Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nic bych neměl proto tomu, že si to tvůrci udělají po svém. Zvlášť když to přiznají. Copus se snaží vytěžit z námětu i to, co Wyndham musel, nebo chtěl v knize vynechat. Klidně bych se na Den trifidů díval jako na svébytný film bez ohledu na knižní předlohu, ale pak bych musel konstatovat, že tvůrci měli jen pár dobrých nápadů, ale jinak to stojí za houby. A navíc já vím, že ty dobré věci jsou zásluha Wyndhama. Tento filmový scénář...no, myslím že něco takového mohl napsal někdo, kdo četl knihu před dvaceti lety a moc se mu nelíbila. Takže si zapamatoval Londýn, lidi kteří oslepli(asi se dívali do slunce), kytky které zabíjí a lidi, kteří zneužívají toho, že vidí. To zní jako pěkná blbost, že? A taky že ano. Wyndham by se otáčel v hrobě.... . Na druhou stranu kvituji s povděkem snahu zfilmovat knižní sci-fi skvosty. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Hodně volné zpracování mého oblíbeného románu. Jenom škoda, že jsem se chvilkami i nudil. Občas se sice povedla budovat atmosféra, pak ale přišlo nějaké to klišé, náhodička atd. a šlo to zase do kopru. Konec je trošku úsměvný, ale zase nemohu upřít autorům trošku své invence. A trifidi se mi celkem líbili, i když s těmi románovými neměli moc společného. Takže za ně o hvězdičku víc. Seriál BBC z roku 1981 se mi ale líbil o trochu víc a byl také víc podobný knižní předloze bez zbytečných pomocných berliček navíc. Mimochodem, nepřipomínal Vám Torrence herce Jana Kanyzu? ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ach jo... Já mám předlohu vážně rád a proto jsem sedl k TV s očekáváním. Profláknuté obličeje tam hrají také, je to z tohoto tisíciletí, a nenatočili to Američani. Vše slibné bylo pohromadě. No a snad právě díky té vysoké hladině očekávání přišla sprcha... Co to proboha bylo? Kde je TEN děj který si pamatuji z knihy? No kdyby někdo napsal "volně inspirováno" tak možná (a i tak bych byl naštvaný), ale toto na mě bylo moc... :(. Fanouškům knihy rozhodně doporučuji vynechat. Ti co knihu neznají a dokážou tolerovat, že jde jen o "TV seriál", ať si klidně jednu hvězdu přidají. Já ale fakt nemůžu... ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Je zřejmě málo laciných televizních filmů o tornádech, výbuších jaderných elektráren, hurikánech, mimozemském vyvražďování pozemšťanů, zemětřeseních a obřích nestvůrách, které terorizují město, a tak musela vzniknout televizní adaptace slavné knihy v klasickém klišé hávu katastrofických béček. Ty prvky jsou naprosto šablonovité, až je to ale vtipné, jak se tam lopotí ten trifid a stačí ho střelit do jeho kytkovské hlavy, a von chcípne. Protože přece kytce stačí utrhnout lupen nebo jeden článek okvětí a vona chcípne, to je přece úplně normální. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Hvězda navíc za skvělou Joely Richardson a za ďábelskou epizodku její matky. Škoda, že dámy neměly společnou scénu. Knihu neznám, ale film sám o sobě nebyl taková zoufalost, jak zde mnozí naříkají. Série katastrof s efektními vizuály udeřila hned zkraje, hladové Adélky začaly záludně řádit a nebohé lidstvo zdárně ubývalo. Napínavé, akční, krvelačné. K velké hromadě žehlení zcela vyhovující film. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)

Reklama

Reklama