Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je velmi dobrý, jak už bylo ostatně několikrát řečeno. Působivé prostředí, hluboké skalní strže, nápaditá práce s kamerou a především vzrůstající očekávání směrem ke klíčové druhé polovině. Bohužel, společně s první obětí jakoby se chytil do pasti i samotný scénář, nemůže se vyprostit z pevného sevření klišé a tuctovitosti, které je drtivé většině novodobých hororů zřejmě souzené. Kamera je čím dál více roztržitá, ve zběsilém střihu a navíc v úplné tmě se divák špatně orientuje a skutečné napětí odchází s příchodem vraždícího maniaka. Ten se sice pravda s ničím nepáře a v rekordním čase se snaží sejmout co nejvíce našich hrdinů, čímž ale nijak výrazně nepřispívá ke stovkám jiných vyvražďovaček, které jsou vesměs stejně stupidní a vyznačují se dvěma různými konci. Buďto se vrahem ukáže být zdánlivě kladná postava, nebo všecno končí nějakým velkolepým odrovnáním padoucha a velkým happy endem. Alespoň že zde se tvůrci něčeho takového vyvarovali, byť dle jejich mínění je člověk s podříznutým krkem schopen uběhnout ještě celý maraton:)) Nedadchlo, ale ani nijak nezklamalo.. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Novější francouzská hororová tvorba dokazuje, že se momentálně řadí mezi špičku tohoto žánru. Vertige je rozhodně kvalitní kousek, ale místy má až zbytečně americký nádech ( vztahy, láska, zrada, to vše doprovázené zbytečně dementními dialogy ). Atmosféra je dobrá, skály a lesy balkánských hor super, parta mladých frantíků nesympatická, hlavní ,,záporák´´ hodně slabej. Celkově za 3* ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film je akoby rozdelený na dve polovice. V tej prvej sa kocháme hlavne peknou prírodou, ale nenudila, malo to svoje napätie spojené s horolezectvom, v tej druhej sa thrillerovo pritvrdí a film naberie niečo málo hororových prvkov. Nešlo o nič extra ale ako celok film celkom potešil, rozhodne nešlo o stratu času. 60/100 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jediné větší plus jsou snad jen ty hezké záběry hor a záběry dovedně balancující ve vzrušujících výškách...Jinak je to všechno docela slušný fail=Casting naprosto mimo-aneb-hrdinové ve mě všichni do jednoho vyvolávali asi tolik sympatií a emocí jako bych koukal hodinu a půl na film o pěti kamenech ležících v trávě...Záporák je jeden z nejtrapnějších, uřvaných,zálesáckých vidláků jaké jsem měl tu čest na filmovém plátně poznat.....Všichni se chovají naprosto nesmyslně a hrajou jak v prvním ročníku na konzervatoři..Scénář je dementní a to i s ohledem na obvyklou přihlouplost tohodle žánru......No a ten dabing do angličtiny(??)-nevím jestli je to tak natočené,nebo jsem viděl jen nějákou nadabovanou verzi pro amíky(spíše né,pač některé postavy evidentně otevíraly pusu"anglicky")ale je to naprostá amatéřina.......................Prostě tohle nebrat-nebo pokud máte rádi výšky a hory tak si pusťte prvních cca 20min-víc ne. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy je to ještě spíš takovej horskej drama thriller, je naprosto skvělá a dokonale napínává, navíc s úžasně natočenou přírodou a perfektní kamerou v těch nejvypjatějších situacích, jenomže jakmile se to změní v takovej trošku hixploitation a survival horor, tak nás napětí opouští a nastupuje více méně typickej vývoj, kterej ani nemá takovej finiš jakej by si tenhle jinak super horor zasloužil, ale přesto sem se i v tý druhý polovině dobře bavil a celkově to je rozhodně povednej francouzskej horor. Francie a Španělsko vládnou současnýmu hororu, to je prostě fakt. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)
  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)

Reklama

Reklama