Reklama

Reklama

Peklo zvané Alcatraz

(TV film)
  • USA Alcatraz: Living Hell

Obsahy(1)

Světoznámá věznice na dosah velkoměsta, zároveň však uprostřed mocných mořských proudů, odkud prý nebylo úniku. Přesto se několika trestancům utéct podařilo...  Alcatraz, majestátní ostrov s pevností, na nějž je vidět z vršků strmých uliček San Franciska. Dnes se vedle proslulých historických lanových tramvají či lachtanů slunících se na přístavních molech řadí k nejznámějším turistickým atrakcím města. Původně to byl malý, bezmála nezajímavý ostrov s poněkud poetickým názvem "Isla de los alcatraces" - tedy "Ostrov pelikánů". V roce 1847 tu ovšem vyrostla armádní pevnost, která se později začala využívat jako věznice. V době americké občancké války se sem vozili zajatci, od roku 1906 přibývalo i civilních trestanců. Pověst trestnice, z níž není úniku, získal Alcatraz ve třicátých letech minulého století, kdy věznice prošla razantní modernizací - byl tu důmyslný automatizovaný dveřní systém, mříže z tvrzeného betonu a oceli, přispěla i příroda - prudké mořské proudy. Během 29 let existence moderního Alcatrazu se však několika mužům podařilo utéci. Dokumentární film nabízí příběhy těchto slavných "velkých útěků". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o věznicích jsou vždy zajímavé a Alcatraz, i díky svým záhadám, ještě více. Příliš se tady neopakovaly záběry, Odborníci rozebírali stavební materiál, historii a v neposlední řadě pokusy o útěk. Myslím si, že to určitě nenudilo a divák se doví i plno dalších informací. Franku Morrisovi a bratrům se snad povedlo utéct :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Alcatraz je místo, které vždy přithovalo, přitahuje a bude přitahovat pozornost lidí. Jedna z nejznámějších věznic světa, z níž není úniku, pokud se neobjeví někdo, koho by později mohl ztvárnit Clint Eastwood :) Jak ovšem dopadl tento neproslulejší útěk, se neví..Dokument je velmi dobře zpracován, máme možnost slyšet svědky, dozorce, ale i nejrůznější odborníky přes historii této federální věznice či přes metalurgii a beton. Už jen samotný pohledy na ostrov, na němž se tyčí maják a rozkládá se Alcatraz, působily velmi dobře. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na pôvodne armádnu pevnosť z oceli a železobetónu ležiacej v San Francisco Bay. Divák si prehliadne jej klady, ale aj zápory a dozvie sa aj niečo o pár "šťastlivcoch", ktorým sa z tejto legendárnej väznice podarilo ujsť, ale či aj prežiť?... ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o pokusech o útěk z nejtěžší věznice v USA ve své době. Zajímavé postřehy a komentáře, kvalitní dokument! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ha! Šón Konery nebol jediný kto sa z tohto šutru dostal. I keď je to len rozpadajúca sa ruina Hamburgerožrútom dostatočne kompenzuje nedostatok historickejších ruín, na ktoré tu u nás tak nehanebne serieme. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Brilantné zhostenie sa problematického väzenia, ktorému nepraje klíma a kde je potreba častej rekonštrukcie. Zároveň najväčší zločinci dožívajúci sa vysokých trestov. Niektorí veľmi odvážni sa pokúsili o únik...Réžia, výprava vniesli veľkú profesionalitu. A aj českí kolegovia v dabingu nesklamali :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem hodně zajímavý dokument, ale dočkal jsem se často opakovaných hraných záběrů, pár rozhovorů s bachaři či vězni a několika leteckých záběrů na Alcatraz. Pár černobílých fotek a hlavně rychlé střihy pak nemohly zlepšit můj celkem trpký zážitek. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Jednostranný dokument o způsobech, jak se dostat z Alcatrazu, nikoliv na něj. Vadou je přes průřez historií stavby i útěků neúčast osoby nejpovolanější - S.Conneryho, rozvleklost a neustálé opakování popisu základních bezpečnostních prvků. 2-3* ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Já nečekal úžasnou kameru ani dialogy. Čekal jsem jakékoliv nové informace ohledně tohoto mysteriózního místa zvaném Alcatraz a to se mi dostalo. Hltal jsem každé slovo a myšlenka na všechny, kdo se chtěli z tohoto "pekla" dostat (a přežít) mě provázela celých 50 minut! Nyní už mne zajíma jediné: "Franku Morrisi , Johne a Claranci, dali jste to nakonec?" ()

SantaKlaus 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavy a svižný dokument o nejznámejším vězení Alcatraz u kterého tech 50minut uběhne velmi rychle . Pevně doufám že se utěk Franku Morrisovi a bratrum Johnu a Claranci Englinovým povedl a žijou štastně až do smrti . ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

No. Asi bych nechtěl obývat Alcatraz. Jinak průměrný dokumemu, u kterého by neuškodily popisky vyprávějících lidí. ()

Reklama

Reklama