Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ne zas tak strašný historický film, jak jsem očekával. Detektivní linie je sice dost laciná a celej příběh jakoby z oka vypadnul nějakýmu ochotnickýmu představení. Herci jsou ale fajn a celý je to dostatečně krátký na to, že mě to nijak nezačlo štvát. Pravda ale je, že se mohli tvůrci rozhodnout, zda do toho narvat více peněz nebo to dát rovnou do televize. Ta druhá možnost by tomu slušela víc. Když si postavy mezi sebou jen tak povídají, tak to ještě jde. Jenže když dojde řada na nějaký souboj či rytířské klání, tak je to opravdu až k smíchu. V tý televizi bych to toleroval, takhle ovšem ne. I tak se na to pro jednou dá kouknout a netrhalo mi to žíly tolik, jako jiné české filmy.50% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Keďže v mojom okolí je o mne známe, že historické filmy si môžem dávkovať hoci aj tri krát denne po jedle (dôležité je hlavne dostatočne zapíjať), takže ani tento historický počin od západných susedov ma vo svojej podstate neurazil, aj keď sa vlastne skôr jedná, ako tu už niekoľkokrát bolo napísané, o komornú detektívku zasadenú do obdobia vlády Přemysla Otakara II ako o nejaký výpravný historický veľkofilm. ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Ach Bože, Jméno růže v malém českém rybníčku nebo alespoň snaha o podobný žánr. Upoutávky nás zaujaly, takže jsme si to pustili. Byla to škoda času... Příběh a zápletka celkem dobrý, ale stopáž příliš krátká na pořádné rozehrání příběhu. Obsazení na první pohled slušné, ale bohužel na mě všichni působili zoufale amatérsky. A to včetně Karla Rodena. Již nikdy více. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70% Na tv film to má výbornou atmosféru a nepůsobí to staticky. Televiznímu zpracování bohužel ale odpovídá závěrečný souboj a nadšení herců. Tenhle předraženej casting (za každou cenu narvat do každý role známej ksicht) se moc nepovedl, dost herců se na svoje role vůbec nehodí a ruší. Bohužel to platí i pro hlavní roli a Karla Rodena, který navíc (nevěřil bych, že to u něj kdy napíšu), neskutečně přehrává. I přesto jsem se doře bavil a to mohl být výbornej rozjezd televizní serie, jedinou velkou chybou je to, že se to dostalo na plátna kin... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem na Nikolaevově filmu v kině, takže mě televizní výprava nemohla rozhodit. Jak už tu kdosi psal, jako seriál by se však Jménem krále vyjímalo líp. Hlavně proto, že to, co filmu nejvíc podráží kolena, je krátká stopáž, během níž se nějaká detektivní zápletka ani nemůže rozvinout. Konec je proto stejně překvapivý, jako potopení parníku na konci Titaniku. Když tvůrci hledali námět, mohli se raději chopit remaku starého českého Zločinu na Zlenicích hradě, který měl zápletku podobnou, jen lépe dotaženou a posunutou do doby Jana Lucemburského. I přes dvě hvězdičky zklamán nejsem. Dostal jsem, co jsem očekával a hodinu se koukat na Karla Rodena mi stačí ke štěstí. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Hlavní postava filmu Oldřich z Chlumu je literární fikce autora a nikdy nebyl správcem na Bezdězu. (Mytologie)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama