Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Fallen_One odpad!

všechny recenze uživatele

Budu to hodnotit ne po filmové stránce, ale obsahové. Po Ivetce a hoře jsem si dobrovolně stáhnul tuhle věc a byl jsem upřímně zvědavý, čím mně tohle přeqapí. Tak nejdříve pozitiva: Jigsaw jako paňáca při výuce mně docela rozesmál, ale korunu tomu nasadilo zpodobnění Ježíše, který vypadal přesně jak Obi-Wan Kenobi. A tím pozitiva končí. Jestli ještě někdo někdy přede mnou řekne slovo haleluja, tak mu asi vytlačim oči ušima ven. Tohle bylo opravdu masakrózní. Nejsilnější (a nejdementnější zároveň) momenty: manipulace dětí od narození s vysvětlením, že později si to mohou přebrat sami - to je jako říct, že řeky tečou pozpátku, když se jim zachce. Připomíná mi to celé jednu mp3 co jsem kdysi slyšel od škrholy jménem Radim Hasalík, to jeho "ježíš je borec" a "ježíš tě totálně miluje" a jiný qantum překroucených plků mi vážně lezlo krkem. Výhoda mp3 byla, že to trvalo asi jen 5 minut, tady to do těch prázdných těl bez absolutní špetky vlastní vůle hustěj horem dolem, to se pak nedivim že jim z toho hrabe a stávají se fanatiky. To divadýlko s uzdravováním bylo opravdu směšný. Už vidim jak jim tam přijde zástup feťáků s HIV, aby jim pomohl jak od závislosti tak od nemoci. Čím víc se blížil konec, tím víc jsem nemohl uvěřit, že tohle se opravdu děje u nás, v České republice. V Americe chápu, tam maj slaboduchých plno (ještěže ten sál byl poloprázdný). Zpověď kluka co údajně při zpívání písniček s textem co by složil sousedův pes uviděl Ježíše někde na konci vesmíru, za velkým bílým světlem, bych dal metál za odvahu. Chudák, asi mu nikdo neřekl o supernově. Tyhle zla by se měli potírat a vymýtit, ten konec naznačoval, že se ti blázni chtějí rozrůst. "Nikdo už to nezastaví, vezmeme vás s sebou všechny" nebo tak nějak. Horší je, že těmhle šaškům můžete říct cokoliv, a oni si stejně myslí svoje. Bible bible bibleeeee, furt se jí oháněj. Cíl dokumentu byl co? Přiblížit nám lidi v téhle sektoidní komunitě? Ano, už o nich víme že jsou to bezduché zombie. A dál? Máte někdo plamenomet? Lidi, mějte vlastní vůli, nenechte si podsouvat smyšlenou hovadinu... ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tento komentář rozdělím do dvou částí a ke každé se vyjádřím zvlášť. Ta první se bude týkat mého názoru na uskupení typu Hnutí víry. Normálně na čistě filmovém portálu ČSFD nedávám nijak detailně najevo své emoce související s některými společenskýmu jevy, ale v tomto případě činím výjimku, protože svým specifickým způsobem na mě udělal tento "dokument" (uvozovky vysvětlím později) silný dojem. Tak tedy především... křesťanství se mi hnusí v jakékoliv podobě. Existuje mnoho důvodů, proč je mi odporné, a není třeba ony důvody hluboce rozebírat. Avšak v případě Hnutí víry vystoupala míra mého zhnusení vrcholu. Nemám ráda manipulativní styl prezentace křesťanství, nemám ráda jakékoliv vnucování víry (zvláště pak dětem), nesnáším tupý fanatismus kdy ovečky dané církve zaslepeně řvou aleluja za doprovodu primitivních písniček s ještě primitivnějšími texty. U tohoto dokumentu jsem prožívala vyloženě fyzický pocit hnusu a trapnosti. Nejsilněji pak na mě působily scény, kde malý chlapeček dostane jakýsi brečivý psycho-záchvat za nadšeného povzbuzování kazatelky a který později vysvětluje jako setkání s Ježíšem. Upřímně mě to děsilo, stejně jako něco ne nepodobné epileptickým záchvatům v podání návštěvníků "léčivé" seance s podivným uřvaným pastorem. Opravdu mě to děsí a ačkoliv nikomu neupírám právo na víru (byť se mi může zdát sebestupidnější), tohle mi opravdu nepřijde normální. A k pitomcům z Anděla se snad nebudu ani vyjadřovat. Jeden čas jsem pracovala v knihkupectví, před kterým vyhrávali, a některé směny byly díky nim takřka k nesnesení. Tolik můj hate, přejděme k dokumentu jako takovému... i když o dokumentu se tak docela mluvit nedá. Já osobně jsem docela náročná ohledně svých požadavků, co se dokumentů týče. Dokumentární forma má dle mého názoru pojmout mnohem více, než že jenom zobrazí nějaké záběry. Zvláště pokud se to týká určitého společenského jevu, měla by být nabídnuta polemika nad tématem, jeho hlubší rozbor, rozhovory s dokumentovanou skupinou lidí, event. názor nějakého odborníka, v tomto případě například religionisty. Zkrátka dát aspoň částečně odpověď na otázky, které divákovi po shlédnutí záběrů vyvstanou v mysli. Všechno toto nám Nvotová nabídla v míře malé nebo žádné. Natočit setkání její bývalé náboženské třídy v diskuzi s bývalým učitelem, přidat záběry ze setkání jedné sekty a poskládat to dohromady ještě neznamená vytvořit kvalitní dokument. ()

Reklama

cubajz 

všechny recenze uživatele

další ukázky zvrácené křesťanské církve, která sem byla přitažena z Ameriky soustřeďujíc se hlavně na bohaté a úspěšné lidi. Lidé propadající hysterický záchvatům, moderní kazatelé volající po každém druhém slově halelůja a využívající Ježíšova jména jako trademarkové známky - ano, toto moderní a tradičně americky rozkravené pojetí křesťanství vstoupilo už i do české republiky a získává si stále více příznivců, což je smutné vzhledem k tomu, že vůbec nejde o nějakou víru ale jen o vybírání "dobrovolných příspěvků, ve jménu Ježíšově". Nevěřím, že jsou přívrženci tohoto hnutí hloupí nebo zlí - jsou jen zaslepeni charismatickými kazateli a pro mě za mě, ať si tak zůstanou do konce života, ale alespoň ty malé děti by mohli nechat udělat si svůj názor na svět a ne jim od narození vtloukat do hlavy tmářské názory zaostalé křesťanské církve. Pro dokreslení pohledu na tuto problematiku doporučuji americký dokument Jesus Camp... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Fanatik je fanatik, a je úplně fuk, čemu věří. A film o fanatikovi musí být tímto šílenstvím nutně poznamenaný a naplněný, jinak je to sračka. A když se z fanatika stane bývalý fanatik a o bývalých spolufanaticích natočí film, který není ani fanaticky souhlasný, ani fanaticky odmítavý, dokonce ani fanaticky zesměšňující, pořád je to jen jako. Ani ryba, ani rak, ani píča, ani pták. Prostě na hovno, Ježíš, neježíš! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nvotová si chce ujasnit svůj postoj k Bohu a zaznamenává si to. V jedná části sezve bývalé spolužáky z poněkud jiné církevní školy i bývalého třídního kantora. Konfrontují ho se svým pohledem na to, jak je "boží forma výuky" do života ovlivnila. To by mohlo být i zajímavé. Ovšem tady se to i přes přítomnost studentů psychologie a teologie omezí na pouhou třídní diskuzi, jaká proběhla snad na všech základkách. Jako sraz po letech dejme tomu, jako věc hodná celovečerního dokumentu nikoli. Pak je tu druhá část, která je nesporně zajímavá, ale nepochopitelná z hlediska pátrání. Kdyby jeden hledal odpověď na otázku "já a Bůh" tak jí nebude hledat na čtyřdenním srazu náboženské sekty (nebo i tam, ale rozhodně i jinde). Navíc takové, která funguje naprosto stejně jako jisté firmy založené na "osobním přístupu". Akorát výkřiky Amway/hrnce zaměnila za slůvko Ježíš. Vyjdete to na stejno, za pultem jeden nadaný herec vemlouvá konglomeraci díru do hlavy, zatímco ve vedlejší místnosti se zpracovává budoucí generace. Nakonec se předvedou úžasné schopnosti čistícího prostředku, kvalita nerezu či uzdravovací síly dobrého pána Ježíše. A to je vše. Nvotová své resumé nesdělí. Logicky ani nemůže, jelikož za celou dobu nepadl žádný argument, a zcela upřímně se nepohnula ani o píď, jelikož "sešla z cesty" a po ničem vlastně ve výsledku nepátrá. Příště se to chce zaměřit na jedno téma a neskákat od jednoho k druhému. Buď sekty a vzít to pěkně zostra a z více pohledů. A nebo na tu vnitřní otázku, ale pak to chce poněkud přemýšlivější přístup, který dá podnět k zamyšlení. Tady za takřka sedmdesát minut nepadne ani jeden. A dokument, který o nic neobohatí a ani nedonutí se zamyslet, je dokument zbytečný. Aspoň pro mě. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama