Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá krimikomedie Iana Fitzgibbona pojednává o irském mladíkovi Michaelovi (Cillian Murphy), který dluží dublinskému bossovi Darrenu Perrierovi (Brendan Gleeson). Když se ale dluh i s jedním z Darrenových poskoků ztratí, nezbývá Michaelovi než se spolu se svým otcem (Jim Broadbent) a přítelkyní Brendou (Jodie Whittaker) ukrýt v horách a vymyslet, jak získat peníze, za které ručí životem, zpět do 24 hodin. (Haluzz)

(více)

Recenze (77)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tak se v klidu natáhněte a sledujte. Ty kecy, které uslyšíte maj totiž svůj smysl.............. Spousta Irských keců, Irského humoru a Irských dluhů. A jeden takový dluh je základem tohoto příběhu. CITÁT - Ukradla mi jí, aby se mohla zabít............ DIALOG: MICHAEL (Cillian Murphy) - Chtěla se zabít. Proto měla zbraň. JIM (Jim Broadbent) - Ty jsi se chtěla zabít? BRENDA (Jodie Whitaker) - Ano. JIM - To nerad slyším. A víš, že já umírám na rakovinu? MICHAEL - Jóóó, máte spoustu společnýho! A teď už, kurva, držte huby!!!!!...................... Následná scéna "otec a syn při společné práci" určitě každého rozesměje. Scéna je prostě boží. CITÁT - Sledujete mě pořád? Chápete,.................. Už jsem se zmínil, že film je částečně vyprávěn? Ano je tu neznámá třetí osoba v roli vypravěče a sem tam vstupuje do příběhu. Patří ji i můj úvodní citát. CITÁT - Jak chcete. Ale ještě než tento příběh skončí, bude to pěkně bolet.............. Je to dobrý a já se bavil. Sice to končí několika pohřby, ale to se přece, kurva, dalo čekat. Ale nebojte, zas tak tragické to není. CITÁT - Já jsem taky do vašeho pohřbu nekecal................ Po tomhle filmu získáte pocit, že přeci jen nejsme sami v tomhle velkým Vesmíru. Ve filmu, mimu jiné, zazní "Shark In The Water" od V. V. Browna. CITÁT - Nemůžu popřít, že jsem z toho trochu melancholickej a rozervanej.........do prdele,...ale to je prostě můj styl........................ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

No tak, lidi, nebuďte so fokkin´ upjatí.. Pokud máte tento žánr rádi, nemůžete být zklamaní a už vůbec netřeba vytahovat Ritchieho a jeho přehnaně exhibiční manýry směřující k vlastnímu tvůrčímu úpadku (viz. RocknRolla). Perrierova štědrost sice nevnáší do žánru nic převratného, ale může se opřít o skálopevnou zeď hereckého obsazení. Mazák B.Gleeson sedí do podobných rolí jako prdel Leprechauna na divotvorný hrnec, C.Murphy pro mě až překvapivě hravě zaplul do neobvyklé role a nad vším ční nevyzpytatelně se chovající papá J.Broadbent, jenž si zuřivě potírá dásně koksem, krade policejní vozy a automat na rozpustnou kávu si zřídí přímo ve vlastním žaludku - to vše jen proto, aby se nevyplnilo proroctví Chmurného žnece. Zkrátka Irish way. That´s my way, man.. ()

Reklama

SelfishMan 

všechny recenze uživatele

Taková Irská verze Ritchieovek. Spadá do průměru svého žánru, ničím až tak moc nepřekvapí (až na příchod pejskařů), cool hlášek je taky po skrovnu a ta irská angličtina je děsná... naopak příjemný byl hlas "vypravěče", dobře obsazení herci a ta trocha humoru byla dostatečně černá aby se mi líbila. Tento žánr mám ale hodně rád, Irsko tuplem takže pro mě 70% na pomezí 3 a 4 *. Vidět stáčí jednou. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Slabý, nijak originální film, který má to štěstí, že získal solidní obsazení. Nicméně jediný vážně výrazný človíček z téhle party je Jim Broadbent, který svého "nespícího" Jima zahrál na vyvážené komediálně-dramatické úrovni, což se ostatním moc nedaří (především Murphy je tu za vážného, zdeptaného týpka). Tahle story peněz, psů a homosexuálních gangsterů je někde na půli cesty mezi nezávislou irskou krimi-komedií a "vyprávěčkami" od Ritchieho. 50% ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina v podání Cilliana Murphyho je zajímavý a charismatický. Také Joddie Whittaker svoji roli zvládla důstojně. Bohužel většina jiných postav, ač dobře vycastovaných, působí spíše jako karikatury. Je to trochu jako z dílny Guy Ritchieho, ale velmi neumětelsky provedené. Ono spojit drsnou detektivku s komedií tak, aby z toho nebyla slátanina, je obtížné, a vyžaduje to značný režisérský cit. A ten tady chybí. Scénář sám o sobě špatný není, a mohl by klidně fungovat. Problém je, že v několika momentech se režisér jaksi nemohl rozhodnout, jestli teď to bude drsné nebo sranda a výsledkem je trapnost. Pár momentů, které měly být jakousi vtipnou vložkou, nefunguje, spousta dialogů je zbytečných a trapných. Postavy se občas chovají nepřirozeně a nesmyslně, a děj ztrácí spád. Škoda, z toho scénáře a s těmi herci se dal udělat velmi slušný film. Není to úplně zlé, spíš mě rozezlilo nevyužití potenciálu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Z finančných dôvodov sa väčšina natáčania odohrávala v Londýne a nie v Dubline, v okolí ktorého prebiehal dej filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2009 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama