Reklama

Reklama

Zakázaná říše

  • Česko Zapovězená říše (více)
Trailer 4

Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa... Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (86)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když Bratrstvo kozáků povečeří s Adélou, je z toho digitální taškařice, po jejímž zhlédnutí by Gogol Večer na samotě u Dikaňky neuroticky ukopal Revizora. Natočeno je to nádherně, jen se to kapku vyVíjí ve všechno možné, jen ne Vije. Slovanské krasavice Vijí věnce, digivlci Vyjí potemnělým lesem, sem tam se objeví pařezy z Mrazíka a pohazují si Ivanem a po zakarpatské samohonce může mít jeden príma halušky, až vidí létající Krejzyfrogy. Takže, kdo se těšil na pořádného strašidelného Vije jako já, ať si nakoupí raději verzi z roku 67, kdo na skvěle udělanou kůl pičovinu s mastnými homocopy komických atamanů, ať si omrdá koleno. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je 7.5 2022 tzn. už je to víc než dva měsíce, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, kdy téměř celá Evropa uvalila sankce na Rusko. Rusko považuje Česko za nepřátelský stát, vyhrožuje Velké Briánii, že ji vymaže ze světa jednou jadernou střelou a Německo jen krčí rameny. V tomto kontextu je koprodukce Rusko / Ukrajina / Česko / Německo / Velká Británie nejen ojedinělá, ale na dlouhá léta velmi nepravděpodobná. Aby se na jednom place sešel Ch. Dance, J. Flemyng společně s ruskými hvězdami, českými a ukrajinskými herci, při natáčení fantasy na motivy N. V. Gogola...pod taktovkou ruského režiséra...něco podobného zažije asi až mladší generace.  Ale pryč od politiky, zpět k filmu. Zakázaná říše je sice docela zavádějící distributorský podvod na diváka, ale protože ten samý podvod na vás ušili i tvůrci, nijak zvlášť to nevadí. Vzhledem k tomu, že jde o film inspirovaný povídkou téměř 200 let starou, je asi nejpřesnější žánrové označení: pohádková fantasy s hororovými prvky. Přestože se to zdá jako skvělá kombinace a poměrně slušnou část stopáže to i funguje, místy to přesto nudí a ke konci už je to vysloveně na ránu z milosti. A to bohužel i přesto, že vlastně dochází k rozpletení a objasnění příběhu. Což je možná právě ten problém. Zakázané říši se nejlépe daří ve stínech, v té mysterioznější poloze, případně pokud se překulí do velmi slušného hororu. Jenže takových scén je tam všehovšudy snad jen pět. Jedna z nich je ale jednoznačně vrcholem filmu. Skvělé masky, triky ...stará škola v novějším kabátku. Kdyby byl v podobném duchu celý film, tzn. fantasy horor, nejspíš by mnohem lépe vyniknul slovanský nádech, který je velmi osvěžující a místy originální. Ale hlavně... zmizelo by to pitomé vyznění a pointa toho všeho, která sice ctí originál, ale zrovna tady, by byla tvůrčí invence (tak často deprimující fanoušky předloh) na místě. Bylo by to ve stylu evropského Van Helsinga, nebo spíš Ospalé díry, či Kletby bratří Grimmů. Místy si člověk dokonce vzpomněl na začátky Guillermo del Tora a díky rozverné hudbě, dokonce i na Piráty z Karibiku... . Výjimečně mi takový slepenec všeho možného ani nevadil, protože do polovinu filmu to vcelku drželo pohromadě, ale potíž je opravdu v poslední třetině filmu, která dává na to dobré rychle zapomenout. Dokonce tak rychle, že dám raději dvě plnotučné hvězdy, než tři ohlodané. ()

Reklama

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutně nevstřebatelné díky (pokolikáté to u ruského filmu už píšu?) divné dramaturgii. Ti Rusové jsou na to snad specialisti. Rozdílné žánry a všude ta pitomá zbrklá, neucelená dramaturgie. Jakoby to točili za chodu. Už hned úvodní únos princezny byl zmateně natočený (např. mimózní prostřih na úder blesku) a navíc to nechutně vykrádalo Dvě věže (mrtvola ležící v mělké vodě a kladná postava omdlívající s následným pádem do vody). Ono to celkově vykrádalo všechno možné, namátkou třeba japonské horory s dlouhovlasýma holčičkama. Fleminga mi bylo líto, jak špatně byl vedený. Ukázkový příklad byla jízda v kočáře s mnichy. To jak vypráví mnich Flemingovi legendu a Fleming místo poslouchání ignorantsky požádá o nalití vína, do toho se vzbudí druhý mnich a hned se pokřižuje - to bylo jako vystřižené ze starých asijských kung-fu filmů s Jackie Chanem, jenže zatímco v těch filmech jsou tyhle typy hyperaktivně zmatených scén roztomilé, protože asiati mají takovou náturu, tady je to brutálně rušivé a působí to, jako by režisér posadil ty tři herce do kočáru a řekl jim: "Teď IMPROVIZUJTE, dělejte a povídejte, co vás napadne". Nedával jsem to a někde v polovině vypnul. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa mrkol na túto temnú Rusku fantasy rozprávku a musím uznať, že aj keď filmy ako Van Helsing alebo Solomon Kane ma bavili viac, nie je to vôbec zlé. Niečo na úrovni Kliatby bratov Grimmovcov. Predovšetkým zaujme vizuálna stránka. Kostýmy, kulisy, výprava všetko je tu celkom dosť premakané, vizuálne efekty sú síce slabšie, ale to vôbec nevadí, pretože je to pozeratelné. Čo sa týka príbehu, tak okrem toho, že je dosť drsný a aj temný, čo ma celkom prekvapilo aj potešilo, nie je zlý. Podla mňa dokáže zaujať (osobne ma najviac bavil úvod a záver) a nechýba mu temná a záhadná atmosféra. No najväčší problém vidím v strihu filmu, ktorý mi prišiel niekedy divný a taktiež v hercoch. Jason Flemyng bol vždy taký vedľajší herec bez výraznejšej charizmy, Charles Dance tu má iba menšiu roličku a zvyšok patrí nevýrazným Rusom. Tak či tak som sa vlastne moc nenudil. V rámci žánru je to celkom fajn, moc takýchto filmov sa netočí. 60% - 3* ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Vij" je taká ruská Ospalá diera. Aj ospalá, aj diera. Predovšetkým - fantastický vizuál. Dekorácie, rekvizity a kostýmy plné nádherných detailov - oddelenie výpravy sa naozaj vyhralo. Dizajn príšer tiež perfektný. Takisto niektoré zábery majú kompozíciu, že by Burton s Gilliamom zaplesali. Lenže čo z toho, keď to má príbeh, ktorý by vystačil na jednu epizódu Supernatural, alebo skôr Ash vs. Evil Dead. Tvorcovia to celkom zbytočne naťahujú na vyše dvojhodinový epos pomocou trikových scén, ktoré sú vlastne pre dej nepodstatné a často vyznievajú skôr smiešne ako strašidelne. Celé je to čudne zostrihané, miestami to má problémy so základnou nadväznosťou záberov a niektoré scény nestihnú vyznieť. Fleming sa tam tiež veľmi nehodí. Veľká škoda, lebo to všetko vyzerá nádherne (kozáci sú skvelé zjavy, všetci do jedného) a s dobrým scenárom a neafektovanými hercami to mohla byť pecka. 5/10 ()

Galerie (269)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první ruský film, který byl kompletně natočen ve 3D formátu. (Dlee)
  • Celkově pracovalo na filmu 923 lidí. (Dlee)
  • V únoru roku 2012 padla po 5letém natáčení poslední klapka (Dlee)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama