Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná krajina, kde se nám odehrává už né tak úžasný příběh. Příběh je ve své podstatě hrozně jednoduchý. Stejně se mi ale na Miroslava Krobota velmi dobře koukalo. Z toho člověka vyzařuje jakási zvláštní aura. Bohužel to byl světlý moment pouze ojedinělý. Většinu stopáže se omílá pořád to stejné dokolečka kolem. A věřte mi, že v tak krátké stopáži se to prostě okouká. Dům není film vyloženě špatný, ale odnesl jsem si z něj holé nic. 2* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím. Lepší průměr. Snaha v některých scénách okatě kopírovat Kaurismäkiho (Akiho) jak pojetím scény, tak nečekaným střihem. Snaha o jistý minimalismus, který časem leze na nervy. Věčně rozkomíhaná kamera jako na lodi, proč? Zde bez jakéhokoliv opodstatnění, neb na sebe strhávala pozornost a rušila, odtahovala od dění. Motivace postav zvláštní, nedovysvětlené, nahozené. Co motivovalo dceru, že najednou otce začala milovat? Ta vkladní knížka? Co změnilo smýšlení otce? Že dcera utekla a přespala na lavičce? Proč v sobě ani jednou nenašel sílu dceru obejmout? Objímal někdy manželku? Jak se vlastně seznámili a proč se brali, když nedokáže dávat city najevo? Najednou je zde spousta otázek, a jestli jsou na ně ve filmu odpovědi, tak dovedně skryté. Btw, tak nějak jsem měl chvílemi pocit, že ten syžet kopíruje Ene bene Alice Nelllis. (Mankote, ta kamera mi ale lezla na nervy! Vraťte nám stativ!) ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dobre napísané a obsadené postavy v zaujímavom prostredí sto minút riešia plytkú, neemotívnu a miestami ohromne nudnú rodinnú drámu (a ešte nudnejšiu romancu). A tento kľúčový nedostatok vynikne v nevýraznom remeselnom spracovaní trojnásobne. Ak je toto film, ktorý Liová konzultovala s Jamesom Raganom, tak si neviem predstaviť, akou nevýslovnou sračkou musel byť Dom pred jeho dramaturgickým zásahom. "Máš to riedke..." znie jedna z posledných replík filmu. Nuž.... hej. (5/10) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Se špatně rozdanými kartami se blbě hraje, zvláště, když hráči za moc nestojí. 1) 34letá Zuzana Liová (scénář a režie) se zdá být příslibem do budoucna. 60letý Miroslav Krobot (otec) a 58letá Taťjána Medvecká (matka) hráli pěkně. 29letému Marku Geišbergovi (zeť Milan) to slušelo. 2) Výstižný koment: xxmartinxx****. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě tak slabý hodnocení. Je to výborný komorní kousek. S velmi zajímavou hereckou sqadrou, který dominuje nepřekvapivě mistr Krobot. Zápletka je vcelku originální, postavy možná trochu schématické, ale celkově mi to dost konvenovalo. Souhlas se Slarque, co se toho závěru týče. ( 46. KVIFF ) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Film získal ocenenie na filmovom festivale v Palm Springs v kategórii New Voices / New Visions, čo sa ešte žiadnemu Česko-Slovenskému filmu nepodarilo. (gogo76)
  • Slovenská herečka Judit Bárdos získala za stvárnenie 18-ročnej Evy ocenenie Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)

Reklama

Reklama