Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...A co kaprál? Je schopný hnát nás před sebou pod bodákem. Je takovým jakým jste ho udělali. Namalovali jste si ho k obrazu svému... Vynikající psychologický válečný drama. Ikdyž on je to v důsledku a ve svým vyznění vlastně protiválečnej film. Oceňuji herecký výkony všech zúčastněných ale Vlado Müller byl prostě nepřekonatelnej. 4hvězdy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mě většinou míjí, ale tohle mi hodně sedlo. Hollý vše zručně vede, scénář má velice chytrou výstavbu včetně používání opakujících se motivů a morálních otázek, herecky je to obsazené skvělé, výchozí situace je komplexní, postavy jsou uvěřitelné a Hoferik i lehce psycholgicky načrtnutý (ale opravdu jen lehce), nad Liškovu hudbou se ani nemá smysl víc rozplývat a celé to působí dostatečně silný dojmem, který překonal má očekávání. Není až tak silný jako třeba u Démantů noci, které mám dlouho jako nepřekonatelný vrchol válečných filmů, ale pořád dostatečně nadprůměrný. Vadí mi jen urychlený přerod Hoferika v mocichtivého šmejda, která přijde sice opodstatněně, ale dost náhle vzhledem k tomu, jak moc má v oblibě koně a pak bez větších problémů udělá co udělá... Ale pořád to nevnímám jako velký problém. Určitě si od Hollého ještě něco pustím. 4* ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

"Železný kříž" po Česku. Atmosféra 1. světové války (nevím, proč se jí filmaři tak urputně vyhýbají) je skvělá, bláto je blátem, krev je krví (snad) a bitevní vřava zní opravdu nepříjemně. Vlado Müller byl naprosto jedinečný. Z každého jeho rozkazu mi šel mráz po těle a po celou dobu jsem mu držel palce i na nohou. Jinak velice potěšil ještě Josef Bláha coby hejtman Bruno či Ladislav Frej v roli jediného férového důstojníka. Neskutečně dynamicky natočená je úvodní bitva, milostná scéna působí velice příjemně a oproti tomu pasáž, kdy drsňák Hoferik se slzami na krajíčku zabíjí palicí své milované koně, je jednou z nejdrsnějších a zároveň nejsmutnějších scén, které jsem kdy ve filmu viděl. Režisér Martin Hollý stvořil takřka dokonalý (proti)válečný film, převyšující o několik čísel svoji knižní předlohu, která neoplývá tak brutálně cynickým závěrem, navíc doplněným geniálně kontrastním optimistickým maršem Zdeňka Lišky. 100%. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vojáci kromě kaprála Mullera neví za co umírají. Na Ruské frontě masakr. Jak aktuální v r. 2022! Logistika v prdeli. Všichni chlastaj i právník Bruno (Bláha). Jsou zabíjeni civilisté. Kodet blbě žvaní a Trautenberg prchá do lesa. Hvězdné obsazení velice tragického filmu, kde lidský život je nic. Blbá je tam pouze hudba, která byla plánována pro Černé barony a Liškovi zůstala v šupleti. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama s nezapomenutelným hereckým obsazením. Když pominu Vlada Mullera, tak na mě nejvíce zapůsobil Josef Bláha v roli cynického a věčně ožralého kapitána Koniga - jeho rozmluva s kaprálem Hoferikem v pozadí rozpadlýho baráku a popíjení flašek ve spojení s Liškovou nevtíravou hudbou je opravdu hodně silná a dechberoucí scéna, kterou mám snad z celého filmu nejradši. Je obrovská škoda, že panu režiséru Hollýmu film tehdejší cenzura vystříhala. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • V jedné scéně na sebe kaprál Hoferik (Vlado Müller) prozradí, že dělal koňského handlíře v Reichenbergu. Reichenberg je starý název pro město Liberec. (Lars)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)

Reklama

Reklama