Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Troška histórie anglického futbalu. Film o vzostupe a páde veľkého trénera. Film o tom, že môže byť človek geniálny v tom čo robí, ale ak nemá potrebné zázemie je nula. Film aj o tom, ako ťažko a neochotne sa prijímajú nové veci a nové spôsoby tréningu. Z Michaela Sheena charizma srší po celý čas. Človek s ním prežíva trápenie, keď ho nechce akceptovať tým, keď kľačí pred kamarátom, aby ho vzal späť. Kde sú časy keď Leeds kraľoval Anglickej súťaži? Asi už dávno preč. Ešteže majú na čo spomínať. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to na hraně mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale budu opět mírný a přikloním se k vyšší variantě. Prokletý klub má výhodu v tom, že je podle skutečné události a navíc má skvělého hlavního hrdinu Micheala Sheena, který se s ničím a s nikým nesere. Přirovnání k současnému Mourinhovi je rozhodně na místě. Oceňuju snahu Toma Hoopera splašit herce co nejvíc podobné skutečným hráčům působícím tehdy v Leeds United. Nějak výjimečný film to ale taky není. Záběry na samotný fotbal jsou většinou archivní a když se tam snaží ukázat něco jako trénink, tak to je asi jako v Okresním přeboru. :-D Chybí tomu trochu víc profesionality a napětí. Je to dost konverzační, moc se mluví, málo toho vidíme, ale takový už Hooper je. Hodnocení nechám tedy na 70%, ale moc o těch 4 hvězdičkách přesvědčený nejsem. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád sportovní dramata, která jsou podle skutečných událostí. A když se to týká ještě fotbalu, je z toho film must see. Prokletý klub je film, který se tváří úplně nekomerčně, na nic si nehraje, ale má v sobě naprostou geniálnost. A v tom je pro mě rozhodně pětihvězdičkový. Pojednává o trenérské éře Briana Cloughe, jeho nevídané úspěchy a neúspěchy. Byl to člověk velmi ambiciózní, za vším, co řekl, si vždy stál a s nikým se nesral. Prostě to tady musím napsat, ač je to tu zmiňováno už asi stokrát. Brian byl člověk, který je neskutečně podobný Josému Mourinhovi - vždy si prosadí své a nebere si žádné servítky se soupeři. A v podání Michaela Sheena to byl velevýkon, který na mě zapůsobil neskutečně a ještě dnes si vybavuji jeho kolikrát arogantní chování, které dokázal vyjádřit jak slovy, tak mimikou. Ten člověk chtěl hrát skutečný fotbal, a né žádné divadelní představení, jak to můžeme vidět dnes takřka v každém zápase. A samotní fotbalisté k němu měli úctu a to prokazovali i na hřišti, kde hráli a neváleli se po zemi. Je to výjmečné drama. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Fotbal je jednoznačně nejlepší sportovní na planetě. Bohužel ho někdy kazí, jak je zde ukázáno, neschopní ředitelé klubů, kteří fotbalu nerozumí ( v současnosti např. baník ostrava). Naštěstí tenhle film nedělali americane, a tak film nekončí typicky americky(z outsidera vítěz). Brian Clough je hodně podobný Josemu Mourinhovi, hlavně v posledních měsících. Výborný výkon podal Michael Sheen. A ukázal, že je jeden z nejlepších anglických herců současnosti. Pro mě je to jeden z nejlepších sportovních filmů, které jsem zatím viděl. 90%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Trenérem mužstva Leeds United se stává Brian Clough, nejlepší mladý trenér v zemi..... Vraťme se o 6let zpět: Derby County stojí v FA cupu proti Leeds United a – zde je prvopočátek dramatu a šílených ambicí, které postupně začnou srážet nejen jeho, ale i jeho mužstvo. Mám rád sportovní filmy. Fotbal je obdivuhodná hra. Miluju fotbal. Anglickou ligu. Co víc dodat. Plno trenérské psychologie, protože sport nejsou jen vítězství. Mám pocit, že se mne to týká, fandím Brianovi , jenže postupně zjišťuji, že to zase není až takový sportovní film, na jaký to nejdřív vypadalo. O to víc je však ten příběh pravdivý. O trenérovi, kterého jeho ego málem zničilo. Ale pochopil…. Film plný fotbalového prostředí podle skutečného příběhu dvojice Brian Clough a Peter Tailor, která v letech 1979 a 1980 vyhrála s Nottingham Forest Pohár mistrů evropských zemí. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** Víte že: Brian Clough pracoval v Nottinghamu až do roku 1993, kdy odešel do důchodu? ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Clough způsobil mezinárodní skandál před zápasem evropského poháru v roce 1973 v Turíně, který je ve filmu také zmiňován. Po porážce s Juventusem totiž označil italské hráče za podvodníky ("cheating bastards") a otřel se také o "zbabělost Italů" během druhé světové války. (curfew77)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)
  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)

Reklama

Reklama