Reklama

Reklama

Film je remake stejnojmenného příběhu Daria Argenta z roku 1977. Mladá Američanka (Dakota Johnson) přilétá do Evropy, kde se přihlásila na lekce tance. Posléze však zjišťuje, že škola je jen zástěrkou pro působení temných sil. (Terva)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (215)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle hodně volný remake myslím není horší než originál, spíš naopak. Každopádně je ale úplně jiný. Film nepochybně obsahuje (a nebo se jen tváří že obsahuje?) strašnou spoustu všelijakých parabol, hyperbol, alegorií, symbolismů, hermetismů, okultismů a podobných artových i spirituálních závažností, ale já jsem ho do svých pracek uchopil především jako fantaskní a fascinující filmový bizár a už jenom z tohohle úhlu pohledu jsem hodně hodně divácky spokojený. Fascinovaly mě třeba podivně zneklidňující taneční scény, připomínající mi jakési prastaré černomagické rituály (nezapomenutelná je hlavně ta s rozlamováním ubohé Olgy). Líbila se mi Dakota Johnson, ale ještě víc se mi v menší roli líbila Mia Goth. A všem herečkám (i těm pár hercům) suverénně kralovala aristokratická sfinga Tilda Swinton ve své trojroli. Vlastně to byl taky jeden z mých postřehů - že film téměř postrádá mužský prvek, mužům je určeno jen několik málo vedlejších rolí a jedinou větší mužskou roli hraje ženská. Ale tenhle způsob filmového feminismu já můžu. Zvlášť když ho režíruje chlap. I zasazení děje do rozděleného Berlína v době hysterčení okolo RAF mi přišlo zajímavé. Nová Suspiria moje srdcovka sice asi nikdy nebude, ale jelikož jsem té (taky povedené) Argentově dal čtyři, tady musím ještě výš, nedá se svítit. 90%. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Těžko jednoznačně říct, jestli je lepší originál nebo remake. Oba filmy jsou trochu jiný a hlavně natočený úplně jinak. Novinka není tak naivní jako Argentův kousek a působila na mě díky kulisám smutnýho a špinavýho Berlína mnohem syrověji. Potěšila mě hudba mojí oblíbený radiový hlavy Thoma Yorkea. Škola se jeví opravdovějš, celej film je tanečnější (obzvlášť Olga ve svým krátkým výstupu prokázala velkej talent a obrovskou míru ohebnosti, hihi), scény a masky jsou daleko horrorovější a film celkově víc propracovanej, ale zároveň dost utahanej. A ať jsem si dával všechny různý nitky jakkoliv dohromady, nenašel jsem důvod, proč pana doktora nehrál skutečnej starší muž. Zřejmě jen rozmařilost, která však působila rušivě. Dávám oběma filmům "za tři", ale Argento byl tak nějak kouzelnější. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Z originálu mi utkvěl jen divnej sluha a skvělá hudba, takže jsem se na předělávku v rukou schopného režiséra těšil. Mno a musím říct, že mi to sedlo. Jen mi dost vadily odkazy na politickou situaci a na nacisty. Úplně bych to vyhodil a soustředil se jen na mysteriózní znepokojivou stránku. Závěr je bomba. Matka Marcosová mě nadchla. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Příliš umění, málo červený. Tak náročný taneční kreace by utahaly slona a mě Luca Guadagnino málem urajtoval k smrti. V tomhle případě platí, že "méně je někdy více." Tančírnu "U tří matek" tedy otevírat nebudu. S původní Suspirií stejně nic neotřese.. zůstává stále nohama pevně na zemi. A až přijde chvíle, kdy si opravdu budu chtít zatančit (třeba na své svatbě), bude to taky spontánně, taky od srdce.. a hlavně bez ztráty na životech! A holky se sice vlnily a nadnášely moc pěkně, ale Sergej Polunin je Sergej Polunin. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čo to ten pobláznený Talian Guadagnino porobil s duchovnosťou nedávno remakovanej Suspirie ? Presne pred týždňom som videl pôvodné kinematografické dielo od Daria Argenta s názvom : S-u-s-p-i-r-i-a z roku 1977, ktoré sa nedá vôbec zrovnávať s týmto ambicióznym, škandalóznym, perverzným, existenciálne náročným, dĺžkovo prepáleným, artovým filmom, ale s vehementne dobrým obsadením, v ktorom totálne vyniká londýnska rodáčka - Tilda Swinton, na ktorej si maskéri teda poriadne zgustli, t.j. univerzálna troj-rola postáv, kde najmä Dr. Klemperer hovorí za všetko ! Ešte by som rád pridal šarmantné herečky v nešarmantných úlohách - Chloë Grace Moretz, Dakota Johnson, Mia Goth, a ďalšie, ktoré spoľahlivo dopĺňajú kvalitné, herecké obsadenie. Casting je na vysokej úrovni, čo sa už bohužiaľ nedá povedať o priebehu a zvyšku filmu, ktorý ma neustále prekvapoval, šokoval, i posúval do pozície oklamaného diváka, ktorý očakával úplne niečo iné, než čo mu predsúval režisér so scenáristom. Je to síce vizuálne pestré a bohaté, ale prílišne vyčnievanie do popredia, filmu nakoniec škodí, čo mu vôbec neprospieva. Luca to uchopil po svojom, čo mne, ako zainteresovanému divákovi, nebolo po chuti. Vychutnával som si herečky v tanečných partoch, kde ostatné f. zložky ma extra nezaujali, jedine novinové a televízne vsuvky = Andreas Baader... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (13)

  • Poľskej herečke Izabelle Miko bola ponúknutá úloha Suzy, pretože sa odmalička aktívne venovala baletu. Tá však odmietla kvôli iným projektom v Poľsku. (Kristine1)

Související novinky

ČSFD výprava na nej horor fest světa

ČSFD výprava na nej horor fest světa

07.10.2018

ČSFD skvadra hororových geeků Filmmaniak, Goldbeater, POMO a RUSSELL (na horní fotce zleva doprava se zombie girls, odchycenými na slavném “Zombie Walk”) nás zdraví ze světového Nr. 1 festivalu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno