Reklama

Reklama

The Last of the Mohicans

(seriál)
všechny plakáty
Itálie, 2004, 26x26 min

Režie:

Ted Rusoff

Scénář:

Lucia Maria Zei

Hudba:

Angelo Poggi

Recenze (1)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak tahle sranda nemá 26 minut ale 25*26 minut, tedy přes 10 hodin... Jak převést útlou 200 stránkovou knihu na filmové plátno jako velkofilm nám názorně ukázal Peter Jackson v Hobitovi. Poslední Mohykán je trochu delší kniha a tak je logické (;-)), že tihle tvůrci potřebovali na jeho adaptaci více prostoru... A je jednoznačně vidět, že právě to je pro tuto poměrně pěkně nakreslenou (snad jen Cora vypadá jako cikánská, teda romská, tanečnice) pohádku s přehršlí mrtvých největší problém. Také se absolutně nedokážu ztotožnit s prototypem hrdiny typu zmlazeného (je cca o 15-20 let mladší než v knize) Sokolího oka. Vzpomenu si na Guineveru ve filmu Král Artuš, která slýchala o muži statečném a čestném tak, že se tomu nechce věřit... Ale skutečnost je taková, že nebýt zamilovaného Lancelota byla by dávno mrtvá, jelikož by si na ni Artuš zabraný do svého boje za svobodu ani nevzpomněl...U Sokolího oka (ať už v tomto zpracování nebo ve zpracování z roku 1992) mám přesně týž pocit (tedy, že tomu věřím jako své výhře ve Sportce). A Alice, v knize milá a laskavá dospívající dívka tady působí jako typická ženská, která neví co chce ale nedá pokoj, dokud to nebude mít. Takže se mi nakonec závěr seriálu docela zamlouval, i když jinak do něj zpracovali celou tetralogii o Sokolím oku a nechali veškeré příběhy prožívat těchto pár hrdinů a v každičké situaci udělali něco jinak než v knize (a doplnili ještě událostmi z předchozích zpracování, takže jsme opět nepřišli o spory mezi domobranou a anglickým vojskem, což ve mně evokovalo dojem, že koukám na křížence Patriota s Vinetouem, kam se čistě náhodně přimotali Francouzi). Proto byli na cestě místo pár měsíců několik let a příběh knize vůbec neodpovídal, i když z ní nic nevynechali ba naopak. A tak vkládám naději, že poslední zpracování románu, které jsem ještě neviděla, to anglické z roku 1971 se snad od těchto klišé oprostí a nebude ze svých vojáků konečně dělat idioty (tady jak se vydali Heyward s Munroem hledat Coru bylo skutečně na facku)... ()

Související novinky

Jackman zůstane u komiksů

Jackman zůstane u komiksů

27.03.2008

A taky u akce. Zatímco v Austrálii vrcholí natáčení nečekaně velkoryse (minimálně co se počtu mutantů na plátně týče) pojatého X-Men Origins: Wolverine, už se krystalizují i další Hughovy projekty.… (více)

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (více)

Reklama

Reklama