Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že ve filmu o záchraně stovek tisíc Číňanů jsou skoro všechny ty nešťastné umírající, vražděné nebo prchající oběti, které Japonci snad ani nepovažovali za lidi, jen jakýmsi šumem v pozadí. Prim hrajou bílí Evropané, kteří Číňany zase vnímají jako přihlouplé děti, co nedokážou správně servírovat víno, ani hajlovat. ___ Strašlivě přezíravé, až odporné. ______Brala bych, že to byl tehdy běžný vztah Evropanů k Číně, zvlášť když šlo o úředníka nacistického Německa, jenomže tenhle namyšlený postoj převzal i film samotný. A tak jediné čínské postavy, které vystupují z davu, jsou trochu legrační šofér německého šéfa a krásná, leč statečná dívka - bože, takové stereotypy! ___ Připadá mi, že film zachází s historií velice volně, protože hodně momentů mi přišlo neskutečně přehnaných, například zázračná záchrana z rozstřílené lodě, schovávání 800 vojáků na půdě školy, příjezd mezinárodního tisku přesně v ten moment, kdy to dokáže zvrátit už ztracenou situaci ... atd. Ale nevím, tuhle historii neznám a ve válce se dějí neuvěřitelné věci. ____ Film je ve své podstatě rasistický. Když tohle odmyslím, je to nadprůměrně natočené drama o neústupnosti a morální povinnosti. Scény, kdy ulicemi Nankingu prolétávaly Zera, měly až dokumentární věrohodnost. /21. 8. 14./ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsadenie ako Daniel Brühl či Steve Buscemi predčilo aj danú udalosť a hlavne jej spracovanie i nájdenie nového dobré nácka. Hoci možno fakt bol dobrý a veril tomu, že Hitler to myslí dobre. Prišlo mi až vtipné, ako vypisoval listy Adolfovi, nech pokarhá Japoncov v záujme ľudskosti. A pritom Adolf mal vymyslený ešte oveľa tvrdší plán. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vubec se mi do toho nechtělo, ale byla by to chyba nechat si tenhle film ujít. Možná je tam ten pán trošku moc zidealizovanej, ale třeba takovej fakt byl. Nikdy jsem o tom chlapovi neslyšel, a proto je dobře, že už jo a že se o něm dozví i ostatní. Z dobového hlediska je to skoro dokonalé, kostýmy, ruiny, ztvárnění války... Násilí, které se v ději objeví, je někdy až nadlidsky drsné a člověk jenom kroutí hlavou, že se někdy vůbec něco takovýho dělo... Japonci se za to Číně nikdy neomluvili, takže teď je za to asi za trest sejmulo tsunami a Fukušima... ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1226. hodnocený film: Film, který ve mě zanechal rozporuplné myšlenky i názory. Na jednu stranu musím uznat, že se film dotýká svým tématem ožehavého tématu japonské krutovlády nad čínskou provincií Nanking. Na druhou stranu jsem byl nespokojen s výběrem herců a přišlo by mi vhodnější do rolí postavit nějaké neznámé herce namísto hvězdných Stevea Buscemiho a Daniela Brühla, kteří neměli dostatek prostoru ukázat své velikášství. Na druhou stranu musím ocenit skvělé kostýmy a navození dobové nemohoucnosti zvrátit osud. V tomhle byl film asi tím nepřínosnějším. Nakonec jsem se rozhodl slevit ze svého původně zamýšleného hodnocení na 3*, které hodnotí film jako průměrný. V rámci žánru se jedná o průměr, ale jako dokument by snímek asi nemohl uspět už vůbec. 3* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Keď chcú japonskí vojaci nasilu preniknúť do bezpečnej zóny, má dôstojník, ktorý ide vydať príkaz na paľbu, v jednom zábere ruku hore. V nasledujúcom, keď je záber od jeho chrbta, ju má dole, no hneď v ďalšom ju má opäť pripravenú na vydanie rozkazu. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu zazní velice oblíbený druhoválečný šlágr "Hitler Has Only Got One Ball", který zesměšňuje Adolfa Hitlera a jeho nejbližší spolupracovníky. Tento song byl ale napsán a poprvé zazněl až v roce 1939, děj filmu se přitom odehrává na konci roku 1937. (bejkovec)

Reklama

Reklama