Reklama

Reklama

Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr

(TV film)

Obsahy(1)

Nejznámější písničky divadla Semafor, poprvé i s „Klíměntajn”. Slovo recitál vymyslel údajně klavírní virtuos Ferenc Liszt pro sólové vystoupení. Textař Jiří Suchý v úvodu zdůrazňuje, že ačkoliv je tento pořad věnován dvěma umělcům, vystupovat bude většinou jenom jeden z nich, tedy on sám. Účinkuje totiž v písních, které zhudebnil jeho kolega Jiří Šlitr (1924–1969). Diváci si tak mohou znovu připomenout, jak obrovským hudebním talentem disponoval tento český skladatel, instrumentalista (vynikající klavírista), zpěvák, herec a výtvarník, jehož život se uzavřel předčasně v pouhých 45 letech. Šlitr významně ovlivnil českou populární hudbu; na jeho scénickou hudební tvorbu navázala řada autorů studiových scén. V roce 1957 jej Miroslav Horníček seznámil s Jiřím Suchým. Spolu s Jiřím Suchým pak vytvořil tvůrčí a hereckou dvojici, která svými písničkami a hrami významně ovlivnila hudbu a divadlo šedesátých let 20. století a zahájila éru divadel malých scén. Ale nemusíte mít obavy, Jiřího Šlitra také uvidíte v obraze. Účinkovat bude též Vlasta Kahovcová. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jistě je vám známo, že nejsem Peruánec. I když občas peru. Tedy, pral jsem akorát jednou, to když naše hospodyně guatemála... Já věděl, že to je blbej fór. Suchý mi ho teď dole poradil!" Mohlo vůbec spojení Roháč+Suchý+Šlitr dopadnout špatně? Teoreticky ne a prakticky už vůbec. Skvělé písně ve skvělém podání, Jiří Suchý předvedl přinejmenším ve dvou (Blues o světle a Anna von Cléve) vynikající herecký výkon, Jiří Šlitr se (opět) ukázal jako mistr dokonalé (sebe)parodie. Zlatá éra Semaforu. A vlastně nejen Semaforu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to jen rámec pro písničky. Ale ty písniřky jsou! A i ten rámec Jána Roháče je dokonalý. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Osobitost, originalita a inteligentní humor s prvky absurdna, který by se dnes platil zlatem. Hudební i vizuální stylizace scén je naprosto perfektní. Ono, když za kamerou stojí Milota plus u mikrofonu a klavíru tihle dva skvělí umělci, tak to ani jinak nejde. Nadčasově stylový způsob, jak představit své skladby. A ještě k tomu zremixovaný! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Neskutečné, kolik pohody a humoru se vejde do jednoho ani ne hodinového recitalu. Jedna skvělá písnička střídá druhou (akorát bych teda jen nezačínal zrovna Blues o světle), do toho ty hlášky jako "to je můj pult, pult osobnosti" a Vlastě Kahovcové to zde mimořádně sluší. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Recitál je slovo cizího původu, na rozdíl od slova estráda, které je... taky cizího původu, ale... už né tolik." J. S. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Úcta ke Šlitrovi a Semaforu 60.let je obrovská. Hlavně Šlitrovo podáni písně Oči máš sněhem zaváté je prostě geniální, a budu na něm ujíždět ještě minimálně celé podzimní prázdniny (kecám, minimálně do Vánoc.:D) Já tedy nechci nedávno zesnulého mistra Gotta  nějak urazit... Ale Šlitr se SVÝM hlasem to dokázal podat skutečně vtipné i melancholický zároveň.  Tak to na mě působí. Má to být parodické podání, ale na mě působí i tak silně a doléhá až k mému srdci.  Taky nevím, co z toho mám... I podání Klokočí mi zní zase jako hezká poetická romantická písnička a v druhém plánu si případně užívám to vtipné podání. Sice tohle není film, ale pásmo scének a uvodní bluesy (?) mě teda moc nezaujaly, ale za Šlitrovy vstupy by bylo i pět málo a Krajina posedlá tmou? Prostě nádherná a silná píseň, na to už nejsou slova. Díky, že to existuje.:D A na  YT  jsem našel i experimentální Cover od nějakých Kazet, skvělý hlavně v 1.půlce s výrazným důrazem na nádherný dívčí  hlas, než se rozjede ta divočina. Udělal jsem si takový krásný prázdninový večírek se Semaforem.:D❤ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pořad nabízí ve vzácné jednotě mistrovství skladatelské, textařské, interpretační, kameramanské i režijní. Jako všichni géniové si umějí Suchý a Šlitr dělat legraci i sami ze sebe. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Blues o světle: pane jo...smrtelně vážně pojatá píseň o hledání Světla, překvapila i expresivitou projevu u Suchého nevídanou... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příjemné zpestření jakéhokoli večera, protože písničky S+Š jsou výborné, hudebně i textařsky nápadité a zábavné. Pěkný pořad, který mohl být klidně o čtvrt hodiny delší. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Celý život s tím bojuju, ale nemůžu si pomoct. Pana Suchého si vážím, s panem Šlitrem mám problém. Uznávám, že byl výborný klavírista. To jistě byl. Semafor mě nějak obešel a dlouho jsem k němu hledala cestu. K panu Šlitrovi jsem ji nenašla. ()

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Tohle teda rozhodně nejsou neznámější písničky Semaforu. Znal jsem max. 3. Navíc občas v příšerných aranžmá nebo scénáři (třeba závěr Klokočí). Humor mnohdy velmi laciný... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Oba v tehdejším duchu svého divadla hráli a zpívali v nadsázce, někdy (u Šlitra) třeskuté. Ale písně jsou podmanivé. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opět typický humor dvojice Suchý-Šlitr navíc s dnes již legendárními písněmi, hláškami a samozřejmě i osobnostmi. Především tedy mladým Ladislavem Štaidlem. Je veliká škoda, že Šlitr odešel tak brzy, jednalo se o velkou ztrátu. ()

Anglicankaaa 

všechny recenze uživatele

"A nyní dojde k souboji dvou nejlepších zpěváků." Oči sněhem zaváté i Klokočí (oboje v podání Jiřího Šlitra) je naprosto nepřekonatelné. Pramínek vlasů jí utrhnu potají... ()

Reklama

Reklama