Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný film o hladovaní v Leningrade, v ktorom mi chýbalo trošku viac rozobrať tému kanibalizmu. Príbeh nenudí, obsadenie prevažne ruskými hercami je výborné, M.Sorvino to celkom sadlo a G.Byrne, ktorý je na DVD obale medzi hlavnými hviezdami, toho v skutočnosti mnoho nenahraje. Akčné scény sú celkom dobré, škoda, že ich nebolo viac. Zaujímavá je postava nemeckého pilota, ktorý sa vzoprel Hitlerovmu rozkazu. "Myslel som, že sme prišli zabíjať boľševikov a nie civilistov". Treba povedať, že podobne zmýšľajúcich nemcov bolo omnoho viac, len Hitlerovi to nedochádzalo, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa v Rusku vojna otočila. Trošku mi vadil uponáhľadný záver, kde tvorcovia chceli, aby si diváci zbytok domysleli... Nemal som chuť domýšľať si, chcel som vidieť ako to skončí. Aj to je dôvod, prečo sa prikláňam skôr k trom ako k štyrom hviezdičkam. 60%. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Problém Leningradu je v celkovej stratégii obliehania tohto mesta. Postupné vyhladovanie pár miliónov Rusov... Je pochopiteľné, že samotní Rusi nebudú točiť film o tom, ako v uliciach rozkvital kanibalizmus či vraždy. Napriek šialenosti celého vojenského plánu a neľudskosti podmienok v meste, nemá film dostatočný dramatický oblúk. Osudy postáv sú uveriteľné, ale nič divácky zaujímavé tam vlastne nie je. Bondarčukov STALINGRAD mal ako bonus famóznu akciu, tu ostalo „len“ smutné vojnové posolstvo... ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Přestože některé scény se mi nezdály dost věrohodné a jiné bych ve filmu klidně mohla postrádat, film splnil moje očekávání, řekl, co říci chtěl a měl, a tak s trochu přimhouřeným okem mu dávám 4 *. K té čtvrté mu mírně dopomohla i skutečnost, že se dnes o těchto kapitolách historie málo mluví a mladá generace o nich neví vůbec nic. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Možná se už stávám otrlým, ale osud všech postav v čele s novinářkou Kate Davisovou mi byl celkem lhostejný. Bohužel jsem se nedočkal scén, u kterých by se mi svíral žaludek a draly slzy do očí... přes docela zajímavou zápletku mám pocit, že příběhy postav zůstaly kdesi v pozadí za téměř dokumentárním zpracováním blokády Leningradu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno