Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (76)

HAL 

všechny recenze uživatele

Několik více, či méně zajímavých a zábavných povídek na téma strach - stísněné pocity moc navodit nedokáže, ale zajímavý a vtipný místy je, a tak i vzhledem k pěkné (byť viditelně ne "áčkové") animaci oscilující někde mezi Persepolis a Renaissance jeho sledování není ztrátou času. Z jednotlivých povídek mě vyloženě nadchl snový příběh japoské holčičky, povídka vyprávěná tlustým chlapcem mě docela pobavila... a zbytek spíše nudil, vzhledem k tomu že šlechtic se smečkou pejsků je spíše humorná vložka než samostatný příběh. 7/10 (poznámka k organizátorům Letní filmové školy 2008 - čistě bílé titulky na čistě bílém pozadí se na plátně čtou vážně dost blbě) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela slušná animace, i když od Francouzů jsem i v žánru sci-fi viděl lepší (třeba Renaissance), ale jinak nic moc. Žádná z těch povídek nemá smysluplnou pointu, natahovaná je každá až neuvěřitelně, a v těch předělech ty levičácké a neoliberální kecy mi taky lezly na nervy. Případné spoilery: Průběžná povídka o chlápkovi se třemi zlými psy je o tom, že psi cestou každého roztrhají, a když poslední pes uvidí svůj odraz v zrcadle, zlý páníček se raduje, a to dokonce i z toho, že pes roztrhá jeho. - Povídka o nemocném pánovi je o tom, že našel zajímavý hmyz, jako dospívající si našel holku, a ta nějak symbiozovala s tím hmyzem ale zůstala jí lidská podoba a pán je jen inkubátorem. - Japonská holčička je šikanovaná ve škole, straší tam duch nějakého samuraje a ona je nucena podobně jako ten samuraj spáchat seppuku (neboli česky neodborně harakiri). - Mladík má kamaráda, v okolí něco žere zvířata i lidi, ukáže se, že šlo o krokodýla/draka, ale i když je zabit, mladík si myslí, že sežraný kamarád ho navštěvuje. - Pán, který asi nemá na elektřinu, v zimě ve svém domě, kde si svítí svíčkami a ohněm v krbu, vzpomíná na nějakou paní, uvízne v šatníku a nemá se jak dostat ven. ... Divné, což? Mně to přišlo až pitomé. ()

Reklama

Němi 

všechny recenze uživatele

Hlavně ohromný audio-vizuální zážitek Strach(y) jsou. Pod precizní vzhled se schovalo pár nápaditých, ale scénáristicky nedotažených nočních můr, jejichž dopad je jistě značně individuální. Na mě těch 80 minut úzkosti a deprese zapůsobilo velmi silně. Být vše jako poslední povídka, mohlo vzniknout něco vyjímečného. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

v prvom rade výborná hudba a dramaturgicky skvelý nápad - hororové animované poviedky od popredných francúzskych comixových autorov na tému "strach" (z tmy... a vecí z nej sa vynárajúcich): najlepšia mi prišla posledná poviedka (vizuálne i atmosfericky), potom predposledná (tiež z týchto dvoch stránok), no prvé dve boli zasa veľmi fajn príbehovo/scenáristicky... predeľovacie a rámcovacie 2 línie mi prišli ok, viac ma zaujala tá so psami, aj keď ten monológ/spoveď mal pár pekných "myšlienok". celkovo hodnotím veľmi kladne. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Rádoby intelektuální monolog v jehož pozadí se hýbou rádoby zajímavé černobílé obrazce provádí pěticí rádoby mysteriózních příběhů. Nudné, nenápadité a úplně pitomě vypointované příběhy, které nejsou schopny v člověku pořádně vyvolat ani nudu, natož cokoliv jiného. Za průměrný poslední příběh hvězdička navíc, ale jinak je to slabé až na půdu. Zkrátka a dobře - "Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film.". Jsem ráda, že jsem o žádném z nich nikdy neslyšela. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno