Reklama

Reklama

Shinboru

Obsahy(1)

Dvě linie vyprávění plynou paralelně vedle sebe, aniž je něco spojuje. Mexická rodina očekává v napětí večerní zápas otce wrestlera. Podivně maskovaný muž odjíždí do sportovní haly, chystá se na své vystoupení a jeho syn mu z publika fandí. V bílém antiseptickém prostoru se probouzí Japonec v komickém barevném pyžamu a klade si otázku: „Kde jsem?“ Startuje tak sled neuvěřitelně škodolibých situačních gagů kombinovaných s komiksovými sekvencemi, hudbou a komentářem mimo obraz. Vše vrcholí obrazovým gejzírem, který vyvolává čisté emoce. Film předvádí kombinaci jednoznačných symbolů, poťouchlých tělesných vtipů, a přesto současně nabízí i prostor pro existenciální otázky a obdivuhodnou lehkost komediálního stylu. (Febiofest)

(více)

Recenze (41)

pučmeloun 

všechny recenze uživatele

Naprosto ztřeštěný film, ve kterém se střídá bizarní souboj hlemýždího muže podobný wrestlingu kdesi v Mexiku se zmateným uvezněným Japoncem, který chce utéci ze sterilního vězení tím, že mačká pindíky. A teď si představte, že takto lze mít vliv na události kdekoliv na světě. Zláště povedně zahrané je čiré japoncovo zoufalství z toho , že vyřešení jednoho problému vede hned k jinému ještě děsivějšímu. Nejnečekanější a nejvtipnější událost : "dělání kačeny". ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velká škoda toho konce, který úplně ztratil tempo a poněkud nudil, protože Kostka po japonsku mě obrovsky bavila a sama se málokdy zasměju nahlas a tady se mi to podařilo hned několikrát. Mimochodem, pěkné pyžamko. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Symbol (Shinboru, しんぼる) Originální pinďourkojidní extrovertní shluk kontrastu myšlenek, který nabídne originalitu, údiv, zábavu i zamyšlení. Zajímavá koncepce filmu. 85 % ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to zaujímavá japonská komédia. Má dosť dobrý a pomerne originálny príbeh rozdelený na dve prakticky úplne odlišné dejové línie, jedna o mužovi, ktorý sa preberie na neznámom uzavretom mieste, z ktorého sa nedá uniknúť, ale má tam všetkého dostatok a druhá o mužovi, ktorý sa pripravuje na wrestlingový zápas v Mexiku. So spracovaním som dosť spokojný, celý čas sa tieto dve línie striedajú, tá v Mexiku je určite slabšia, ale nenudí, dá sa na to pozerať a navyše jej úseky sú aj kratšie, prvoradá je línia s uväzneným mužom a tá sa vydarila, je to tak správne japonsky bláznivé, nadmieru zábavné, s mnohými skvelými nápadmi a originálnymi situáciami, toto je skutočne radosť pozerať. Už len samotný nápad s tým, čo to vlastne hlavný hrdina stláča, aby sa dostal k potrebným veciam ma dostal, skvelé sú aj situácie, v ktorých hlavný hrdina prišiel na spôsob, akým môže v tejto situácii pokročiť, ale podobných prvkov je tu mnoho, prinesie to aj viacero zaujímavých myšlienok, ktoré to povyšujú vyššie, len škoda, že tá celá záverečná fáza pôsobí naťahovane, no aj tá zaujme. Ale chcelo by to plnohodnotnejšie prepojiť obe línie, prvá scéna, kde jedna línia ovplyvní druhú je skvelá, ale celkovo som čakal niečo iné. Čo sa týka hereckého obsadenia, moc hercov sa tu menovať nedá, celé to ťahá výborný Hitoshi Matsumoto, ktorý je vo svojej línii sám a v tej druhej sa zase jedná len o pár priemerných postáv, jedine postava mníšky je zaujímavá, ale mohla mať viac priestoru. Réžia a technická stránka už vo svojej kategórii asi ani nemohli byť lepšie, veľká spokojnosť. Viacero prvkov a to vrátane záveru sa tu dalo vylepšiť, ale inak som dosť spokojný, opäť jeden zaujímavý, zábavný a nápaditý japonský film. 77% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konšpiračné legendy o mystickom tibetskom kráľovstve Šambala, kam sa dá vstúpiť kdesi v okolí vrcholu tajomnej a neprístupnej čínskej hory Kailas, a ktoré vyvedie svet z duchovno- materialistického marazmu sú len rozprávkou. Peknou a tajomnou, podobne ako legenda o skupine mlčanlivých tibetských mníchov v jaskyni, ktorí riadia svet. Film Symbol tieto mýty jednoznačne vyvracia. Svet totiž riadi jemne vyšinutý a zmätený Japonec v srandovne farebnom pyžame. Spôsob, akým ovláda univerzum je jednoduchý. Náhodne, či cielene stláča maličké gumenné cikuľky anjelikov, trčiace zo steny. Nielenže stlačením vypadnú do miestnosti rôzne veci, no ako sa neskôr ukáže, riadi sa penisovým stlačením aj celosvetový pohyb politikov, prírodné katastrofy i správanie politikov a mocnárov. Nie, vôbec nejde o premyslený riadený pohyb, skôr starý dobrý chaos, spôsobený v starovekých legendách bohyňou Eris. Gréci jej nezasvätili žiaden chrám. Japonci, zrejme nevedome, áno. V podobe uleteného kafkovsko streleného príbehu o záhadne uväznenom chlapíkovi a paralelne aj o rodine mexického wrestlingového bojovníka. Z jeho výzoru a farebného úboru si zobrali zrejmý vzor ruské anarchopankáčky Pussy Riot. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Tento film konečně prozradí divákům čím a kým je řízen náš svět. Nic není náhoda, nic není osudové rozhodnutí, vše je centrálně řízeno. Takže v klidu seďte a čekejte do čeho ten zpropadený Japonec zase kopne. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že je to výtvarně špičková, dokonale japonsky bizarní über-komedie plná vesmírných náhodností, za nimiž se člověk snaží najít účel, o které se bude se zasvěcenci dobře kecat u piva. Nicméně mě to na dobrý film, ze kterého by si divák mohl něco odnést a případně se na něj chtěl podívat znova, přijde málo. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Slabší část s mexickým wrestlerem se střídá se zábavnější a kvalitní částí, kde pozorujeme Japonce v ujetým pyžamu jak ošáhává pinďoury, přičemž mu po každém dotyku na dotyčnou část těla vypadne nějaká random věc. Líbí se mi závěr, který jsem pochopil jako zpracování "butterfly effectu". Tedy toho, že i malá změna (v našem filmu ohnutí pinďoura) může mít za následek mnohonásobně větší věc. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vůle, snažení a touha je nejenom zázrak hýbající světem směrem vpřed, ale taky zároveň i pořádně bizarní sranda :D Občas je to vysoká škola frusrace, občas to zasmrdí ale občas i šnečí muž překvapí a Bush se vyhne letící botě... Úlet s myšlenkou jaký mohli porodit jen a pouze japonci :) ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Mno, mala som v sebe dve pivá a cca 500ml červeného vína, jedno oko rozostrené.. :").. ale asi o tom, že nestačí vedieť, ktorý pindik stlačiť, ale aj ako jeho "prínos" použiť.. a že jeden pindik nestačí a že zvon na záchod je cool vec.. a veľa iného.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

K tomuhle můžu dodat jen jedno: "No ty krááááávo....!" Japonská absurdní Kostka. Nechci si ani představovat, v jakém stavu musel autor být, když ho tohle napadlo :) ()

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

Typicky netypická japoncovinka, která pobaví a zaujme díky pár originálním nápadům, ale škodí jí hlavně občasná zdlouhavost. ()

hunty 

všechny recenze uživatele

S předešlým Big Man Japan jsem sice neměl to potěšení, ale Matsumoto se očividně vyznačuje japonskou bizarností a rozhodně to není na škodu, těchto dílek není nikdy dost. Shinboru je otvírané tvrdou jeptiškou někde v poušti Mexika a její prapodivnou rodinou, a brzy i probuzením Hitoshiho v pestrobarevném pyžamu. Jakmile zahlédne miniaturní penis, tak vše začíná : ) Bílé vězení nabízí opravdu neskutečné možnosti a ten nápad sám o sobě je dokonalý, nemluvě o provedení. Film jako dělaný na rádoby hluboký rozbory u piva či jiného, myšlenky povzbuzujícího, prostředku. Perfektní. ***SPOILER*** Konečná interpretace "Boha?!" a obřího dětského penisu, jakožto spuštěče nebo ukončení všeho, z toho filmu poslední sekundou udělala něco naprosto jiného a odlišného od předchozí hodiny a půl.*** ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak není to špatné, jen je to hodně bizarní, jak se od Japonců dá čekat. Většinu času to vypadá jenom jako nesmyslná absurdní komedie, která ale ve finále nějaký smysl má (akorát jsem nepochopil, proč zrovna on a proč zrovna pinďoury - asi se prostě režisérovi chtělo, ať to v tom filmu má logiku nebo ne) a dokonce z toho všeho vypadne i nějaká myšlenka. Akorát mi vadilo, že se tu ty dvě dějové linie moc nepropojí. Humor mi teda trochu připadal jak z nějakého animáku pro děti a možná bych se ani nedivil, kdyby na to v Japonsku děcka nebo puberťáci koukali, ale až na ten fekální humor tam vtipné momenty jsou a nejednou jsem se zasmál nahlas, takže to považuji za úspěšné. Jen mě teda iritovalo přehrávání Macumota, ale naštěstí jsem si na to zvykl, obzvlášť když se od určité části mentálně promění (asi) v opici a skoro až do konce nedělá nic jiného, než že vřeští. Ačkoli se mi to celkem líbilo, zápletka mi sedla (já prostě tyhle filmy typu Kostka mám rád, ať jsou podané na jakýkoli způsob a klidně ani ne horově), bylo to originální a mělo to i atmosféru kromě wrestlingové linky, která tam vlastně ve finále je poněkud zbytečná (ale to je vinou nepromyšlenosti), i tak mám problém dát vyšší hodnocení. Víc jak lepší 3* si to prostě nezaslouží. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

3+. Klasicka japonska/asijska komedie, rekl bych...pulce veci nerozumim, ale nevymyslel bych to. Takze zabavnost to urcitou nabizi... :-) ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipně provedená osahávačka barokních pindíků se dělí o svůj prostor se zbytečnou druhou, wrestlerskou linií a je završena koncem, který má ambice hodné myšlenky po 12. pivu. Po 45 minutách iritující chování hlavního hrdiny je důkazem, že máme co do činění s vynikajícím kraťasem, nataženého do podoby řídkých spodek. Slabé 3*. ()

G_I_S_M_O 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu se asi těžko dá najít jakýkoliv smysluplnější komentář a přestože film na první pohled moc smyslnosti nepředstavuje, ve skutečnosti rozdává postelství, že každé naše, i malé, činy a rozhodnutí řídí svět. Matsumoto je jako vždy výborný a některé bizarní japonské vtipy taktéž, ale přiznávám, že jsem čekal co se zábavy týče o něco víc. I tak musím ale dát za 4! ()

Související novinky

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Reklama

Reklama