Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Začátek strhující. Vykreslení postav povedené, výprava kvalitní a mimika Gibsona tradičně precizní. Jason Isaacs hraje záporáka s bravurou a úvodní vyřízení dvaceti červenokabátníků je nezapomenutelné. Ovšem to je vrchol filmu a pak už to jde pouze dolů. Souboje nejsou tak dynamické a masové scény Emmerichovi moc nejdou. Kamera je zmatečná a nepřehledná a syrová válečná atmosféra jednoznačně strádá. Patos se Patriotovi opravdu asi moc vyčítat nedá, ale zkrátka Gibson to sám se svou plejádou střídavě nasraných, zuřívých a smutných pohledů sám nevyválčí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film mi nepřipadá typicky velkohubě patriotickým amerikanismem jako mnoho z jejich produkce (např. zde zmiňovaný Den nezávislosti), ale jako příběh mstícího se otce, jenž pozvedne zbraň za nezávislost své země jen pro záchranu své rodiny a především, aby ochránil svého naivního nejstaršího syna - vlastence ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na Rolanda Emmericha prekvapivo pri zem držiaci sa film a vlastne som za to aj rád. Gibson rovnako ako v Statočnom srdci bojuje za slobodu a prekvapivo znova proti Angličanom. Napriek dĺžke filmu, ktorá má skoro 3 hodiny (a to som videl aj predlženú verziu), film prekvapivo dobre drží po kope a moc zbytočných alebo nudných scén tam nieje. Sila filmu je hlavne v dobrom príbehu a hereckom obsadení s Gibsonom na čele. Prvá pol hodinka je trošku pomalšia, ale hneď ako sa Gibson vydá s Tomahawkom v ruke nasekať pár anglických zmrdov, film výrazne ožije, oveľa lepšie plynie a hlavne rozohrá veľký boj za slobodu Ameriky. Veľkým plusom sú aj záporné postavy (Isaacs, Wilkinson), kostýmy, výprava, hudba, dobová atmosféra a aj samotná akcia, na ktorú sa dobre pozerá, ale pri veľkých bitkách moc nestrhne, pretože stáť oproti sebe a strieľať na seba pre mňa nieje nič zaujímavé aj keď pár brutálnych scén ma zaskočilo. V rámci žánru určite dobrý film. Theatrical Version 80% - 4* / Extended Version 85% - 4* ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, kde je přehnaný americký patriotismus podán tak zábavně, že se nad to dokážu povznést a beru ho jako něco samozřejmého, jako nepostradatelné béčkové žánrové klišé (Rocky, Rambo, Den Nezávislosti….). A pak jsou filmy, kde je mi z toho na blití a nedokážu se tomu ani zasmát. To je případ Patriota. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dnes už zkrátka klasika a v ní Mel ve výborné formě. Tomuhle chlapíkovi na rodinu vážně sahat neměli. Jeho šílený výraz je nenapodobitelný a scéna s ním a nejmladší dcerkou, při které si oba padnou do náruče, ta tedy umí hnát slzy do očí. Nejvíce mě ovšem pobaví lidé, kteří filmu nadávají proto, že je v něm až příliš amerického patriotismu.__P.S. Skvostný Jason Isaacs (a záporáci vůbec), tradičně dokonalý John Williams. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Cínoví vojáčci, které Benjamin Martin (Mel Gibson) taví na kule, ve skutečnosti nepředstavují britské vojáky, ale osobní stráž rakouského císaře a jejich uniformy se v této podobě objevily až zhruba o sto let později. (tomalakis)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama