Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které jsem mnohokrát viděl v TV programu, ale nikdy jsem se na něj nekoukl. Mít nostalgické vzpomínky, bylo by to asi za víc, takhle jsem váhal mezi 3-4*. Mladý pilot, jeho starý parťák a upjatá dcera objeví potopené letadlo v divočině plné zlata, ale záhy se za nimi vydává celá banda záporáků. Má to spád, je tu pěkná honička člunů a naprosto famózní Pleasence, který byl ozdobou kdejakého áčka i béčka. Tady hraje věčně ožralého, vyřehtaného dědka nezmara a táhne to nahoru. Zbytek je ale slabý - hrdina i holka nevýrazní, stejně jako záporáci, kteří střílí jak o život, ale netrefí vrata od stodoly. Ani žádná nezapomenutelná scéna... tak aspoň hrdinové neodejdou s prázdnou jak to v podobných filmech bývá. Nebylo to špatné, ale do jiných dobrodružných klasik 80. let tomu něco chybělo. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Dneska už je to poněkud dýchavičné retro, ale ve druhé polovině osmdesátých let, kdy mi bylo kolem deseti, to v kině s dabingem tria Bartoška-Moravec-Krampol byla naprostá paráda. Vrtulníky patrně australská produkce pořídila od kolegů z legendárního seriálu Skippy (stepná kangura) a příroda hraje taky své. Mínusy? Hudba jmenovce slavnějšího Briana Maye je teda po letech otravná až běda, a na Yankeeho Zephyra reálně dojde až v úplném závěru, což mi tehdy ani nedošlo, ale teď to z filmu dost trčí. Velmi dobře vypointovaný závěr ale obstojí i na dnešní standardy. 60 %. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Někdo považuje za poklad rodinné stříbro, staré pohlednice a vzpomínky, rodinu a někdo ztroskotané letadlo napěchované zlatými cihlami, medailemi, penězi a whiskou. O letadlo má ale zájem i jistý pan Braun, proto se rozpoutá dobrodružná lahůdková honba za pokladem nesmírné ceny. Krásná osmdesátková jízda, kterou jsem si v pohodě užila. Krásné letecké záběry mě uchvátily. Taky bych nesedla do podivného hmyzu z rezavého kovu, ale kdyby nebyla jiná možnost, tak bych musela. Hudba byla naprosto dokonalá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento nenáročný snímek od protinožců zaujme hlavně příznivce dobrodružných filmů. Ze známějších tváří je zde k vidění jen Donald Pleasence, známý hlavně z "Halloweenské" série, ale to kvalitu nijak nesráží směrem dolů, ovšem ani nezvedá směrem vzhůru. Pokud nemáte na sobotní odpoledne nic lepšího na práci, můžete 2 hodiny klidně zaplácnout sledováním tohoto snímku (pokud jej zrovna bude uvádět některá TV, nebo jej budete mít na videu). ()

route60 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně Poklad Yankee Zephyru legenda, nenaročná ale zábavná a dnešní v uvozovkách dobrodružné snímky stojí za HOVNO! zde je věčný vožrala, mafiáni, dobrodruh, vrtulník nadobro uzeměn, pořádna hromada zlata a řádna porce zábavy co chceme více a žádné digitálni triky nenahradí poctivou filmařinu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Film je věnován řidičům motorových člunů Johnu Rillstonovi a Billu Clarkovi a jejich koordinátorovi Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli při natáčení. (Cheeker)
  • Ve filmu se objevují helikoptéry Hughes 300, Hughes 500C, Hughes 500D a Bell 206 JetRanger III. (Cheeker)
  • The Yankee Zephyr byl nákladní letoun DC-3 - Dakota NZ3518, který skutečně představoval letadlo ve filmu, ale byl přelakován a následně ponořen do jezera Wakatipu poblíž Queenstownu na jižním ostrově Nového Zélandu. Po skončení natáčení byl letoun vytažen na souš. Podle fóra na webových stránkách Wings Over New Zealand Aviation byl letoun několik měsíců po ukončení natáčení uvázán u poloostrova Kelvin na jezeže Wakatipu. Čas od času plul až 100 metrů od pobřeží na konstrukci připevněné pod křídly a trupem. Nakonec byl však letoun sešrotován a prodán. Jediné, co bylo z letounu zachováno, byl kokpit. (Cheeker)

Reklama

Reklama