Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

KlárkaS odpad!

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že všude najdete partu magorů, ale přece nepřestanete mít rádi svůj oblíbený sportovní klub kvůli jednomu videu s jeho hloupými hooligans. Udělejte si na náboženství vlastní názor, protože nechat se zmanipulovat názory někoho tak arogantního, jako je Bill Maher, který se snaží zesměšit, nebo co dokonce hůř, nenechat doříct myšlenku zástupců různých věřících, není vůbec fajn. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument. Bill Maher má perfektní argumentaci. Neuráží, jen se slušně ptá a poukazuje na nesmysly v mnoha náboženstvích a ukazuje, jak jsou si až groteskně podobná. Mně osobně na náboženství nejvíc vadí jejich schopnost zmanipulovat normální lidi na totální magory, bez špetky odstupu a nadhledu. ()

Reklama

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Tento rádobydokument by byl zajímavým námětem k zamyšlení. Nebýt jednoho podstatného faktu - je sestříhán tak, aby "dokázal" neexistenci Boha. Ze stejných materiálů si tak můžou obě strany sestříhat něco, co bude plně podporovat jejich tvrzení. Tohoto autora ale neberu vážně. Jak mohu kritizovat a zpochybňovat třeba film, který jsem nikdy neviděl? To umím taky... Teprve až si "Boha" (ne náboženství, ale Boha) vyzkouší, a bude tedy vědět o čem mluví, pak ho budu brát vážně... Proč né náboženství? Protože i tam se často vloudí lidé, kteří hledají své cíle - jak přijít k penězům, nebo k moci... Znám solidní romy. Jsou dokonce solidnější než někteří "bílí" v mém okolí. Přesto když na ně přijde řeč, lidé je automaticky házejí do jednoho pytle s ostatními nepřízpůsobivími romy. A stejně je to s věřícími. Jaxe točí takový snímek? Najde se několik lidí, kteří mají "nálepku věřící", ale žijí si po svém - na nich se postaví základ filmu. Paxe přidá pár opravdových věřících, vystřihne se pár vět z kontextu (obvykle ta část, kde jim nějaká ta vědomost chybí, nebo kde mají osobní problém s něčím) a máme tady dokument, který hází všechny věřící do jednoho pytle - "bláznů"... A ty zesměšňující prostřihy z toho dělají zcela lacinou frašku... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tohle byl "dokument" podle mých představ. Pokud ho bral někdo příliš vážně, pravděpodobně ho čeká několik bezesných nocí, kdy bude skřípat zuby a vymýšlet pro Billa Mahera různá hanlivá pojmenování. V případě, že by byl tento jedinec muslimem, čekalo by ho několik bezesných nocí, kdy by skřípal zuby a sestavoval výbušný systém. Protože jsem ateista, skvěle jsem se bavil, užíval jsem si hlavně odpovědi typu: "Je to pravda, protože se to píše v Bibli!". S tím už mohou soupeřit jedině věty: "Musí to tak být, protože to psali v novinách." a "Určitě je to pravda, říkal to Jaromír Soukup!" Vzhledem k tomu, že jsem se nikdy nezajímal o nejnovější myšlenkový vývoj v katolické církvi, netuším, jestli už opustila ideu ploché Země, kolem níž se otáčejí všechny ostatní vesmírné plochy, jen jsem si všiml, že už se za názor, že je Země kulatá, nějakou dobu neupaluje. Dva z kněží, kteří ve filmu vystoupili, by mi opravdu stáli za pokec, astronom a ten vtipný jedinec s pokrokovými názory v Římě. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Nemluvíme o osobnostech jako jako Matka Tereza, Desmond Tutu nebo Dalajláma. Víme, že to jsou dobří lidé, kteří se snaží předat mírumilovné poselství. Na poli náboženství jsou ale menšinou." (Lerry Charles) Zábavná cesta do hlubin ateistovy duše (o žádný dokument samozřejmě nejde). Škoda těch posledních teatrálně apokalyptických pár minut, které tu srandu obrací proti sobě samé. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama