Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 1

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (444)

Lacike 

všechny recenze uživatele

5/10. O triedu horsie ako solidna, ale tiez nie zdaleka dokonala jednotka. Najviac ma sklamali bitky. Oproti prvemu dielu su neprehladnejsie natocene a zbytocne viac dratovane. Samotna choreografia je len bezny standard. Pripadala mi malo tvrda a pestra. Miestami mi pripadalo, ze sa superi nebiju ale spolu tancuju. A hlavne mi chybala aspon jedna scena, ktora by mi vyrazila dych (ako Donnieho drtenie desiatich japoncov v jednotke). Samotny pribeh mi pripadal ako kopirak jednotky naviac v ovela menej intenzivnom prevedeni. Asi mi chybala osudovost vojny, lebo tentoraz o nic extra neslo. Dost ma stvalo, ze sa autori snazia dost nefunkcne na klasicku Rockyovsku arenovku nalepit neskutocne vazne pojatu dejovu liniu o tom jak je zivot ucitela bojovych umeni tazky. Na to nemali ani poriadny scenar a Donnie ani herecky um. Celkovo sa u mna jedna o sklamanie, ktore ako tak drzi nad vodou obrovska charizma Samma Hunga. Zo suboja velkolepych mlaticiek u mna jednoznacne vyhrava True Legend, ktory ma ovela lepsie bitky a uprimnejsi pristup k pribehu. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

O malej kousíček slabší než jednička, a to hlavně v samotným prostředí, který už nedejchá válkou a místo zlejch Japončíků jsou tu ještě zlejší Britové se svým supr ultra boxerem, kterej dává Donniemu pořádně zabrat. Choreografie soubojů je ještě o kus lepčí a jestli jsem o jedničce psal, že je to óda na pohyb a kung fu, dvojka to všechno ještě násobí. Jasně, jsou tu přehnaný skoky na stůl a židličky, skoky, který tu v jedničce nebyly, ale to vlastně neva. Filozofický hloubky jsou tu taky mělký a film celkově nemá takovej přemýšlivej nádech jako jeho předchůdce. Ale má sympatickýho Donnieho Yena, kterej sice neumí hrát a občas se divně šklebí a rozhodně neumí smutnej a nasranej pohled, ale zase umí špičkově házet rukama a závěrečnej fajt s britským boxerem má určitý kouzlo Rockyho Balboy. Sice o kousíček slabší pokračování, přesto pořád na pět hvězd s tou výtkou, že jaksi by to chtělo uzavření příběhu, ale Donnie prej prohlásil, že do Yip Mana už ho nikdo nikdy nedostane, což je škoda. Vona mu ta flegmatická mentorská póza strašně sluší. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně přirozená návaznost na první díl potvrzuje, že celek je tentokrát víc než součet jeho částí. Dvojka funguje skvěle jako dovětek ostřeji laděné jedničky. Japonskou nevraživost střídá neochota hongkongských mistrů dělit se o svůj píseček, pýchu japonského karateky střídá arogance britského boxera a ve finále tu opravdu máme Rockyho na čínský způsob. Je to však pouhá třešinka na dortu - Donnie si do nástupu Shahlaviho silových exhibic plně vystačí se svými žáky a konkurenčním Sammo Hungem. Jejich vztah, stejně jako Hong Kong samotný, šel možná prodat lépe, ale filmu prospívá i to, že ubral na naléhavosti předchozí kapitoly. Válka skončila a i když je doba zlá, máte pocit, že to Yip Man konečně může pořádně rozbalit. Wilson Yip se naštěstí nikdy neuchýlí k přehnanému drátování nebo akčním ohňostrojům - hraje na city a klasická oldschoolová klišé o zlých Britech, namyšlených učitelích ze sousedních škol a studentských potyčkách. Sedí to báječně i v moderních barvičkách a přepiplaných kulisách. Donnie navíc do role napodruhé zapadnul ještě o sáh hlouběji, takže mu fandíte takřka instinktivně. A máte pocit, že kdyby kluci natočili trojku, bude z toho série, kterou hongkongské kung-fu od dob Once Upon a Time in China nepamatuje. Jen ty matné dialogy, prokreslení postav a občasné kličky zabraňují, abych oba díly hodnotil výše. Dohromady ale působí silně a promyšleně, jako by Yip skutečně počítal s nějakým vyšším plánem, ve kterém všechno zapadne až do třetice. Tak hoši, vytáhněte "dřeváky" z kůlny a hurá znovu na plac! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo těsné! Začátek je totiž o dost smělejší, než první díl téhle zábavné řezničiny, a první hodina je vlastně jenom takové poutavé drama s několika cool akčními scénami. Pak ale přichází Darren Shahlavi a ukořisťuje si pro sebe cenu za nejnamyšlenějšího záporáckého assholea roku 2010. Britský rozmazlený boxer je tímto hercem ztvárněn tak výborně, že jsem chtěl sám skočit do LCDčka a nakopat mu zadnici osobně. No a přichází závěr ala Rocky, a s ním ruku v ruce obrovské nadšení z příjemně strávené hodiny a půl u zábavného akčňáku. Kdo překousne jednodušší začátek (zejména po natěšení po prvním dílu), má se na co těšit. Snad bude trojka i v českých kinech - distributoři!!! BTW Donnie Yen i v pokračování působí dojmem naprostého lidumila, který by neublížil ani mouše. O to více jeho bojové umění šokuje. Konečně již tedy vím, co je Wing Chun. Bravo! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je několik důvodů, proč je Yip Man 1 lepší než jeho pokračování. Oba filmy mají silný ideologický podtext. Z prvního dílu to ale netrčelo tak moc a tvůrcům šlo v prvé řadě o silný příběh. Dokonce k hlavnímu záporákovi v podání japonského generála mohli diváci cítit jakousi úctu, protože se řídil morálním kodexem a své protivníky respektoval. Naopak anglický šampion je ztělesněním všeho špatného, co ve filmu prezentuje britský kolonialismus. Neustále je servírováno, že Číňané mají velkou úctu k tradici a životnímu stylu předchozích generací (mezi něž patří i kung fu). O to truchlivější je, když si uvědomíme, že represe vlády, která nyní podporuje a ovlivňuje natáčení filmů jako Yip Man, měly v padesátých letech největší podíl na zničení tradiční kultury. Ale zpět k filmu samotnému. Už jsem zmínil, že je příběh mnohem plošší než u prvního dílu. Druhá zásadní výtka směřuje k tomu, že scénář kopíruje schéma prvního filmu. Nejprve to vypadá, že hlavními protivníky mistra budou ostatní školy (v předchozím snímku jedna konkrétní), ale od poloviny filmu přebere úlohu hlavního motivu boj proti Britům jakožto národu (analogie v boji s japonskými okupanty). V obou případech se historie silně zkresluje, ale to filmu nevyčítám. Problém spíš vězí v absurditě prezentovaného souboje box vs wing tsun. Není to zdaleka tak zajímavé a už vůbec ne přesvědčivé (stejně jako sumo zápasník v dávném Souboji cti). Ale k čertu s tím vším, když dostanete tak dobrou porci akce! Donnie Yen je vynikající a na tohle wu shu je radost se koukat. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Počeštěný název filmu Yip Man se shodou okolností shoduje se jménem režiséra. (Okara)
  • Choreografiu bojových scén vytvárali Sammo Hung (Hung Chun-Nam) a Allen Lan Hai-Han. (Michal123)
  • Bezprostredne po dokončení filmu Ip Man (2008) sa uvažovalo, že pokračovanie bude zamerané na vzťah majstra Yip Mana a jeho najslávnejšieho žiaka Bruca Lee. Tvorcom sa však nepodarilo vyjednať práva, a tak sa Lee objaví iba ako mladý chlapec na konci filmu. (Ernie_13)

Reklama

Reklama