Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 2

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (445)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Japonce vystřídali Britové a jinak je vše celkem při starém. Film získal další výraznou postavu. Kromě Donnieho Yena má ještě velkou roli Sammo Hung a jejich konfrontace byla hodně dobrá. Ip Manovi zase nešlo nefandit, je opět hroznej dobrák a Donnie Yen ho zahrál výborně. Jeho rychlpalný pěsti se mi neokoukaj nikdy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na druhej dil sem se tesil a nezklamal, i kdyz jsem teda cekal, ze by mohlo dojit i na trenink Bruce Lee, coz se nestane, s "Brucem" tu je jen jedna spis takova zabavna scenka, takze je tu porad jeste puda pro treti dil. Dej zacina pravdepodobne par mesicu po konci udalosti z minulyho dilu, jelikoz Ip uz je zdravej a zacina rozjizdet skolu bojovejch umeni a jestli jsem o prvnim dile rek, ze ma jednoduchej dej, tak me nenapada, jak to pojmenovat tady. Protoze veskerou napln filmu tvori jen v prvni polovine souboje a v ty druhy dohadovani se zlejma amikama, cili taky souboje. Navic jelikoz se dej neodehrava uz za valky, nema to takovou atmosferu jako prvni dil. Nicmene musi se uznat, ze souboje jsou opet spica, navic tentokrat jsou tu i nejaky prijemny ozvlastneni - bitky na stole a souboje s boxerem. Ten sice vypada fakt jako slusnej rizek, ale to zaverecny natahovani ve Van Dammeovskym stylu je trochu zbytecny. No a co se tyce Donnieho, tady plati to, co v minulym dile. Pri soubojich s kamenou tvari je spickovej, ale jeho pokusy o hrani jsou tragicky, jeho smutnej vyraz je spis k smichu, obcas se podivne kreni nebo vypada, ze usne. Souboju je sice vic, nez v prvnim dile, ale celkove precejen lehce slabsi, nicmene porad na 5*. ()

Reklama

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Musím bohužel konstatovat, že druhé pokračování Yip Manovi cesty se mi líbilo o trochu méně než první. Řekl bych, že jednička byla taková více, jak to jenom říc, zrátka více osobitá, měla větší osobní náboj, i souboje se mi líbili o malinko víc. Tím ale nechci říci, že by dvojka byla špatná, to vůbec ne. Dokonce si mylím, že kdybych ji viděl dříve než jedničku, tak bych hodnotil jednou hvězdičkou navíc. Jinak skládám velkou poctu Donnie Yenovi, je perfektní!!!!!!! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je několik důvodů, proč je Yip Man 1 lepší než jeho pokračování. Oba filmy mají silný ideologický podtext. Z prvního dílu to ale netrčelo tak moc a tvůrcům šlo v prvé řadě o silný příběh. Dokonce k hlavnímu záporákovi v podání japonského generála mohli diváci cítit jakousi úctu, protože se řídil morálním kodexem a své protivníky respektoval. Naopak anglický šampion je ztělesněním všeho špatného, co ve filmu prezentuje britský kolonialismus. Neustále je servírováno, že Číňané mají velkou úctu k tradici a životnímu stylu předchozích generací (mezi něž patří i kung fu). O to truchlivější je, když si uvědomíme, že represe vlády, která nyní podporuje a ovlivňuje natáčení filmů jako Yip Man, měly v padesátých letech největší podíl na zničení tradiční kultury. Ale zpět k filmu samotnému. Už jsem zmínil, že je příběh mnohem plošší než u prvního dílu. Druhá zásadní výtka směřuje k tomu, že scénář kopíruje schéma prvního filmu. Nejprve to vypadá, že hlavními protivníky mistra budou ostatní školy (v předchozím snímku jedna konkrétní), ale od poloviny filmu přebere úlohu hlavního motivu boj proti Britům jakožto národu (analogie v boji s japonskými okupanty). V obou případech se historie silně zkresluje, ale to filmu nevyčítám. Problém spíš vězí v absurditě prezentovaného souboje box vs wing tsun. Není to zdaleka tak zajímavé a už vůbec ne přesvědčivé (stejně jako sumo zápasník v dávném Souboji cti). Ale k čertu s tím vším, když dostanete tak dobrou porci akce! Donnie Yen je vynikající a na tohle wu shu je radost se koukat. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na kalibr filmu jako je Yip Man dvojka mi přišel příběh trošku slabej a s trošku moc naivní zápletkou se zlejma amíkama, ale mně tu bohatě stačily ty perfektní souboje, Donnie Yen zase předvádí neskutečnou palbu úderů, když je potřeba tak zpracuje kohokoliv a závěrečná finální bitva mezi Donniem a největším borcem z ameriky fakt stojí za to, sice je fakt, že se dá těžko věřit, že by amík byl schopnej konkurovat dýl než 10 vteřin a on tu přitom dost čato má navrh, ale je to natolik dobře natočený, že se to v konečným účotvání dá celkem přijmout a hlavně 20 minut lepších než 10 vteřin, takže ještě že z nej Donnie neudělal dárkovej balík hned na začátku. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Počeštěný název filmu Yip Man se shodou okolností shoduje se jménem režiséra. (Okara)
  • Když Yip Man (Donnie Yen) přijal ke studiu bojového umění Wing Chun Bruce Leeho (Dai-Yan Jiang), ostatní studenti s ním odmítli trénovat, kvůli jeho původu. Jeho matka totiž byla původem napůl Číňanka a napůl běloška. Někteří Číňané v té době odmítali učit své bojové umění kohokoliv jiného než Číňany. (JardaBauer)
  • Veškeré neakční scény herce Sammo Hunga (Hung Chun-Nam) byly z důvodů hercovi operace srdce odtočeny jako první a bojové scény byly natočeny až poté. Všechny akční scény i přes svůj zralý věk odtočil na vlastní pěst, což vedlo k několika poraněním. Jedním takovým byl i ostrý úder do obličeje od Darrena Shahlavio (Miller/Twister). Ten Hungovi způsobil tržnou ránu, která, ačkoliv si později vyžádala několik stehů, nedokázala herce přimět k odchodu do nemocnice, dokud danou scénu kompletně nedotočí. To mu zabralo několik hodin. Ve svém pozdějším prohlášení uvedl, že svými zraněními nechtěl zdržovat natáčení. S vlastními bojovými výkony, omezenými jeho srdeční slabostí, byl ale nespokojen. (Conspi)

Reklama

Reklama