pro ně citlivé téma. Stálo by za zvážení, jestli by jej neměli pouštět ve školách. Spolu s American History X Možná je to bezpečnější, než se pouštět do týdenního projektu. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Volby 2008. ,,Zastavme oranžovou vlnu“ vyzval Topolánek. A jak to bude dál? My nesmíme ani naznačovat.... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Ron Jones, iniciátor původního experimentu, prohlásil, že podle jeho názoru je film mnohem blíže skutečným událostem experimentu, než román Todda Strassera. (LUKICKK)
  • Po deseti týdnech od uvedení do kin vidělo film přes 2,3 milionu diváků. (Wild_man)
  • Režisér Dennis Gansel si zahrál postavu Martina, která se krátce objeví na party na začátku filmu. (/Pablo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno