Reklama

Reklama

Ip Man: Zrození legendy

  • Hongkong Ye wen qian chuan (více)
Trailer

Mestečko Fošan, Čína, píše sa rok 1905. Talentovaný mladík Ip Man (Yu-Hang To) navštevuje školu majstra bojových umení Chana Wah-Shuna (Sammo Hung Kam-Bo), ktorý ho zasväcuje do základov bojovej techniky Wing Chun. Po majstrovej nečakanej smrti sa vedenia školy ujme Ng Chung-Sok (Biao Yuen), ktorý Ipovi pomôže zdokonaliť sa. O niekoľko rokov neskôr sa mladý Ip Man presťahuje do Hongkongu, kde sa spriatelí so starým majstrom Leung-Bikom (Ip Chun), ktorý ho priučí ďalším aspektom der umenia Wing Chun. Rozhodujúca pre Ipov ďalší osud je však konfrontácia a jeho adoptívnym bratom Ipom Tin-Chim (Siu-Wong Fan). Ten totiž skrýva obrovské tajomstvo, ktoré by mohlo ohroziť celú krajinu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Prequel o Ip Manovi? Nápad možno zaujímavý, spracovanie už podstatne horšie. Romantická línia, ktorá tvorí podstatnú časť príbehu je podaná nudne a nezáživné, tá kvázi akčno-dramatická, ktorá sa rozbehla v poslednej polhodine mi zase pripadala ako nasilu vymyslená. Súboje sú, samozrejme, opäť nielen výborne nasnímané, ale aj choreograficky zaujímavé, no keďže sa väčšina z nich odohráva v "priateľskom duchu", chýba im akákoľvek gradácia. O záporákovi, o ktorom sa dozvieme, že je záporák až tesne pred koncom, je tiež asi škoda hovoriť. Zbytočný film, ktorý síce po technickej stránke vyzerá kompetentne, ale obsahovo je iba strašne nudnou vatou. 45 % ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že je to vyloženě špatné, ale kvalit Donnieho Ip Manů to nedosahuje ani zdaleka. Příběh je jako z béčkového akčního filmu z 90tých let. Netvrdím, že to je špatně, ale ona mýtyčnost je ta tam. Souboje mají pochopitelně svoje kvality, ale Donnie je prostě Donnie. Celkově je to slušná podívaná, ale v kontextu se zbytkem Ipova filmového vesmíru je to prostě průměr. 65 procent. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Začiatok cesty majstra Wing Chun sa začína práve tu a práve teraz! Herecké obsadenie: Nechcem pôsobiť ako xenofobik ale mne oni pripadajú všetci rovnaký. Hlavne tie ich ženy boli na nerozoznanie. Prevedenie: Páčili sa mi ako exteriéry tak aj interiéry. Akadémia a jej dvor bol vážne premakaný. Hudba sa dokonale hodila do všetkých scén. Pocity: Veľmi dobré súboje a v celku slušne napísaný scenár a odsýpajúci príbeh. Vlastne mi na filme nič vyslovene nevadilo. Pridaná hodnota: Čakal som od filmu podobného razenia trocha emotívnejší koniec. Ale trocha ma to dojalo ale čakal som že to bude väčšia bomba. 78% ()

Spike23 

všechny recenze uživatele

Třetí díl Ip Mana ( o kterém jsem si podle názvu původně myslel, že se jedná o nějakého čínského hackera ) je v podobě prequelu k prvnímu dílu. Co musím pochválit, jsou bojové scény, které se tu od druhého dílu výrazně zlepšily a nepřipadalo mi celou dobu, že se každých pět sekund vypíná gravitace. Bohužel až na jeden zvrat, který mi v podstatě všechen děj vysvětlil, mi příběh připadal už hrozně stereotypní a tentokrát narozdíl od předchozích dílů i odfláknutý a nepředstavitelně stručný. Celé bych to asi shrnul jako pouhá fakta s rozsáhlými bojovými scénami, kde až na pár výjimek jsem měl pocit, že všechny postavy jsou jen loutky. Snad se Ip Man příště zase vrátí do starých kolejí. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

28.9.2010 ~ První díl byl druhým, druhý díl je třetím a třetí díl je prvním. Proč to dělat jednoduše, že. Počátky Ip Mana. Rozhodně lepší jak druhý (třetí) díl, rozhodně nezajímavější než první (druhý) díl. Už jste se v tom taky ztratili? ~ Ip Man se svým bratrem, adoptovaným nalezencem, jsou přijati na školu bojového umění Wing Chun. Ip Man projevuje své vlohy a také mladickou nerozvážnost a ukvapenost míšenou s hrdostí toho, co dokáže. Do Ip Mana se stačí, před jeho odjezdem do opravdové školy, zamilovat hned dvě slečny, jedno bohaté, druhé chudší pocházející ze stejné bojové školy. Ip Man ale odjíždí do učení a buduje si svoji reputaci mistra, ovšem i způsoby, které se ne úplně slučují s učením jeho domovské bojové školy. Jeho návrat a ukázky nově nabytých zkušeností budí lehké vlny nevole, ale kvůli nejen obchodním zájmům Japonska a nasazených Japončíků budou muset být kvapně zapomenuty, protože celá škola Wing Chun bude v ohrožení ninjů! Někdo jim ovšem musí pomáhat, sami Japonci by tolika úskoků a podlostí schopni být nemohli. ~ Scénář má děj, ačkoliv dost jednoduchý, ale alespoň nějaký. Ip Man je zřejmě obdarován bohy, protože mu všechno jde a najednou mu všichni říkají mistře, ačkoliv je to stále pořád jen žák, i když pokročilý. Čína je asi hodně malá zemička, protože tolik náhodných setkání nacpat do jednoho filmu je umění. Bojové umění už příliš moc nenadchne, protože jsme měli možnost jej zblízka vidět ve dvou předcházejících dílech. ~ Co ale považuji za největší fail je neschopnost najmutí jiných herců. Samozřejmě ne pro hlavní postavy, ale pro ty více méně vedlejší. Někteří herci totiž v tomto, svým způsobem prvním díle zemřou, při tom ale v dalších (předešlých - máte v tom magvlajs?) zase jsou a znovu někteří z nich zemřou. Nyní Ip manův původní zavalitý mistr, který sejde na srdeční chorobu, ve druhém díle umírající za slávu čínských bojových umění v ringu. Nyní japonský mafiózo, v prvním (druhém) díle umírající japonský velitel. Nyní Ip Manův bratr, umírající vlastní rukou, ve třetím (druhém) díle nějaká Ip Manovi známá postavička (takže neumřel nebo co?). Tohle považuji za nehoráznou pitomost shazující film někam do hloubek ne nedalekým kvalitám dílu druhého (třetího). ~ Ačkoliv dějem stále zůstáváme v Asii a neprdí se sem špatně napsané repliky ošklivých Britů, stále se jedná jen o další díl trilogie o někom, kdo má slávu hlavně právě někde v Číně, a hlavně o film, který nemá šanci zůstat v mé paměti natolik pevně, aby ho nedokázala vystrnadit vzpomínka na to, že musím jít zítra nakoupit. Ne, tohohle se chopil někdo, kdo se snažil tak moc přiblížit a nebo skloubit hollywoodský styl s asijskými bojovými uměními, až to budí spíše dojem naivity, nedotaženosti a nezkušenosti přinejmenším části tvůrců. Škoda. Jako samotný film ještě ano, ale nesmíte u toho myslet na dějově teprve nadcházející dva předchozí filmy. ~ 2,5* ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Ip Chun, který ve filmu ztvárnil postavu mistra Leung Bika, je Ip Manovým skutečným synem. (n42)
  • Obchodník na trhu prodává gramofonovou desku s písní "Greensleeves", za jejíhož autora je mylně považován Jindřich VIII. Píseň je z pozdější doby a její autor je neznámý. (CSSML)
  • Akčního choreografa na filmu dělal Tony Leung Siu-Hung, v titulcích uvedený pod jménem Tony Leung Siu Hong. Hlavní poradce přes bojová umění byl Checkley Sin. (Rominator)

Reklama

Reklama