Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Duben 1945, Hitlerovo Německo stojí těsně před kapitulací. Wehrmacht mobilizuje poslední síly. Albert, Walter a dalších pět kamarádů ze třídy jsou povoláni na frontu přímo ze školních lavic, jako pomocná vojska k obraně strategicky nedůležitého městského mostu před blížícími se Američany. Mise se záhy ukáže jako boj na život a na smrt. Pouze jejich bývalá učitelka Elfie Bauerová se snaží, aby šestnáctiletí mladíci přežili zbytečnou a bezvýznamnou bitvu o most... (Bobek27)

(více)

Recenze (40)

JFL odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnocení filmu nevyjadřuje nutně jeho kvality coby narativního díla (byť ani tento ohled nezavdává k jakékoli polehčující okolnosti), ale označuje ideologickou zvrácenost díla. Na tomto filmu je nejpozoruhodnější, kterak se válečné utrpení a absurdity války posunuly z pozice výmluvných znaků do role kýče, tedy znaku, který je naprosto prázdný, ale tváří se jako oduševnělý a obtěžkaný významy. Ve srovnání s první filmovou adaptací stejnojmenné předlohy, což je zdrcující protiválečný film, je nový "Most" odporně idealistická glorifikace chlapáckého kamarádství, mladického zápalu a virility, kde odhodlaní mladíci čelí především zbabělosti staré generace a konejšivému lůnu žen. Na bizarnosti pak dílku přidávají soapoperové konflikty._____Zhovadilou naivitu filmu náramně vystihl až překvapivě otřesný překlad na českém oficiálním DVD vydání. Že překladatel neumí německy a překládá z angličtiny sice není omluvitelné, ale je to bohužel běžná praxe, takže to, že jsou významy dialogů mnohdy naprosto překrouceny a titulky na sebe logicky nenavazují, tolik nepřekvapí. Jakýkoli alibismus ovšem končí v případě titulku "Slečinko, jsi husa!", což je překlad anglické věty v dialogu "Duck, little freulein, you have to duck." ("Kryjte se, slečno, musíte se krýt."). ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne sklamanie. Bohužiaľ som videl pôvodnú verziu filmu a musím povedať, že silne scény filmu si pamätám už od detstva, keď som film videl po prvý krát. Z tohto filmu sa vytratila "vojna" a cely film je natočený ako TV film o rozmaznanom teenegerovi. Niektorým postavám zmenili pohlavie /učiteľa - nahradila učiteľka/, niektorým výrazne zmenili charakter. Celý film na mňa pôsobil veľmi neucelene a chaoticky. Akcia: ** Vtiahnutie do deja: * Realita: ** ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé, až otravné. Blbé deti sa idú hrať na vojakov a do vojny sa dostanú takým spôsobom, že ich celé pohltí. Potom nevedia čo od dobroty a strieľajú na kdekoho, vyhrážajú aj ľuďom, ktorí im chcú dobre. Myšlienku som pochopil, autori chcú poukázať na vplyv vojnového šialenstva na jedinca. Nanešťastie sa im to podarilo ale nepútavým a dosť nudným štýlom. Nezachránili by to ani 3 Franky Potente. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, tak od tohoto filmu jsem čekal mnohem víc, i když je to TV film. Těšil jsem se na něj a byl jsem nadšen když jsem ho sehnal, ale po shlédnutí jsem byl docela zklamaný. Ten příběh mi přišel takový umělý a až moc holywoodský, prostě takové málo uvěřitelné, navíc američani mi přišlo, že mluvili německou angličtinou, takže další bod, který odebírá na realitě. Film z roku 1959 mě uchvátil, ale tady jsem čekal opravdu víc. Těšil jsem se jak po shlédnutí dám 5 hvězd, ale je mi líto musím dát pouze 2 a to sem ještě hodnej... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý Most z roku 1959 jsem samozřejmě viděl. Opravdu mne dostal. - Od tohoto remake jsem si nejvíce sliboval možnosti vidět film v barvě, moderně natočený, případně obohacený o nějaké ty moderní efekty o kterým se filmařům v roce 1959 ani nemohlo snít. Bohužel se prokázalo, skoro jako u každého remake, že originál je originál. Stáří mu nijak neubralo na působivosti i kvalitě zpracování. Nový Most působil levným dojmem, herecké výkony byly nepřesvědčivé a po pravdě netuším co koho vedlo k tomu aby toto dílo vzniklo. Jako milovníka válečných filmů mně tam popudila i nasazená technika... Při prvním leteckém útoku na učitelku s žákem zaútočilo cosi amerického rozhodně cvičného (nejspíš Texan).. Naštěstí na most pak zaútočí (sice opět krapet prapodivně) P38 Lightning. Ve filmu stále projíždějí ty samé náklaďáky s raněnými z nichž některé jsem identifikoval jako Tatry 111. Ty se sice vyráběly od poloviny války do šedesátých let, ale spíše bych čekal nasazení vozidel Steyr, nebo Opel Blitz... Ze dvou nasazený tanků amerického protiútoku byl pouze jeden Sherman, druhý tank byl poválečný ze šedesátých let... A klasika levných filMů - v boji zasažená vozidla pak v dalším ději normálně defilují jako další spojenecké jednotky... Oceňuji přítomnost krásného M3A Halftracku s AAA čtyřčetem. Bohužel byl v jednom záběru naprosto nepochopitelně použit k odvozu raněných (s přetáhnutým hadrem přes čtyřče). V noci zapomněli tvůrci filmu kryty omezit jas reflektorů německých vozidel a tak tam jezdí plně osvícená válka neválka... To že za války platily striktní podmínky pro zatemnění domů i v noci jezdících vozidel kvůli možným náletům a leteckým útokům se asi zapomnělo. ---- Takhle prostě ne. Z protiválečného tónu ve filmu sice stále něco zbylo, ale je to zoufale slabé a může to účinkovat jen na ty, kteří neznají originál. Tohle je na dvě zoufalé hvězdy. * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • První zníčený americký tank má pancéřování. To však bylo vynalezeno až dlouho po válce. (Zodiak455)

Reklama

Reklama