Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Priemerný dokumentárny film o Hnutí viery v Čechách a jeho vplyve na ľudí so snahou z režisérkinej strany zachovať si objektívnosť. Kedže sama mám z určitého hľadiska s takýmto hnutím skúsenosti, nedovolím si ho priamo odsudzovať. Predsa len, kým nepríde nejaký šialený pastor, ktorý nabáda ostatných na spáchanie kolektívnej samovraždy, tak vyzerajú tí ľudia šťastní, no nie? ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mnoho scén zdánlivě komentář nepotřebuje, manipulativní výkřiky vypovídají o svých původcích mnohé. Nejzřetelněší to je v dětském pásmu konference. Právě tyto momenty ale vyvolávají v divákovi přetlak, kdy má chuť si uplivnout, mlátit hlavou o zeď a až potom myslet a verbalizovat. Kdyby se nějaký slovní doprovod méně zúčastněných objevil už ve filmu, pootevřel by se ventilek a divák by si ušetřil mnoho boulí způsobených zuřivým ťukáním prstem do čela. Teď pár slov k zobrazenému. Nejděsivější je asi ta slepota a blbost: "Hippies znak je znak ďábla, protože se to píše ve směrnicích od CIA. Bůh stvořil svět přesně za 7 dní a evoluční teorie je nelogická, to, co je v Bibli je pravda, protože to je boží slovo a boží slovo nemůže být lež." Au! Pro myšlení, vysvětlování, pochyby a rozum zkrátka není místo, všechno pěkně berme doslova, milé děti. Jiný výkřik ale ze záhadných důvodů popírá zrovna ty biblické pasáže, které se doslova chápat dají: "Chudoba je vopruz, u nás se z bezdomovců stávají milionáři." Borec borců musí po pravici Otce vytrvale rotovat. ()

Reklama

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ježíš, to bylo o hovně. Výpovědní hodnota nulová, nedozvěděl jsem se o nic víc než z chvilkového poslechu řevu a zpěvu těch neškodných zoufalců na náměstí, žádná výživná konfrontace. A při pohledu na ty znuděné děti, kterým šly ty kecy jedním uchem dovnitř a druhým ven, jsem o ně neměl nejmenší strach. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument mě vůbec neoslovil. Režisérka možná má s tímto tématem vlastní zkušenosti, ovšem nějak to neumí přenést na diváka. Při rozhovorech s bývalými spolužáky jsem si místy připadal jak na třídním srazu, na kterém nemám co dělat. A jejich debata s bývalým učitelem mohla být také trochu ostřejší a mohla se z toho vyvinout celkem dobrá konfrontace. A z pohledů do náboženských skupin jsem taky neodnesl nic nového a můj pohled na danou tématiku zůstává pořád stejný, protože tenhle dokument mi ten pohled prostě změnit nedokáže. Neměl jsem vůbec proč se nad daným tématem zamýšlet, protože film vlastně ani nepodává skoro žádné otázky.A to je škoda, téma to bylo dobré. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Z hromady poznámek vyberu jen podstatné: Dokument, který řekl bych nevnucoval ani nevyvracel konkrétní názory (ikdyž částečně negativně to naladili ve střižně). Jako křesťan jsem sice né se vším zcela souhlasil, ale jak je to správně, na to už se zeptám "Táty"... Z pohledu křesťana ukázka živé církve, pro ateisty ukázka "šílenství". V případě že se při filmu sejdou oba tábory, je sqělý pro rozhoření diskuze... K OVLIVŇOVÁNÍ DĚTÍ: Myslím, že každý milující rodič chce pro své děti jen to nejlepší. Pokud uzná, že je to PC, dá mu PC. Fotbalový táta učí dítě fotbalu. A kdo uzná za to nej Ježíše, dá mu poznat Ježíše. A že malé dítě nemá svobodu volby, když tomu ještě nerozumí? Pak to chce dítě zavřít do klece, aby nebylo ovlivněno ničím, dokud se samo nebude moci rozhodnout. Co třeba takoví čerti v pohádkách? Má dítě svobodu volby? A když se může seznamovat s čerty, proč né s Ježíšem? Jednoho dne doroste do věku, kdy se samo bude moc rozhodnout, jestli bude nebo nebude akceptovat dosud nabyté informace... Samozřejmě - jisté extrémy existují, ty ale přisuzuji selhání jedinců, viz můj komentář u filmu Zbav nás všeho zlého TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama