Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

berusche 

všechny recenze uživatele

Díky díky, ale nahlédnutí do psychologie postav si představuji trochu jinak, možná trochu více neotřepeně. Tady se to ovšem nezadařilo. Klasická skupinka, jejíž výběr byl předem promyšlen, vykazuje klasické rysy, od drsňáka, přes intelektuálku, po neohroženého, taky tu máme vojáka, slečnu, co moc spěchá, a můžeme pokračovat až k solidární blondýně. Vše v hezkém multikulti vydání. Tahle parta hic vykazovala, spolu s námětem, ty nejlepší aspiraci na to uspět. Ovšem, pak se tady někde v té honbě za vysněným místem stala trochu chyba ve scénáři a vítej na světě thrillere, na který všichni brzo zapomeneme. Škoda. A to podotýkám, že já čekala teda úplně jiné maso. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

dobre vymyslený scenár, dobre osadený priestor s modernými prvkami , dalo sa celkom vzrušujúco sledovať myšlienkove pochody a dedukcie protagonistov, čakal som, keď vytiahli strážnikovi zapaľovač, kedy siahnu po zbrani, finta s detectorom dotyku bol super nápad ... pohodový oddychový thriller s nápaditými prvkami šachovej partie. dávam 4 b. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Námět existenciální situace během neotřelého výběrového řízení do zaměstnání je hodně zajímavý. Samotný film má však pro rozhleděného diváka značnou smůlu v tom, že ze Zkoušky (ač není rugelérně horrorem) až příliš často cítit, jak se doslova ponáší na podobně vystavěné horrory z uzavřeného prostoru. Takže jakkoliv zápletka působí v prvních minutách originálně, v průběhu filmu začínáte mít pocit čehosi už x-krát viděného. Obzvlášť, když v průběhu řízení začínají přítomní doslova vypadávat ze hry, nemohl jsem si nevzpomenout na starší, dávno viděný kanadský horror Kostka, kterým obrovská popularita podobných filmů v posledních 25ti letech nejspíš začala, či o něco mladší napínavou „vyvražďovačku“ Circle. Působí to sice zajímavě, použít stejnou výstavbu i na děj, kde nehrozí nebezpečí tragické smrti, jen riziko jednoho neúspěchu a také je děj Zkoušky v jistých ohledech napínavý. Pointa ohledně záhadné otázky i odpovědi hodně zajímavá, překvapivá i smysluplná. Ale poté, co mi stále více docházelo, jakým způsobem se zhruba většina děje bude ubírat, od jisté chvíle se mi film začal táhnout a působil až jako místy zbytečně vyhrocené a prodloužované čekání na pointu. Opakované zhlédnutí s její znalostí poněkud ztrácí význam. Uvítal bych méně žánrových prkvů s laděním do thrilleru a naopak hlubší propracování psychologie postav či v ději přítomného morálního dilematu. Vedle pointy oceňuji funkční využití opakovaně použitých prvků (např. sponka, tužka) a postavu „Hluchého“ Francouze. [60%] ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Výborný psychologický thriller vystavěný na velmi malém prostoru, ale za to bez jediného hluchého místečka. Co se týče vykreslení postav, tak se podle mě tvůrci trochu nechali unést, přece jenom zabít kvůli práci? No nevim, nevim. Každopádně po scénáristické stránce jde o velice inteligentní podívanou, které se dá prominout i trochu nadsazená pointa, protože rozulení má docela grády (pochopil jsem to, jupí :-)) a hudbu s kamerou nelze než pochválit. 75% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo tak špatné, jak jsem se bál. Pokud to někdo srovnává se SAW, pak pro mne Exam vyhrává na celé čáře - jistě, je to stejný nízkorozpočtový flák s mizernými televizními herci a trochu slaboduchým dějem, má ale rozhodně mnohem lepší kameru a střih, hudba je taky celkem slušná. Jedinou "předností" SAW tedy může být maximálně to, že je mnohem krvavější, což rozhodně není faktor, který by mohl zvrátit mé hodnocení. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama